Drekodery nc+,polsat,orange jakosc obrazu

krzysbiker

New member
Obiecałem parę słów na temat porównania Turborecordera z NC+ i nowego Evoboxa PVR Polsatu Cyfrowego.
Ogromna różnica w wyglądzie. Jednak ten mój z N-ki to już był zabytek. Duży, ciężki i podobno prądożerny. Tu Evobox pokazuje klasę. Mała, lekka, estetyczna skrzynka. I nie słyszę zupełnie twardego dysku. Podobno bardzo mało bierze prądu w trybie Stand By.
Fajnie, że można włączyć na nim wysyłanie sygnału 1080p. Turborecorder miał tylko 1080i. Fajnie, że można nagrywać nawet 3 programy jednocześnie i to z jednego kabla antenowego!
Menu bardzo ładne. Tylko jakby mniej intuicyjne ale to się okaże z czasem bo poprzedni sprzęt używałem przez długi czas a Evobox trzy dni i jeszcze się gubię:). Obraz z kanałów HD chyba bez różnicy natomiast z kanałów SD chyba gorszy niż z N-ki. Podobnie wydaje mi się, że częściej miałem w N-ce dźwięk DD 5.1 ale może tylko tak trafiłem trzeba by porównać na tym samym programie jak jest nadawany, ale warto sprawdzić. Teraz już nie mam jak, bo sprzęt do NC+ zdałem.
No WiFi w Evoboxie fajne. 5GHz idzie bez żadnych przycięć podczas oglądania filmów. A i jeszcze pilot świetny. Wygodniejszy niż ten z turborecordera. Mniejszy, poręczniejszy.

wytłumacz mi jak to jest z tym sygnałem bo tego nie czaje który jest lepszy
<<,,Fajnie, że można włączyć na nim wysyłanie sygnału 1080p. Turborecorder miał tylko 1080i""

Rafal7

Banned
Co z tego że można to włączyć jak i tak żaden kanał nie nadaje w prawdziwym hd.Co Ci po znaczku na pasku info w tv jakiś sygnał do niego dochodzi?

krzysbiker

New member
Co z tego że można to włączyć jak i tak żaden kanał nie nadaje w prawdziwym hd.Co Ci po znaczku na pasku info w tv jakiś sygnał do niego dochodzi?

tzn bo nie czaje do jakiego postu piszesz

dobra juz czaje o co chodzi to nie był mój post dlatego cytuje i jaka to ogólnie róznica miedzy tymi 2 sygnałami

Ostatnia edycja:
D

Deleted member 121090

Guest
Szczerze to jakiejś większej różnicy nie widzę pomiędzy trybem 1080i a 1080p.
Oczywiście wiem, ze żadna nasza TV nie nadaje niestety sygnału 1080p. U mnie różnicy raczej nie ma ale u kogoś może być. W każdym bądź razie Evobox daje nam możliwość wyboru takiego trybu i wtedy TV dostanie już sygnał 1080p.
Np. mam u siebie bardziej płynny obraz jak TV dostaje sygnał 60Hz zamiast 50Hz. Jak ten sam materiał odtwarzacz sieciowy wypuszcza jako 60Hz to u mnie na plaźmie VT jest lepiej. Taki bardziej lubi:)
Nie wykluczam że u kogoś na jego TV lepszy będzie tak obrobiony 1080p zamiast 1080i.
A i jeszcze jedno spostrzeżenie. Niby w turborecorderze miałem taki sam dysk jak teraz w Evoboxie czyli 500Gb, ale ten z Evoboxa jakiś bardziej pojemny:) Wolniej się zapełnia. Wygląda na to, że w turborecorderze więcej miejsca zajmowało jego oprogramowanie i mniej było miejsca na nasze nagrania.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
To wszystko jest dziadostwo ,chodzi o to aby taki dekoder wyprodukować najmniejszym kosztem ,a potem wcisnąć klientowi.Dekoder który jest parowany z kartą JEST NIC NIE WART .Te wszystkie dekodery są kalekie z jeszcze jednej prostej przyczyny

Otóż na kanałach ZDF ,Das Erste lecą WSZYSTKIE mecze ME w piłce nożnej ,ale Solorz z CP nie mógł tego znieść że ludzie mogą mecze oglądać za darmo zamiast jemu płacić haracz ,więc przesłano oprogramowanie do tych wszystkich "pseudo-dekoderów" aby usunąć kanały te z listy ,gdyż według oficjalnego komunikatu kanały ZDF ,Das Erste nie wchodzą w skład oferty CP ( przypomnijmy że o dziwo dawniej wchodziły) .Oczywiście taki "numer " można zrobić jedynie dla tych pseudo-dekoderów od operatorów gdyż w przypadku dekodera kupionego na wolnym rynku (który oczywiście technicznie jest również lepszy ) NIE MA TAKIEJ MOCY aby usunąć jakikolwiek kanał lub go zablokować

D

Deleted member 121090

Guest
Dodam tylko, że na Evoboxie można sobie te kanały wpisać ręcznie.

Rafal7

Banned
Na każdym dekoderze można te kanały wyszukać sobie ręcznie
Trzeba tylko utworzyć ręcznie transporder bo i on z pamięć dekodera został usunięty.

Rafal7

Banned
Nim wiem, nigdy nie miałem w rękach dekoderów nc+
Na dekoderach cp jest to możliwe
A masz coś w stylu skanowanie ręczne, przeszukiwanie ręczne, skanowanie selektywne?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Na każdym dekoderze można te kanały wyszukać sobie ręcznie

Owszem można ,tylko po co usuwać kanały ? .Dekoder CP ma sparowaną kartę ,nie działa bez włożonej karty wystarczy że chwilę sobie poleży i karta straci uprawnienia ,co skutkuje "czarnym ekranem" na wszystkich kanałach .O jakości obrazu i dźwięku też dużo dobrego powiedzieć nie można wystarczy porównać z dekoderami np.Technisata czy Humaxa i wszystko jest jasne
Moje zdanie jest takie żeby kupić sobie dekoder na wolnym rynku najlepiej z podwójną głowicą ,jeżeli ktoś bardzo chce korzystać z platform cyfrowych to wsiąść od nich moduł CAM

Jeszcze taka ciekawostka ,we wtorek 19 lipca znika z naziemnej telewizji TVP Polonia ,czyżby jej miejsce miał zająć TVP Sport ?

D

Deleted member 121090

Guest
kapusta7
Poprzednio napisałeś :
,,Na każdym dekoderze można te kanały wyszukać sobie ręcznie''.

Rafal7

Banned
Zgadza się, tak napisałem, miałem na myśli wypowiedź Przemkoo77 i dlatego taka wypowiedź
Z resztą, jak żyje to nie spotkałem się z dekoderem który nie miał ręcznego skanowania transporderow.

D

Deleted member 121090

Guest
:) niewiem co tam teraz wymyslili
ale jezli masz fhd w tv
to jak mozesz zobaczyc róznice w obrazie na innym dekoderze chyba w 4 k to jest bardziej zauwazalne niz w fhd chyba ze sie myle ?

Nikt z nas nie pisał tutaj o 4K!
Pisaliśmy o 1080p i 1080i. Nie rozumiem skąd ta uwaga.

krzysbiker

New member
Nikt z nas nie pisał tutaj o 4K!
Pisaliśmy o 1080p i 1080i. Nie rozumiem skąd ta uwaga.

chyba się nie zrozumieliśmy jak narazie w polskiej tv nie jest dostepny syg 4 k ale sa tv które chca podciagnąc obraz pod 4k dlatrego moja uwaga na takim tv napewno bardziej bedzie widac który z sygnałów moze byc lepszy (obraz lepszej jakośći ) czy teraz mnie rozumiesz?

Do góry