Downgrade serii D (SamyGo Extensions)

Marian5000PL

New member
Witajcie

Mam problem z Samsungiem serii D model UE40D6750. Posiada FW 1028 chciałbym zainstalować najstarszy przeznaczony dla tego modelu

Po kliknięciu na SamyGo Extensions w SmartHUB ekran kilka razy miga i nic. Total Commander nie chce się połączyć z TV.

Program ruSamsungTVCommunicator łączy się, można sterować TV lecz po włączeniu w trybie serwisowym i kliknięciu factory następnie 3speed nic się nie dzieje, nadal nie mogę zmienić kodu kraju, ale program działa bo da się sterować po menu serwisowym

TV podpięty do Liveboxa kablem, netbook również. Coś czytałem o kablu cross cable/2 czy to znaczy że nie ma być zwykły do internetu tylko z pozamienianymi pinami? Jaki powinienem kupić?

Powodem chęci downgrade jest brak ok. 11 kanałów z oferty telewizji na kartę smart hd+ nc+. Próbowałem zmiany kraju, resetowałem ustawienia, robiłem factory reset z menu serwisowego, podłączyłem TV na nowym kablu blisko anteny, ustawiłem ponownie antenę, konwerter jest jeszcze na gwarancji Inverto Twin Black Premium. Mam kartę w module Technisat Technicrypt CX Conax. Nic nie pomaga, a na innym TV wszystko działa. Samsung ustawia zły FEC dla transponderów, myślę że to jest powodem, reszta się zgadza, ale nie da się tego zmienić żadnym programem. Wielu użytkowników po aktualizacji ma problem z nie działającymi kanałami. Miałem FW 1018 i nie działało, zrobiłem niepotrzebnie aktualizację do 1028 i też nie działa

zzabek

Member
Witajcie

Mam problem z Samsungiem serii D model UE40D6750. Posiada FW 1028 chciałbym zainstalować najstarszy przeznaczony dla tego modelu

Po kliknięciu na SamyGo Extensions w SmartHUB ekran kilka razy miga i nic. Total Commander nie chce się połączyć z TV.

Program ruSamsungTVCommunicator łączy się, można sterować TV lecz po włączeniu w trybie serwisowym i kliknięciu factory następnie 3speed nic się nie dzieje, nadal nie mogę zmienić kodu kraju, ale program działa bo da się sterować po menu serwisowym

TV podpięty do Liveboxa kablem, netbook również. Coś czytałem o kablu cross cable/2 czy to znaczy że nie ma być zwykły do internetu tylko z pozamienianymi pinami? Jaki powinienem kupić?

Powodem chęci downgrade jest brak ok. 11 kanałów z oferty telewizji na kartę smart hd+ nc+. Próbowałem zmiany kraju, resetowałem ustawienia, robiłem factory reset z menu serwisowego, podłączyłem TV na nowym kablu blisko anteny, ustawiłem ponownie antenę, konwerter jest jeszcze na gwarancji Inverto Twin Black Premium. Mam kartę w module Technisat Technicrypt CX Conax. Nic nie pomaga, a na innym TV wszystko działa. Samsung ustawia zły FEC dla transponderów, myślę że to jest powodem, reszta się zgadza, ale nie da się tego zmienić żadnym programem. Wielu użytkowników po aktualizacji ma problem z nie działającymi kanałami. Miałem FW 1018 i nie działało, zrobiłem niepotrzebnie aktualizację do 1028 i też nie działa
'' ok. 11 kanałów z oferty telewizji na kartę smart hd+ nc+'' - powodem jest zmiana parametrów [od 1.10.2015] nadawania programów.Zrobić ponowne przeszukanie kanałów.

Marian5000PL

New member
Telewizor nabyłem 3.10.2015 i skanowałem już kilkakrotnie, za każdym razem to samo.

1.Czy do połączenia z SamyGo Extensions poprzez FTP lub ruSamsungTVCommunicator jest wymagany kabel RJ45, Crossover czy Wifi?
2. Czy kabel ten ma być od TV do routera Livebox czy od TV do netbooka?

Ostatnia edycja:

Marian5000PL

New member
Po raz kolejny przyjrzałem się wszystkim parametrom i wychodzi na to, że na 10 niedziałających kanałów tylko 2szt. są z transponderu o złym FEC czyli to nie on jest winny. W 8 przypadkach zgadza się częstotliwość, polaryzacja, symbol rate, operator, SID, FEC, TSID, ONID, a obrazu i dźwięku nie ma. Nie widzę w liście TV nigdzie wartości: A-PID, V-PID i PCR-PID. Gdzie szukać problemu?

Ostatnia edycja:

Marian5000PL

New member
Zmieniłem adapter na przeznaczony konkretnie do tego modelu (SCAM1A) i nadal to samo. Samsung obiecuje aktualizację, która załatwi ten problem jednak nie wiadomo ile to potrwa

Czy zna ktoś skuteczną metodę na downgrade firmware z 1028.0 do 1010.1 ? SamyGo Extensions u mnie po załączeniu nie działa tzn mignie kilka razy ekran i nic więcej

Marian5000PL

New member
Problem rozwiązany !!! W końcu udało się :)

Kupiłem moduł Smit Conax, od razu wszystko pięknie śmiga, każdy kanał. Nie wiem dlaczego na Technisat Technicrypt CX nie działała część, a kilka dni temu z dwóch kanałów znikł obraz, został głos. Może stary sof modułu, ale nie wiem jak go zaktualizować. Na Sharpie nadal działa każdy kanał z tym modułem (Technisat)

Dziękuję za pomoc :)

Do góry