Dolby Atmos 7.1.2 czy 5.1.4

Tidus1024

New member
Bez reklam
Cześć. Jestem w momencie urządzania dedykowanego pokoju kinowego 25m kw.

Obecne komponenty:

JVC HD350
Ekran Elitescreen 135'' w ramie.
Denon X4100W
Końcówka mocy Kenwood Basic M1
Głośniki frontowe Sonus Faber Toy Tower

Co dojdzie:
Sub JBL LS120P
6xsurroundy JBL Arena 120
Centralny Sonus Faber Toy

Mam właściwie nieograniczne możliwości instalacji: uprzedzając pytanie - nie mogę zainstalować głośników dościennych i dosufitowych. W grę wchodzą jedynie rozwiązania naścienne i nasufitowe. Poza tym pełna dowolność.

Nie jestem specem od audio - więc lepiej zapytać niż skrewić: która konfiguracja zagra lepiej - 7.1.2 czy 5.1.4?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozumiem, zatem jak będziesz szukał potwierdzenia, nie zapomnij zapytać czy opinia jest potwierdzona praktyką i poproś o uzasadnienie swojej wypowiedzi, będzie Ci łatwiej zdecydować w którym kierunku iść i jakich wrażeń oczekiwać. ;)
Odpowiedzi szukaj na zagranicznych forach, aczkolwiek i tam pełno baboli i pitolenia.
Na naszych forach użytkowników Atmosa można zliczyć na palcach jednej ręki, a już takich co pokusili się o odsłuch różnych konfiguracji i przede wszystkim z wykorzystaniem materiałów z i bez Atmosa, czyli DSU, szukać ze świecą ; )

Ostatnia edycja:

Tidus1024

New member
Bez reklam
Robię tak i mam mega mętlik. Niektórzy zwracają uwagę na braki w tyłach po przesiadce na 5.1.4 i używaniu DSU. Jak to jest? DSU odcina tyły na rzecz góry?

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Tidus 1024.

Zdexydowanie 7.1.2
Jesli jedyna opcja jest podwieszenie glosnikow, to moze takie rozwiazanie
23464920100330_122.160.132.34.jpeg

Nie chodzi o konkretny model tylko idee.

http://www.proacousticsusa.com/productdetail.php?pId=17194

Ostatnia edycja:

Tidus1024

New member
Bez reklam
Tidus 1024.

Zdexydowanie 7.1.2
Jesli jedyna opcja jest podwieszenie glosnikow, to moze takie rozwiazanie
Nie chodzi o konkretny model tylko idee.

Bogen OPS1W Pendant Speaker 6.5 Inch 100 Watt at 16 Ohm 140°Coverage White

Raczej myślałem o czymś bardziej konwencjonalnym. Czyli zwykłym głośniku podstawkowym zainstalowanym za pomocą uchwytu sufitowego. JBL Arena 120 mi wyjątkowo odpowiadają ze względu na gabaryt.

Blackninja - tylko te modele rozpatrywałem, żeby nie płakać po Sonusach za bardzo :)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Imho zysk z dodatkowej pary sufitowej iluzoryczny (czyt zaden, bo rozumiem, że piszemy o filmach, a nie o demkach), przynajmniej w Atmos (choc nie wiem jak DTS-X bedzie )
5.1.4 to zdecydowanie rozwiazanie dla nie posiadajacych akceptowalnej przestrzeni z tylu na dodatkowa pare glosniko tylnich surround. Dla mnie wybor pomiedzy 7.1.2, a 5.1.4 na chwile obecna jest oczywisty. Jak masz mozliwosc, to sobie podmontuj tylnie pod sufitem zmien konfiguracje, porownaj i sam wybierz pomiedzy obiema konfiguracja mi.

Ostatnia edycja:

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Raczej myślałem o czymś bardziej konwencjonalnym. Czyli zwykłym głośniku podstawkowym zainstalowanym za pomocą uchwytu sufitowego. JBL Arena 120 mi wyjątkowo odpowiadają ze względu na gabaryt.

Blackninja - tylko te modele rozpatrywałem, żeby nie płakać po Sonusach za bardzo :)
Arena 120 jak wymiar potrzebny mogą być :)

Do góry