Dodatkowy głosnik do wieży

dzonny26

New member
Witam
Mam starsza wieze Panasonica. Klasyczne stereo. Chodzi calkiem fajnie ale jest problem z separowaniem dzwiekow, a raczej ich uwydatnianiem. Mianowicie po podlaczeniu do DVD w wielu filmach slabo slychac glos aktorow a muzyka w tle jest glosna. Niestety wlaczanie wszystkich efektow nie pomaga. Tak samo dzieje sie od zawsze przy sluchaniu muzy z CD - czesto glos wokalisty gubi sie w tle.
Szkoda mi troche kasy na sprzedawania dobrego DVD i tej wiezy i kupowanie nowego kina domowego.
Zatem pytanie co zrobic ? - Zastanawiam sie czy nie dokupic glosnika centralnego i podlaczyc go dodatkowo (na ona kanaly L i P). Czy ktos tak robil ? Jaki jest efekt ??

Henryk55

New member
Jeśli to klasyczne stereo to gdzie chcesz podłączyć ten głóśnik centralny?
Czy oczekujesz że jakimś cudem na zaciskach głośnikowych wzm. stereo pojawi się nagle sygnał z kanału centralnego zakodowany na płycie DVD?

W Twoim przypadku najprościej uwypuklić głosy/wokale przez regulację barwy dzwięku. Wyłącz loudness (jeśli jest).

dzonny26

New member
Nie oczekuje sygnalu stricte a`la kanal centralny. Zastanawiam sie po prostu nad "sciana" dzwieku. Glosniki mam rozstawione dosyc szeroko i ten w srodku troche by pomogl slyszec wszystko lepiej. Nie licze na zaden cud. A obawiam sie glownie ewentualnego poglosu/echa - tak jak gdy rownoczesnie puszcza sie glos z wiezy i tv LCD ze slabymi glosnikami.

Co do regulacji loudness to nie ma to zadnego wplywu. Po prostu jest to wieza bardziej do muzyki "ymc ymc" - duzo niskich i wysokich tonow.

rami321

New member
a jak masz podłączoną wieżę do dvd? może jest podłączona jako kanał lewy i prawy i jak dvd dekoduje 5.1 to wysyła tylko dźwięk z tych kanałów. Co do wpięcia 3 głośnika do wieży stereo to raczej nie można tak zrobić, tj. na pewno będzie ci się wzmacniacz mocno grzał i może się coś stać

Prokop

New member
Bez reklam
dzonny26 napisał:
Witam
Chodzi calkiem fajnie ale jest problem z separowaniem dzwiekow, a raczej ich uwydatnianiem. Mianowicie po podlaczeniu do DVD w wielu filmach slabo slychac glos aktorow a muzyka w tle jest glosna. Niestety wlaczanie wszystkich efektow nie pomaga. Tak samo dzieje sie od zawsze przy sluchaniu muzy z CD - czesto glos wokalisty gubi sie w tle.
Jakby chodziła fajnie to byś nie pytał co masz zrobić, a to co opisujesz o swojej wieży świadczy że jest wręcz tragicznie (jeśli w stereo giną wokale). Proponuję oddać do naprawy, lub zmienić sprzęt bo nie wiem czego tu szkodować w starym sprzęcie (chyba że pieniędzy na nowy). O głośniku cenrtralnym zapomnij bo nic nie da, oprócz większego zniszczenia sprzętu.

Do góry