Podpowiedz proszę jaki ma być cel tej oceny - jeśli Ci zależy to mogę próbować to sprawdzić jutro ale jeśli chodzi o samą definicję koloru czarnego to w tym co przykładowo leci w "n" takowe definicje są różne, jedne lepsze (bardziej czarne) inne gorsze (niektóre programy nadawcy tak nadają jakby kolor czarny w ogóle nie istniał

). Poza tym może się okazać, że definicja barwy czarnej w pliku zostanie rozwalona przez np. kiepską jakość kabli czy odtwarzacza dvd (choćby mojego).
Edit: Ty zrobiłeś swój, ja zatem robię mój edit.
digitalus napisał:
chcialem uzyskac obiektywna, bezstronna odpowiedz jak wyglada czern w plazmie panasonic.

obiektywną powiadasz... i bezstronną... A jaki przyjąć punkt odniesienia?

Moje obiektywne zdanie (to taki oksymoron jest

) odniesione do modelu PV80 jest takie, że czerń jest przyzwoita, w porządku. Oczywiście jeśli w ogóle odpowiedni jej poziom jest w podawanym do telewizora materiale. Nie można jednak mówić o czymś takim, że tam gdzie jest barwa czarna tam punkty obrazu są całkowicie wygaszone i nie emitują żadnego światła. Świecą lekko, i widać to na pustym czarnym ekranie (lub gdy w danej scenie przeważa czarne i ciemne barwy albo w ogóle gdy film jest utrzymany w ciemniejszej tonacji) ale myślę, że jest to pomijalne w porównaniu do sporej liczby ekranów lcd. Gdy natomiast w danej scenie występują jedynie niewielkie elementy o barwie czarnej, to z uwagi na percepcję wzroku czarny wydaje się czarny czyli jest taki jak powinien.
Wszystko powyższe odnosi się do mojej oceny obrazu oglądanego wieczorem lub w nocy. W ciągu dnia czy przy mocnym oświetleniu zewnętrznym percepcja oka jest zupełnie inna - myślę, że uprościć to można w ten sposób, że w ciągu dnia nie dostrzeże się tej minimalnej emisji światła generowanej przez panel plazmowy. Dodatkowo przykładowo przy bardzo jasnym oświetleniu zewnętrznym aby telewizor oglądać w miarę komfortowo trzeba się czasem posiłkować podniesieniem jasności i kontrastu obrazu (np. włączając tryb normalny czy dynamiczny). Te parametry mają wpływ na percepcję obrazu (czarny=czarny). Tak jak i oświetlenie zewnętrzne (lub jego brak).
Jeszcze jedna uwaga, ponieważ dział o Panasonicu - nie wiem też, jak przykładowo odniósłbym się osobiście do jakiegoś modelu FullHD, np. PY80. On ma teoretycznie dwa razy większy kontrast natywny ale nie wiem czy jest to wynik mniejszej emisji światła przez komórki plazmy dla koloru czarnego czy też większej jasności jaką może osiągnąć panel (lub kombinacji tych parametrów). Jeżeli byłaby to kwestia mniejszej emisji światła to efekt byłby tylko lepszy

Jeśli większej jasności (dającej w rezultacie możliwość raportowania większego współczynnika kontrastu) to dla mnie byłoby to pomijalne - praktycznie nigdy nie oglądam telewizora ustawionego na pełną jasność.
Pozdrowienia!