Docieranie i użytkowanie plazmy Panasonica

Bartos81

Member
Bez reklam
ArtS007 a czemu Eco może narobić wiecej krzywdy niż dobrego, w końcu nie znawali by tego trybu Eco gdyby miał powodowac powidoki, ja np uzywam Eco ale nastawy mam lekko poniżej połowy i wył sterowanie kolorem i nie zauważyłem by w dzień jakoś za specjalnie zwiększał kontrast i jasność.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Prawidłowo zrobiłeś modyfikując ustawienia fabryczne tego trybu. Bez takiej modyfikacji tryb eco już w warunkach umiarkowanego oświetlenia wnętrza pomieszczenia światłem słonecznym może powodować rozjaśnienie ekranu tak mocne jak w trybie Dynamicznym.

Pozdrowienia!

carnivore1

New member
J-B, a sprobuj sobie przeskoczyc w dzien (w oswietlonym pomieszczenieu)
z trybu normal na ECO i zrob to samo wieczorem (przy zaciemnionym pomieszczeniu), ja wlasnie robiac w ten sposob zauwazylem to o czym pisze kolega ArtS...

creep22

New member
ja docieram od początku na ECO, bo w któryms innym wątku wyczytałem, że tak najlepiej, a wy mnie tu teraz straszycie...powiem szczerze, że nie zauważyłem jakiegoś rozjaśniania obrazu. No i mam nadzieję, że to moje docieranie jednak miało jakis sens, pomimo, że robione na trybie ECO

ArtS007

New member
Bez reklam
Rozjaśnienia nie zauważysz, gdyż im jaśniej w pomieszczeniu, tym porpoporcjonalnie jaśniejszy ekran. Ale nasze oko porównuje różnice w jasności i tego po prostu nie widzi.

ArtS :)

emer

Member
Bez reklam
Ja nie docieram ... no moze nie daje optymalnych (sybiektywnie dla mnie) nastaw, ale nie docieram

No więc własciwie co daje docieranie (choc teoretycznie) - późniejszy/e lepsze kolory, kontrast , jakość obrazu czy dłuższą żywotnośc panela ?

motobartcompany

New member
lepsze ułożenie panela.

PV70 nie docierałem, PV700 docierany zgodnie ze sztuką.

Efekt był taki, że PV700 mniej łapał powidoki. A to te same TV różniące się wyposażeniem.

Fatal1ty

New member
TJA... kup nakładki na pedały SPARCO i od razu plus 5 koni.
Wydaję mi się to troszkę wyidealizowane. Otóż znajomy pracuje w Saturnie i zrobil eksperyment, przez 3 dni od rana do wieczora na plaźmie Samsunga q91 było białe tło, drugim modelem był Panas py80 bez docierania. Potem, puszczone zostało demo gdzie ze statycznym motywem samsung mial ślad bo godzinie, Panas nie. Co nie zmienia oczywiście faktu że Panasa z pewnością tez ten problem dotyczy kwestia czasu.

Jednak nie mam na celu moją wypowiedzią kogoś obrazić, ani nie uważam że ktoś kto dociera nie ma racji.

Ostatnia edycja:

pat0

New member
Z tym docieraniem plazm, moim, podkreślam miom zdaniem to ściema.
Osobiście miałem też taki dylemat po zakupie plazmy, docierać czy nie, zdecydowałem że nie i jestem z obrazu bardzo zadowolony.
Ustawienie czegokolwiek na maksa, też raczej nie ma sensu, przecież wtedy nie da się oglądać wyświetlanego obrazu.
Plazma śmiga mi parę miesięcy i jest ok.

motobartcompany

New member
Dyskusja robi się bez sensu:) Ja mogę napisać, że do mojego 20 letniego opla leje przepalony olej z autobusów i jest ok. Bez problemu śmigam autem prawie codziennie do pracy i czasem w dłuższe wyprawy. Jest jak najbardziej ok.
Ale zastanówmy się trochę czy by mu nie ulżyło gdybym zalał w miare dobrego mineralnego oleju? Są setki postów na tym forum o docieraniu, na zagranicznych stronach aż roi się od ustawień na okres docierania. To nie wzięło się od plotki, tylko naprawdę działa. A to że ktoś uważa to za brednie to jego prywatna sprawa.

emer

Member
Bez reklam
Nie przesadzaj ... ja nie "docieram" tak ... ostro jak niektórzy
Próbowałem zjechac tak z nastawami, ale dałem se spokój - nowy TV, rodzina sie gapi, znajomi patrza i dziwia sie dlaczego plazma a nie LCD.
A ja mam mieć tak łokrutnie blady, szary obraz?
Nie daje jakis max optymalnych, trochę dałem OFF, ale bez przesady ...
Nie mówie że ważność "docierania" to brednie, ale z drugiej strony bez przesady - gdyby to było aż tak WAŻNE, to Panasonic cos by wspomniał w instrukcjach ... Żeby na początku, przez ileś tam godzin, choc trochę z parametrami w dół ....
Ale przeciez NIC nie wspomina ... Widocznie to było bardzo ważne przy starszych generacjach ...
Jak kiedys z samochodami, formatowaniem starych baterii do komórek itp ...

Na pewno nie zaszkodzi, na pewno costam poprawi - ale to nie powód aby sie biczować z takim obrazem na np 30% kontrastu czy 30% jasności itp ....
Pewnie wązniejsze jest to, co napisał art w pierwszym poście ....

ivf

New member
Fatal1ty napisał:
przez 3 dni od rana do wieczora na plaźmie Samsunga q91 było białe tło, drugim modelem był Panas py80 bez docierania. Potem, puszczone zostało demo gdzie ze statycznym motywem samsung mial ślad bo godzinie, Panas nie.
to jest zły przykład. porównać należałoby dwa IDENTYCZNE modele bez docierania i po dotarciu. natomiast porównanie modeli dwóch różnych producentów w ogóle mija się z założeniem..

skoro tak lubisz samochody to powiedz czemu je się dociera? ;)
gdyby nowiutkim samochodem (nie docieranym ani trochę przez producenta przed sprzedażą) przejechać pierwsze "ileś tam" kilometrów autobahn'ą to silnik właśnie by się źle DOTARŁ - to chyba stąd wzięło się w ogóle to powiedzenie ;) skutkiem byłyby słabsze osiągi w przyszłości.
właśnie tak samo jest z plazmą (chyba nie byłeś tego świadomym mówiąc, że plazma to nie samochód) - początkowo trzeba "docierać" matrycę, aby ten gaz czy co tam jest odpowiednio się "przyzwyczaił" do zmian napięcia. to w końcu chemia.. zbyt intensywne ustawienia w początkowym okresie dobiją plazmę, skutkiem czego będą w przyszłości np gorsze kolory, kontrast itp..

okres docierania określa producent, tak samo jak w samochodach producent podaje ilość kilometrów do docierania silnika. to, że ktoś to ignoruje oznacza że po prostu jest ignorantem i tyle. przecież ten samochód jeździ 15 lat i ma moc.. tylko czy na pewno pełną?
baterie w telefonie trzeba sformatować, a też niektórzy to olewają bo przecież bez formatowania też działa. pewnie że działa, tu też jak w poprzednich przypadkach chodzi tylko i wyłącznie o jakość działania..

osobiście początkowo przestrzegałem jedynie tego aby co jakiś czas zmieniać kanały.. resztę ustawień mam do dziś na tyle niskich, że nie trzeba było za bardzo ruszać.. prawie dobre i do docierania..

reasumując - oczywiście nie ma obowiązku docierania bo tv i tak będzie działał, trzeba być tylko świadomym skutków :)

ArtS007

New member
Bez reklam
Jak już wspomniałem, stonowane ustawienia nie są tak istotne, jak kwestia wypełniania obrazem całego ekranu i unikania (w miarę możliwości) stałych elementów obrazu.

ArtS :)

creep22

New member
no dobra, ja jestem juz po okresie docierania. Chciałbym teraz troche podjechać z ustawieniami - może ktoś skieruje mnie w jakieś miejsce z opisanymi ustawieniami do 46py80
No i sprawa druga - co z wypełnianiem ekranu po okresie docierania - mi nie uśmiecha się ciągle zoomowac filmów, a nie chciałbym czegos złego sobie zrobic z tv. Czy mozna juz przestac na to uważąc? jakie są wasze doswiadczenia?

blackholesun

New member
Raz - ustaw sobie tak, żeby dobrze Ci się oglądało.
Dwa - ludzie nie przesadzajcie z tym zoomowaniem i wypalaniem. Na 42pv60 przez kilka godzin oglądałem program w 4:3 z czarnymi pasami po bokach. Powidok zniknął po kilku minutach w 16:9. Godzinami gram na PS3 z HUDami i innymi stałymi elementami. Nic się nie wypala.
Oglądaj TV i ciesz się filmami.

radosuaf

New member
Bez reklam
ivf napisał:
skoro tak lubisz samochody to powiedz czemu je się dociera? ;)
gdyby nowiutkim samochodem (nie docieranym ani trochę przez producenta przed sprzedażą) przejechać pierwsze "ileś tam" kilometrów autobahn'ą to silnik właśnie by się źle DOTARŁ - to chyba stąd wzięło się w ogóle to powiedzenie ;) skutkiem byłyby słabsze osiągi w przyszłości.

Moja mama w zeszłym roku kupowała Peugeota 207 i koleś jej powiedział, że samochód jest fabrycznie dotarty. Można butować od wyjazdu z salonu. Może producenci plazm robią już to samo...
Ja oglądam na nastawach 50% w trybie kinowym i mnie się ten obraz podoba. A od przedwczoraj docieram nową plazmę :). W poprzedniej był martwy piksel i w końcu mi ją wymienili.

ivf

New member
też o tym myślałem (docieraniu fabrycznym), w końcu w instrukcjach nic nie piszą na temat docierania.. (nie wiem jak to wyglądało w instrukcjach kilka lat temu)
jednak.. dla świętego spokoju lepiej na zimne dmuchać ;) tymbardziej, że nie przysparza to żadnych kłopotów (przynajmniej mi - więszość ustawień początkowo podobna do fabrycznych, a zoom'owanie mam we krwi ;))

Bartos81

Member
Bez reklam
a ja proponuje by każdy robił wg własnego uznania.
Ja docieram plazmę bo tak wolę, ktoś nie chce docierać bo sądzi że to mit, OK jego zdanie jego wola.

To tak jakby sie kłócić że ktoś jeździ do 3000 obr/min bo tak chce a drugi do odcinki bo nie po to kupil samochód by jeżdzić na emeryta.

Do góry