pibull napisał:Ja wnioskuje z forum, że skaler w tv nie jest taki dobry jak skaler w dvd, chociaż jak zawsze zależy to od danych modeli i producentów.
jeśli chodzi o denon 1930 to ma on napewno lepszy skaler niż którekolwiek tv.
przeciez mozesz sobie sprawdzic jak jest w rzeczywistosci, wez plytke z filmem dvd dobrej jakosci + dvd slabej jakosci i jeszcze jakis divx najlepiej i w trakcie odtwarzania zmiencie rozdzielczosc z podstawowej na 720p albo 1080i...lipa_ml napisał:a ja usłyszałem od kogoś ze sklepu nie bede podawał nazwy ze skaler w dvd to sciema bo kazdy tv lcd ma skaler obrazu i to na to samo wychodzi. i co o tym sadzicie? tez zastanawiam sie nad kupnem dvd ze skalerem ale po takim info nie wiem co myslec
lipa_ml napisał:kazdy ... ma skaler obrazu i to na to samo wychodzi
hernu napisał:Ludzie, ratujta ! Nie zostawiajta mnie samego...
Na hasło "POMOŻECIE?!!" powinien być odzew, jak na wiecach tow.Gierka, a tu cisza jak na pogrzebie organisty...
Ponawiam więc swoje pytania:
1 Jaka jest różnica w skalowaniu 1930 i 2930 ? (różnica w cenie jest mi znana)
2 Czy różnica w jakości obrazu zrekompensuje mi ten wydatek ?
Pomożecie ???
mobor napisał:napiszę co ma 1930 (a czego nie ma 1730)
- scaler do 1080p (wersja Farudja) - w 1730 jest...Panasonic
raczej do 1080i
Skaler (działa na DVI, HDMI): 480p lub 576p / 720p / 1080i (50, 60 Hz) http://www.hoopla.pl/product_info.php/cid/68_78/pid/16287/RTV/Odtwarzacze_DVD/Denon_DVD-1930/
Witam. O ile pamiętam to ten hd950 NIE posiada układu Faroudja, który wg mnie jest niezbędny do dvd (mówię o minimum, nie wspominając o REALTA Silicon Optix z technologią Teranex HQV ) Ma pewnie jakiś swój układ. Jaki jakościowo? Pewnie gorszy. Model hd800coś posiadał ten układzik. Więc z samsunga polecałbym tylko ten model. Zastanawiałem się nad nim, ale przekonał mnie bardziej denon 1930. I nie żałuję. Jakość jak na tą klasę dvd rewelacyjna.artek napisał:Halo...
A ja po zakupie tylnoprojekcyjnego KDF-a Sony zachciałem pełniej wykorzystać jego możliwości i po wzięciu HD-950... nie zobaczyliśmy (razem z żoną) żadnej różnicy na różnych jakościach płytach DVD, w stosunku do bardzo starego odtwarzacza Thomsona.
Zatem albo mamy TV z dobrym układem poprawy jakości obrazu, albo Samsung ma kiepski up-scaller, albo jesteśmy ślepi.
Pozdrówki
Witam. Dokładnie tak - zobaczyć na własne oczy różnicę. A jest na pewno. Ta kość realta podobno robi kolosalne wrażenie. A czy warto dołożyć 2 razy więcej pieniędzy? Jeśli fundusze pozwalają to TAK. Mi musiał starczyć "tylko" 1930ein napisał:Cóż praktykiem nie jestem (bo nie mam tego DENONA 2930 a 1930 widziałem u kolegi) więc... powiem tak - jakość obrazu @ dobra dwuwarstwówka dzięki kości Faroudja była WYŚMIENITA, ale już na przeciętnym (ale żadna tam gazeta!) materiale właściwie nie było widać ŻADNEJ róznicy.
I teraz - ten 2930 ma ZABÓJCZĄ kość REALTA Optix. To jest jeden z najlepszych układów skalujących, no taki, którego koszt nie jest równy Maybachowi. Jeżeli (a tak wynika ze specyfikacji - patrz pełne dane sprzętu) te dodatkowe funkcje robią to, co myślę (poprawianie najgorszego chłamu... czyli nawet z gówna można wyrzeźbić piękny obraz) to... WARTO.
Widziałem kiedyś profesjonalny scaler (tak, tak tam, jak i tu są te trzy magiczne literki HQV) w akcji - takie coś daje naj Haj Definicję bez względu na źródło obrazu imho. Jeżeli ta kość jest tak dobra jak się o tym mówi, to będziesz mógł cieszyć się bezkompromisową jakością. ZAWSZE.
To oczywiście nie są małe pieniądze - najlepiej przygotować płytkę demo (jakość DVD z różnym bitrate + parę płytek z kolekcji) i smyrać do sklepu aby się samemu przekonać.
a od kiedy to Faroudja ma wylacznosc na skalowanie ?Przemcio73 napisał:Witam. O ile pamiętam to ten hd950 NIE posiada układu Faroudja, który wg mnie jest niezbędny do dvd (mówię o minimum, nie wspominając o REALTA Silicon Optix z technologią Teranex HQV ) Ma pewnie jakiś swój układ. Jaki jakościowo? Pewnie gorszy. Model hd800coś posiadał ten układzik. Więc z samsunga polecałbym tylko ten model. Zastanawiałem się nad nim, ale przekonał mnie bardziej denon 1930. I nie żałuję. Jakość jak na tą klasę dvd rewelacyjna.
pozdrawiam
dvd podlaczyles przez hdmi ?artek napisał:Halo...
A ja po zakupie tylnoprojekcyjnego KDF-a Sony zachciałem pełniej wykorzystać jego możliwości i po wzięciu HD-950... nie zobaczyliśmy (razem z żoną) żadnej różnicy na różnych jakościach płytach DVD, w stosunku do bardzo starego odtwarzacza Thomsona.
Zatem albo mamy TV z dobrym układem poprawy jakości obrazu, albo Samsung ma kiepski up-scaller, albo jesteśmy ślepi.
Pozdrówki
artek napisał:nie zobaczyliśmy (razem z żoną) żadnej różnicy