Dobre DVD ze skalerem czytające kopie zapas.

XpioX

New member
a jezeli kaska nie pozwala ?
Np. jak według Was wypada porównanie denona 1730 i 1910 ? Czy są warte tych pieniędzy. Bo bliższy jestem zakupu pionka 490.
Kryteria wyboru mam takie jak autorus. Z tym że filmy wyświetlam z projektora na ekran o przekątnej chyba 100 ".

Ostatnia edycja:

mobor

Banned
Nie chce cie martwic ale jezeli masz screen 100" to raczej MUSISZ łyknac cos z DOBRYM scalerem (zapomnij o tym ze dostaniesz cos takiego w cenie do 2 tysiecy zl)
Kupujac LCD40" sadzilem ze moj sony za 2 koła (klasa QS) spokojnie wystarczy....
3 dni pozniej juz miałem u siebie Denona 2930 i dopiero teraz DVD mozna komfortowo ogladac (Pionierki do 696 WŁĄCZNIE to marketowy szmelc ! Sadzisz ze gdyby było inaczej pchałbym sie w Denona kosztujacego ponad 4x tyle co 696 ?)

Sam musisz wybrać. Albo jakość albo kasa ;)

XpioX

New member
na pewno te dwa modele różnią się ceną ;)
A poważnie, to mam zamiar odwiedzić salon i naocznie przekonać się o różnicy pomiędzy 1730 a 1930. Ale tak naprawdę zastanawiam się nad 1910 (starszy model)
Może nie mam zbyt wygórowanych potrzeb (na szczęście dla mojego portfela)
- teraz uzywam stareńkiego pionka 535 i szczerze mówiąc, gdyby się nie zacinał, to bym go nie wymieniał. Ale możliwe, że jak zobaczę te nowe odtwarzacze w działaniu i mi oko zbieleje, to zaczne zbierać kasę ...
Bo nie mam zamiaru wydawania forsy, jeżeli nie zobaczę rzeczywistej różnicy. Dam znać po przetestowaniu.

mobor

Banned
napiszę co ma 1930 (a czego nie ma 1730)

- SACD
- DVD-A
- scaler do 1080p (wersja Farudja) - w 1730 jest...Panasonic :)
- lepszy AD converter dla Video (216 Mhz vide 108)
- dekodery 5.1

pibull

New member
Mam pytanie - denon 1730 i 1930 czytają kopie zapas ( dvd-r )?
Mam tv 720p ( sony kdf 50e2010 ) i czy scaler w 1930 będzie odczuwalnie lepszy od tego w 1730?

KKuba

New member
Bez reklam
Jedna minimalna polemika. Nie przesadzajmy - Pioneer 696 to bynajmniej nie jest marketowy szmelc. Ma za to szmelcowaty scaler. :) Było o tym wiele na forum. I tu się zgadzam, że do Twojego celu odradzam...

pibull

New member
Proszę o pomoc w wyborze dvd ze skalerem do 1300pln - takie, żeby czytało każdą kopię zapasową dvd-r i znacznie poprawiało jakość obrazu.
Mam na oku modele denona 1730 i 1930 ale nie wiem jak z czyt dvd-r ( w specyfikacjach często piszą , że dane modele czytają owe płytki a w działaniu jest różnie ).
Piszę ten post bo niecałe 2 lata temu szukałem dvd i testowałem z 20 modeli ( w tym tylko 2 chodziły i czytały wszystko ) testowałem kody, panasy, soniaki, manty, philipsy. Wtedy wybrałem kodę 504d i gra do dzisiaj, ale teraz kupiłem sobie 50 cali hd redy i szukam coś po hdmi i ze skalerem skalerem

Proszę o pomoc i opinie.

ThYX

New member
Na 100% model Denon DVD-1930 czyta dvd-r poprawnie, bo wszystkie kopie poza jedną mam właśnie na -R

Ogólnie model ten czyta już wszystko .. prawie jak manta :)))) uhahaha

hernu

New member
Mam małe pytanko, mobor, może Ty mi podpowiesz.

Jak wygląda jakość skalowania Denona 1930 z "wyjściem HDMI z funkcją skalowania do 1080p" i Denona 2930 z "profesjonalnym skalerem (obsługującym rozdzielczości 1080p oraz rozdzielczości PC) dla najwyższej jakości obrazu na wyjściu HDMI" (cytaty ze strony www.denon.pl).

Czy różnica jest znaczna (jak np. pomiędzy krzesłem, a krzesłem elektrycznym ;) )???

Zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu za w miarę rozsądne pieniądze, a na A1XVA kasy nie mam:(
Jeśli Allah pozwoli, na gwiazdkę sprawię sobie prezent - Sharp 46XD1E, więc jakość obrazu to sprawa priorytetowa.
Pozdrawiam

Przemcio73

New member
hernu napisał:
Mam małe pytanko, mobor, może Ty mi podpowiesz.

Jak wygląda jakość skalowania Denona 1930 z "wyjściem HDMI z funkcją skalowania do 1080p" i Denona 2930 z "profesjonalnym skalerem (obsługującym rozdzielczości 1080p oraz rozdzielczości PC) dla najwyższej jakości obrazu na wyjściu HDMI" (cytaty ze strony www.denon.pl).

Czy różnica jest znaczna (jak np. pomiędzy krzesłem, a krzesłem elektrycznym ;) )???

Zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu za w miarę rozsądne pieniądze, a na A1XVA kasy nie mam:(
Jeśli Allah pozwoli, na gwiazdkę sprawię sobie prezent - Sharp 46XD1E, więc jakość obrazu to sprawa priorytetowa.
Pozdrawiam
Witam. Nie wiem jak działa skaler do 1080p bo tv mi na to nie "pozwala":cry: . Mam Denona 1930 do dvd i obraz na moim lcdku jest świetny (skaler obrazu u mnie na 720p spisuje się wyśmienicie) Nie pchaj się w 1730 - strata pieniędzy. Napisałeś, że kupujesz "solidny" lcdek więc powinieneś "zachować proporcje";) Natomiast jeśli posiadasz 2x więcej funduszy to już tylko to http://www.denon.pl/site/frames_main.php?main=prod&ver=&MID=3&sub=1&action=detail&Pid=293. Na pewno nie bedziesz żałować. Oczywiście mówimy o stajni denona. Możesz jeszcze pomyśleć o czymś z yamahy.
pozdrawiam
P.S. U mnie po hdmi działa bezbłędnie. Kupiłem do tego bardzo dobry kabelek.

ArekPZ

New member
Oppo

Witam,

Udało mi się kupić dvd oppo OPDV971H. Nie jestem w stanie stwierdzić czy jest lepsze od den'ka, pion'ka czy yam'ki (początkowo chciałem yam'ke) i nie zamierzam polemizować. Kupiłem oppo sugerując się ocenami m.in. fachowców z Home Theater a z drugiej strony szukałem czegoś z DVI out. Dodam że mam plazmę ALiS. Jakby na to nie patrzeć to i tak wiele zależy od jakości płyty, niektóre są OK a niektóre.... szkoda gadać (np. GodFather). Oppo ma przynajmniej 2 zalety : cena i support rewelacja (nie zdarzyło mi się żeby ktoś odpowiadał w ciągu 15 min na mail'a - sprawdziłem). Poza tym dodają kable DVI-DVI i DVI-HDMI. Ma też parę niedogodności - np. cold startup za długi, czasem coś chrzani z subtitle'ami, ale to mogę opisać jakby ktoś był wybitnie zainteresowany.

Pozdrawiam,
A.

hernu

New member
Przemcio73 napisał:
Nie pchaj się w 1730 - strata pieniędzy. Napisałeś, że kupujesz "solidny" lcdek więc powinieneś "zachować proporcje";) Natomiast jeśli posiadasz 2x więcej funduszy to już tylko to http://www.denon.pl/site/frames_main.php?main=prod&ver=&MID=3&sub=1&action=detail&Pid=293. Na pewno nie bedziesz żałować.

Przemcio73 - Denona 1730 nie biorę pod uwagę, zastanawiam się tylko, czy pomyśleć o zakupie 1930, czy też wyłożyć kwotę dwukrotnie większą za 2930 i czy różnica w jakości obrazu zrekompensuje mi ten wydatek ???

PS. Oczywiście moje planowane zakupy są jak na razie hipotetyczne, w poprzednim poście napisałem :"jeśli Allah pozwoli"... (tzn. jeśli w krótkim czasie sprzedam mieszkanie za rozsądną kwotę, na co bardzo liczę :eek: )

tomekow

New member
A może mi koledzy powiedzą - z ciekawości zapytam: a jak sprawuje się xbox360 jako odtwarzacz DVD? Przymiarzam się do kupna odtwarzacza i pomalu dochodzę do ceny 600-900zł - a może pokusić się i zakupić xboxa? od razu człowiek przy okazji sobie pogra... hmmm.. pewnie napiszecie że nie odtwarza Divx ;) (akurat te puszczam z kompa)
pozdrawiam

Edit tuptus55: A może w dziale Xbox360 byś zapytał? Bo tu chyba nie jest dobre miejsce

wlodek1001

New member
Mam Denona 1920,czyta minusy/plusy w tym RW.Skaler działa poprawnie tylko jedno ale. Film dvd musibyc dobrej jakości,przy marnym skaler cudów nie zdziała. Dopiero bardzo dobrej jakości film pokazuje zalety skalera,do tej chwili wg mojej oceny najlepszy materiał wyjściwy miał film z komiksu Fantastyczna Czwórka,ale może to tylko moja subiektywna ocena.Pozdrawiam

lipa_ml

New member
a ja usłyszałem od kogoś ze sklepu nie bede podawał nazwy ze skaler w dvd to sciema bo kazdy tv lcd ma skaler obrazu i to na to samo wychodzi. i co o tym sadzicie? tez zastanawiam sie nad kupnem dvd ze skalerem ale po takim info nie wiem co myslec

Do góry