Hej. Ja też mam Benq w500, ale w pokoju o prostszej topografii (typowa sypialnia a ty chcesz zainstalowac projektor w pokoju dziennym połączonym z niezabudowana kuchnia). Wydaje mi sie że mieszkasz w szeregowcu podobnym do mojego (u mnie kondygnacja na ktorej jest pokoj dzienny do zludzenia przypomina twoj rysunek) Jeżeli dobrze czytam rysunek techniczny, to przed kanapą widzisz 2.19 m sciany (z krotkim kaloryferem) i okno (chyba wyjscie na balkon?) nieco z prawej.
Ja mam pokoj o wymiarach (sypalnię) 3.90 m x 3.50 m i rzucam projekcję na scianę szeroką 3.5 m na z odleglosci 3.49 m. Ogladam z malej sofy ustawionej naprzeciw ekranu z odleglosci 3 m. Do tych parametrow odpowiada mi obraz 16:9 o szerokosci 200cm i wysokosci 12.5 cm (wychodzi zatem 91", moglbym uzyc zoom optyczny i miec wiekszy, nawet 106" ale wtedy boli szyja od ogladania).
U ciebie bedzie też ok. tylko chyba ekran powininies miec ciut ciut weższy niz ja (jakies 190 cm - ok. 80") bo sciana przed kanapa ma tylko 2.19 m szerokosci. 200cm szeokosci to bedzie u ciebie zbyt wiele bo obraz powienien miec kilkadziesiat cm odstepu od bocznej sciany, zeby nie bylo odbić światla z projetkora. Obraz 80" ogladany z twojej kanapy oddalonej o ok. 4 m tez powinno dac wiele satysfakcji.
Gry z xboxa na 80" ciebie oczarują (wczoraj gralem z kumplem w Virtua tennis 3 i poprostu brak słów żeby opisać frajdę)!!!!
Zanim kupisz projektor, musisz przemyslec gdzie go możesz postawić (przed kanapą na stoliku? na scianie i półce nad kanapa? mozesz tez nieco z boku bo projeketor w500 ma lens shift -regulacje obrazu w pionie i poziomie) i zmierzyć odleglosci od obiektywu do sciany projekcyjnej (odleglosc projekecji) a następnie koniecznie uzyć kalkulatora projekcji ktory znajdziesz tu
http://benq.pl/projectioncalculator/benq_calculator_fs.html . Musisz to zrobic aby dopasować miejsce instalacji projektora do pożądanej wielkosci obrazu.
No i oczywiscie powinienes pomyslec o szczelnych zaslonach (najlepiej nieprzepuszczalnych roletach) na okno, żeby moc puscic projekcje przed zmrokiem.
Jezeli chodzi o projektor i opinie, jego halas, instalacje, miejsce instalacji, lens shift i chlodzenie to zajrzyj do wątku niżej ktory załozył Nasty Rudolf (udzielilem tam wyczerpującej odpowiedzi i opinii)
Jak by co, to śmialo mnie pytaj!
Udanych zakupów i milych seansow