Dobór subwoofera do YAMAHA MCR-750

alan86

New member
Cześć wszystkim,

Aktualnie posiadam wieżę podaną w tytule w mieszkaniu 2 pokojowym. Dźwięk i w ogóle wszystko jest dla mnie ok, ale niebawam szykuje się przeprowadzka do nowego domu i co za tym idzie większego salonu. i tu rodzi się pytanie jaki subik podłączyć do tego zestawu?

Dodam tylko, że na początku miałem podłączony subwoofer YST-SW012 w pokoju około 17m + 9 m kuchnia bez drzwi i grał tragicznie, tzn chyba mnie drażniło brak odcięcia powyżej np 80Hz oraz brak kontroli basu. Ostatecznie go sprzedałem.

Nie chce bawić się w zamiane głośników na inne czy kupno używanego amplitunera i zabawe "od zera". Szukam tylko subwofera jako uzupełnienia. Chciałbym mieć sprzęt kompaktowy, który może przyzwoicie zagrać.

Salon w którym ten zestaw ma zagrać to jakieś 35m, z tym że salon ma nieregularny kształt jest połączony z kuchnią i klatką schodową.

To chyba tyle wstępu. Budżet to około 1000 zł.

alan86

New member
Wybór padł na Wharfedale wh-s10e. Czyli 10 calowy głośnik w zamkniętej obudowie. Wczoraj go dopiero podłączyłem, dlatego z wrażeniami podziele się dopiero po ustawieniu wszystkiego "z grubsza". Z odczuć na szybko - lepiej dopełnia monitory ten niż bazowy sub Yamahy, samo odcięcie dużo daje. Z filmami myślę, że już teraz po wstępnym ustawieniu będzie ok, zobaczymy jak sobie poradzi z muzyką. Problemem jest w moim pomieszczeniu słaba akustyka - w miejscu gdzie siedze (czyli niemal środek pokoju) bas jest słabszy niż w kątach. dopiero po mocniejszym podkręceniu wyraźnie go czuć. Przy ścianach jest już jego nadmiar. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić? (oprócz przemeblowania, oblepiania ścian piankami :))

Do góry