Do posiadaczy Onkyo TX-SR 605

dziki-bill

New member
Witam.

W zeszłym tygodniu nabyłem w/w urządzenie... Chciałbym zapytać czy w amplitunerach Onkyo... rzeczą normalną jest... iż dźwięk rozkręca się ( jest słyszalny) dopiero przy wartości 45-50 ( skala jest do wartości 100 ).

Zestaw sprawdzałem już na dwóch kompletach odsłuchowych ( m-audio i philips) i na każdym "problem" jest taki sam... oraz również na różnych źródłach dźwięku.

Nigdy nie miałem sprzętu tej firmy, ale poddaje zaistaniały fakt pod głęboką wątpliwość że "Ten typ tak ma", na fronty idzie przecież 2x 140 Watt więc wydaje mi się, żę dymić powinno to konkretnie...

Dodam tylko, żę sprzęt jest podłączony za pośrednictwem przetwornicy z 110/220 V ... trafo robił wykwalifikowany elektronik, zapłacilem za nie 250 zł.

Jakieś pomysły ?

armi

New member
Bez reklam
dziki-bill napisał:
Nigdy nie miałem sprzętu tej firmy, ale poddaje zaistaniały fakt pod głęboką wątpliwość że "Ten typ tak ma", na fronty idzie przecież 2x 140 Watt więc wydaje mi się, żę dymić powinno to konkretnie...

a świstak siedzi i zawija w sreberka :) Kolego 2x140 W to tylko na papierze jest ...

ja mam H/K i u mnie też trzeba 'trochę rozkręcić' volume

Shagohad

New member
Bez reklam
140w to jest moc, z jaka moze grac jedna koncowka mocy przy maksmylanym obciazeniu (chociaz jak znam zycie to i pewnie to jest naciagniete :mrgreen: )... teraz zalozmy ze masz podlaczonych 5 glosnikow, a urzadzenie pobiera maksymalnie 500-550w z gniazdka - wniosek ??. Amplituner nigdy nie wytworzy wiecej pradu jak to co pobiera z gniazdka no bo jak ??:). Jeszcze do tego dochodzi impedencja glosnikow... Wiec jak Ci pisze np. 7x140w to poitraktuj to z mocnym przymrozeniem oka... :).

A co do glosnosci - jest to normalne :). Na szczescie w modelu 606 jest jak nalezy.

Ostatnia edycja:

mobor

Banned
Jezeli ampli pobiera 550 W nalezy od tego odjąć ze 100W (straty na trafo, zasilanie innej elektroniki niz power-amp.../ Pozostałe 450 W to moc jaką dysponuje wzmacniacz DO PODZIAŁU na 7 kanałów /na kanał nie więcej niż jego moc znamionowa/

dziki-bill

New member
Dzięki za wszystkie odpowiedzi w temacie, teraz już wiem na czym stoję.

Nie chcąc zakładać nowego wątku chciałbym zapytać o jeszcze jedną sprawę.

Mam dekoder z cyfry+ philips- ten "najnowszy" z HDMI. Kiedy podpinam go przez HDMI do Onkyo a z Onkyo do TV nie mam ani obrazu ani dzwieku. Dziwne... bo na takim samym układzie tylko z DVD jest obraz i dzwiek przez jeden kabel HDMI...

Czy problem bedzie lezał po stronie tego philipsa od Cyfry + ?

spanker

New member
dolaczam sie do pytania kolegi i dodaje swoje, mianowicie jak to jest z obrazem na amplitunerach w wersji usa, tzn konkretnie w tym onkyo, czy sygnal pal prejdzie przez sprzet?

dodatkoo moze to glupie pytanie ale przykladowo sygnal hd ready czy full hhd tez dzieli sie pal i ntsc, czy to jjuz jest tylko jedna wersja, konkretnie chodzi o konsole ps3 i xbox360 czy jak kkupie je w wersji europejskiej czyli niby pal to sygnal wizyjny w formacie 720p lub 1080p przejdzie przez onkyo w wersji usa?

mundi21

New member
dziki-bill. Z dekoderem polsatu jest to samo. Po wpięciu go do onkyo, ni obrazu ni dzwiku. Aby mieć problem z głowy najlepiej podpiąć go componentem /decoker/ i w ampli przekierować do hdmi, dzwięk coaxem. Jakość porównywalna

stefek202

New member
A jak jest w przypadku xboxa 360? Bo zastanawiam się nad tym onkyo i w przypadku xboxa to jedyny sposób podpięcia przez hdmi (wspaniały X matylko wyjście HDMI, nie ma osobnego audio, a z analogowego obrazu nie chcę korzystać)
Ktoś ma może xboxa 360 i ten ampl i może potwierdzić? Albo inne ample w tej cenie i xboxa i mógłby się wypowiedzieć?

trollu

New member
mundi21 napisał:
dziki-bill. Z dekoderem polsatu jest to samo. Po wpięciu go do onkyo, ni obrazu ni dzwiku. Aby mieć problem z głowy najlepiej podpiąć go componentem /decoker/ i w ampli przekierować do hdmi, dzwięk coaxem. Jakość porównywalna

... mam ten sam problem (co prawda z onkyo-606, ale jak widać modele pod tym względem się nie różnią). Component jest rozwiązaniem, jeśli nie chcesz podłączyć więcej niż 2 urządzeń - u mnie (dekoder polsatu, konsola, DVD) ilość wejść już się wyczerpała :( a 3 hdmi pozostają niewykorzystane... Czekam z niecierpliwością na rozwiązanie (soft w Samsungu PC?)

tomek

cezary777

Member
mam tuner onkyo 605 i tu moje pytanie do posiadaczy tego tuner czy jest jakas roznica na obrazie po podlonczeniu tunera sat hd po zlaczu hdmi przez:) aplituner
bo ja podlanczalem bezposrenio do tv i przez aplituner i niewidzialem zadnej roznicy a jeszce jedno czy w menu ampli. jest jakas zakladka upskalowaniu

Ostatnia edycja:

trollu

New member
mundi21 napisał:
jest coraz więcej użytkowników Onkyo 606 więc odświeżam pytanie mundi21 - czy komuś udało się połączyć ten ampli z dekoderem PC HD po hdmi ?

thxman1

New member
140w to jest moc, z jaka moze grac jedna koncowka mocy przy maksmylanym obciazeniu (chociaz jak znam zycie to i pewnie to jest naciagniete :mrgreen: )... teraz zalozmy ze masz podlaczonych 5 glosnikow, a urzadzenie pobiera maksymalnie 500-550w z gniazdka - wniosek ??. Amplituner nigdy nie wytworzy wiecej pradu jak to co pobiera z gniazdka no bo jak ??:). Jeszcze do tego dochodzi impedencja glosnikow... Wiec jak Ci pisze np. 7x140w to poitraktuj to z mocnym przymrozeniem oka... :).

A co do glosnosci - jest to normalne :). Na szczescie w modelu 606 jest jak nalezy.
no tak moze i naciagniete ale jak bys sprawdzil w instrukcji to te 140 watt ma przy 6 ohmach wiec przy 8 gdzie jest to wartosc nominalna bedzie okolo 110 w wiec teraz juz by sie zgdzalo z moca pobierania z sieci :) co do regulacji to napewno tak sie dzieje juz po uzyciu audessey poniewaz sprzet sam sie dostosowal z akustyka ,kiedy przelaczysz na reczne to powinno wrocic do normy a jesli nie to jeszcze wartosc mozna zmienic poprzez regulacje poziomu kazdego z kanalow i dopiero wtedy po ust na maks osiagniesz pelna moc ,,,,

Do góry