Martinii napisał:
Czesc,
Chcialbym sobie kupic nagrywarke DVD z HDD. Juz kiedys polecano mi wlasnie Panasonic'a, a teraz waham sie miedzy nim a Samsungiem DVD-HR775.
Sygnal TV mam z kablowki i nagrywarki bede uzywal jak dotad magnetowid - czadem cos nagrac (film czy program), czasem cos odtworzyc, poprzerabiac archiwum VHS na DVD itd. Chcialbym zeby nie bylo problemow z nagrywaniem roznych programow, filmow z telewizji itp i zeby problemowo odtwarzala filmy DivX z polskimi napisami. Zalezy mi takze na jako takiej bezawaryjnosci... Nie mam kina domowego, a moj TV to Samsung LCD 32" z 2 HDMI.
Ktory z tych dwoch (Panasonic DMR-EH58 czy Samsung DVD-HR775) z czystym sumieniem byscie polecili? O DMR-EH58 slyszalem juz pare dobrych opinii + to co tu na forum, jednak przed zakupem chcialbym sie jednak upewnic.
Pozdrawiam
Niestety nie ma ideału:
Miałem DVD-HR775 przez trzy miesiące, a teraz od dwóch tygodni katuję DMR-EH58. Obydwa mają mocniejsze i słabsze strony. Jeśli ci to coś pomoże to pokuszę się o krótką ocenę.
DVD-HR775 kontra DMR-EH58
Menu:
HR775 - trochę dla początkujących użytkowników przytłaczające wszystko zgrupowane na kupie, menu ustawień i podglądu materiału.
EH58 - bardziej czytelne i przejrzyste z możliwością bezpośredniego dostępu do nagranego materiału (klawisz DIRECT NAVIGATOR).
Divx:
HR775 - możliwość przenoszenia i odtwarzania na dysk twardy z USB i płyt, duża czytelna czcionka; przycinanie filmów o bitrate ok. 1300kb/s
EH-58 - format potraktowano po macoszemu, można tylko odtwarzać z USB lub płyt, mała czcionka napisów; tych samych filmów co Samsung nie przycina.
Edycja zgranego materiału:
EH58 o niebo bije tu Samsunga, można z większą dokładnością (co do klatki) zaznaczać edytowany materiał, a dodatkowo można usunąć np.: 1 sekundę. W samsungu minimalny czas zaznaczenia materiału to 5 sek.
Nagrywanie:
EH58 w trybie SP nagrywa dobrze, LP - bez zauważalnej różnicy, A EP- mogę porównać do trybu LP - magnetowidu VHS
HR775 w trybie SP nagrwa dobrze, tryb LP to już zauważalna utrata w jakości obrazu, a o trybie EP wolę nie pisać użyłem go raz i się przeraziłem praktyczne tryb nie do używania, filmy na Youtube mają lepszą jakość.
Design:
Tu moim skromnym zdaniem wygrywa Samsung.
Współpraca z TV:
Posiadam TV Panasonic'a, więc tu prym wiedzie EH58 ze swoim Q-link i Viera-link. Ale ty posiadasz TV Samsung, a HR775 ma system Anynet+ który powinien dogadywać się z twoim TV.
Jakoś obrazu z kablówki:
Testowałem obydwa przez złącze scart i HDMI, różnica była subtelna na korzyść EH58 w HR775 obraz był gorszej jakości i jakby za lekką mgiełka.
Błedy w firmware:
Dodatkowo w Samsungu jest błąd w firmware uniewożliwiający korzystanie z funkcji TimeShift (problem szeroko omawiany na tym forum) do dziś Samsung nie wypuścił poprawki.
I jeszcze jedna uwaga która mnie osobiście doprowadza do szału, ma to wiele tv marki Samsung i nagrywarka HR775 też. Prędkość z jaką przerzuca kanały mnie przeraża, w Panasonic'u odbywa się to błyskawicznie.
Można by znaleźć jeszcze wiele różnic, ogólnie jeśli w przewadze oglądasz divx'y i nie zależy ci na dokładnej obróbce zgranego materiału, a dodatkowo nie będziesz używał innego trybu nagrywnia niż SP to wybrałbym Samsunga, ale jeśli divx to u Ciebie sprawa drugorzędna, wolisz bardziej dokładnie edytować zgrany materiał i w trybie LP nagrywać tak jak Samsung w SP to polecam Pansonic'a
Pozdrawiam