Dlugosc kabla HDMI???

krystianen

New member
Witam

Mam problem na zalaczonym obrazku przedstawiam moja sytuacje w pokoju. PC ktory ma słuzyc jako HTPC (korzystam od czasu do czasu z tego PC do internet i czasem do "eduakcji") znajduje sie po drugiej stronie pokoju niz telewizor. Mój problem polega na tym:

my.php

1. Czy zostawic HTPC w tym samym miejscu i ciagnac kabel HDMI 20m??
(jaki?? znalazlem taki za 100zl DOBREJ jakości)
2. Czy przestawic HTPC do telewizora i ciagnac kabel LAN, DVI oraz klawiature i mysz??

Doradzcie???

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Kabel HDMI 20m za 100zł?

No nie wiem czy on faktycznie będzie dobry.... może się mylę?
Ja zapłaciłem prawie 100zł za 5m i nie uważam żebym kupił jakiś szczególnie dobry...

Przy 20m to rożnie może być później z jakością.

klolik

New member
Zamiast ciągnąć DVI, mysz i klawiaturę to ja bym przemeblował pokój i ustawił cały PC obok TV (np między TV a drzwi). To rozwiazanie najbardziej optymalne wg mnie.
Z kabelkiem HDMI tej długości i w tej cenie możesz mieć duże problemy. Nie będziesz ich mieć z LANem.

ivf

New member
kupowałem z pewną obawą kabel HDMI 10m za 50zł. obawy okazały się niepotrzebne. gdybym musiał, kupiłbym do 100zł kabel 15m ze sporą większą obawą. jednak kupiłbym. niestety na 20m raczej nie zdecydowałbym się. chyba, że sprzedawca podparłby się jakimiś własnymi testami z tak długim TYM konkretnym kablem.

jeśli powyższe nie byłoby spełnione, lepiej chyba przestawić cały sprzęt. kabel LAN to dużo mniejszy koszt, a klawiaturę i mysz można kupić bezprzewodową - razem z kosztem krótkiego kabla HDMI i kabla LAN można się chyba zmieścić w 100zł (lub prawie, ale wygoda używania zrekompensuje ewentualny naddatek)

osobiście nie do końca jestem przekonany do takiego rozwiązania, ale.. zawsze to jakiś pomysł skoro własnych brak ;)

fotokrak

New member
specyfikacja hdmi mówi o 15 metrach, wiecej to ruletka, na pewno beda widoczne straty w obrazie HD bo ilosd danch 5Gb/S nie zdazy sie przepchac na dluzszym kablu

pejotpe

New member
Bez reklam
Straty w obrazie będą widoczne, albo nie. Przy 20 metrach bez wzmacniacza jest duża szansa, że przy 1080p obrazu po prostu nie będzie.

Do góry