DLNA i Air Play w amplitunerze?

collider

New member
Bez reklam
W nawiazaniu do mojego ostatniego postu w ktorym pytalem o rodzaj access pointa chcialbym dowiedziec sie czegos wiecej o wspomnianych wyzej funkcjach. Czy wspomniany DLNA umozliwia przesylanie i ogladanie filmow poprzez amplituner? Muzyka z kompa czy radio internetowe chodza bez zarzutu natomiast zastanawia mnie czy moge film zapisany na kompie odtworzyc tak by przy pomocy amplitunera obraz poszedl na TV a dzwiek przez glosniki ( opisalem to lopatologicznie). Mp3 poprzez WMP ida pieknie natomiast co z filmami. W instrukcji ampka nie ma mowy o przesylaniu plikow video poprzez DLNA ale czy gdy utworze jakis serwer to czy uda mi sie przesylac filmy czy jednak dziala to tylko w przypadku dedykowanych telewizorow lub odtwarzaczy?

werf

Active member
Bez reklam
Żaden producent nie ma interesu aby AV otworzył film (w końcu ktoś pęknie)
Musisz kupić Blu wtedy zadziała

collider

New member
Bez reklam
Aby odtwarzać multimedia poprzez DLNA musisz mieć Telewizor z funkcją playera lub oddzielny Odtwarzacz multimedialny.[/QUOT

Mam bluraya (Pioneer BDP 430) ale on czasem ma problemy z kodekami. Ogólnie bardzo fajny player, ale pod tym jednym względem przegrywa z wieloma odtwarzaczami nawet marketowymi. Być może aktualizacje softu coś kiedyś zmienią, ale Pioneer nie jest skory do częstych. Zostaje mi w takim razie Samsung Galaxy S2 i po kabelku HDMI. Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że nie ma w tej chwili dobrej aplikacji, albo przynajmniej ja nie widziałem, która by odtwarzała filmy z dźwiękiem 5.1. Niby VLC coś takiego posiada, ale strasznie się tnie lub obraz ulega zamrożeniu.

Na marginesie dziwi mnie troszkę fakt, że nie można przesłać filmu po sieci używając serwera i odpowiedniego playera na kompie. Przecież amplituner w takim przypadku służyłby jedynie jako "roździelacz" dźwięku i obrazu. No ale cóż taka polityka. Pewnie z czasem doczekamy się w pełni multimedialnych kombajnów.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Na marginesie dziwi mnie troszkę fakt, że nie można przesłać filmu po sieci używając serwera i odpowiedniego playera na kompie. Przecież amplituner w takim przypadku służyłby jedynie jako "roździelacz" dźwięku i obrazu. No ale cóż taka polityka. Pewnie z czasem doczekamy się w pełni multimedialnych kombajnów.
Mylisz pojęcia. DLNA nie ma nic wspólnego z odtwarzaniem po stronie źródła.
Co do odtwarzacza DLNA, to Twój Blu-Ray nigdy nie otrzyma nowych kodeków, gdyż nie jest to w interesie "markowych" producentów. Do tego celu kupuje się dedykowane urządzenia. Jest sporo wątków tutaj na ten temat. Na przykład tu sobie ludziki o tym dyskutują.

Do góry