LCDek kontra Plasma....mój wybór!!
Muszę powiedziec, że miałem już zamówionego LCDeka SONY KDL-40V2000 i w ostatniej chwili zrezygnowałem na rzecz plazmy LG 42PX5R.....pewnie niektórzy popukaja sie po głowie...ale:
Zestawiłem te dwa panele ze soba w sklepie dla draki i przeżyłem szok....bo koniecznie chciałem SONY i żaden inny.
Powód 1. LGik w PALu(TV i SAT) i w DVD jest bardziej naturalny i nie ma pikselozy przy słabym sygnale a SONYiaczek ma(z odległości 3-3,5 m -tak bede ogladał w domu)
Powód 2. Przy dobrym sygnale z DVD(component) ale niezbyt dobrej jakości filmie SONY ma jakieś dziwne mrowienie na obrazie(cyfrowy szum??) w LGiku tego nie widziałem
Powód 3. Kolory na moje oko są duzo lepsze w LG choć to sprawa indywidualna.
Powód 4. Kąty patrzenia w SONYiaczku są naprawdę dobre....ale plasma bije go(ważne dla mnie bo przy tak małej odległości od ekranu, rodzinka siedzi i ogląda pod różnymi kątami).
Powód 5. Oczywiście porównywałem również szybkość wyswietlania szybkich akcji(dobrze oświetlone sceny i słabo oswietlone). Nie wiem dlaczego, ale LCDek sprawiał wrażenie smuzenia w porównaniu do plasmy.
Powód 6. Oglądałem prezentacje w wysokiej rozdzielczości i normalnie szczeka mi opadła.....obydwa panele mają piekny obraz....choć LCDek przy bardzo kontrastowym obrazie jakby nie miał gradacji szarości w bardzo ciemnych miejscach(ziejaca czarna pustka) ...hmmm...jakby obraz był przeostrzony??.
Powód 7. No i na koniec wygląd....ostatecznie będe się patrzył na to pudło przez najbliższe 4-5 lat. SONY to jakiś KOSZMAR.....jezu....co to za dziwne materiały(naprawdę poszli w złą stronę....a może to księgowi obcieli kase na obudowę)
Powód 8. Zdecydowałem sie na plasme bo stwierdziłem ze to dojrzała technologia a LCDek bedzie dobry za kilka lat(czekam na FULL HD) a nie HD Ready. Choć nadal się boję o trwałość plasmy(mimo że jest w niej parę patentów zabezpieczajacych np. przed wypalaniem

)
POWODY BEZ ZNACZENIA DLA MNIE...ale ....może dla kogoś ważne:
PLUS LCD
-wyzsza trwałość??
-technologie przyszłości
-prestiż SONY
-wyzsza rozdzielczość 1366x768
-tuner DVB-T
PLUS PLASMA
-czytnik kart
-tańszy
-lepszy pilot
-RS232
-rozdzielczosc 1024x768
-prawdziwy PIP
-2 tunery
Mam nadzieje że to pomoze w rozterkach kupującemu. Bo ja poswięciłem duzo czasu na wybór i porównania....a czas to pieniądz