Digital audio po HDMI - jak?

rossak

New member
Witam,
przyznam, że staram się rozkminić ten temat od ponad roku bez efektu. Do tej pory jakoś sobie radziłem ale dziś kupiłem XBOX 360 E (najnowszy- tegoroczny model) i nie satysfakcjonuje mnie dźwięk stereo.
Sprzęt jaki posiadam to TV Samsung PS43E450 (zeszłoroczny model), ma wejścia HDMI oraz 1 wyjście optyczne, którym jest podłączony do kina LG HT752TH-DH. Amplituner jest dosyć stary, ma tylko jedno wejście optyczne. Zazwyczaj oglądam filmy na TV z USB. W ten sposób mam dźwięk Dolby Digital lub DTS, w zależności od filmu. Czasem (nie wiem czemu) muszę ręcznie przełączyć w ustawieniach TV dźwięk z PCM na DD lub DTS. Czyli to co dekoduje sam TV (filmy z USB podłączonego do TV) - działa jak powinno.
Kiedyś próbowałem podłączyć laptopa Sony VAIO (jeden z flagowych modelów) ale niestety po HDMI szło tylko stereo. Z tego co wyczytałem, podobno to wina Sony (laptopa) więc się poddałem.
Wszystkie smartphony jakie posiadam również próbowałem po HDMI podłączać z tym samym efektem. Dowiedziałem się, że na chwilę obecną żaden android nie przesyła dźwięku w postaci RAW do dekodera (TV), tylko przesyła już zdekodowany (stereo). Uznałem to za w miarę sensowne, gdyż smartphony nie mają wyjścia HDMI tylko MHL, a to inny standard.
Dziś męczę się z XBOX. Do tej pory myślałem, że standard HDMI umożliwia przesyłanie dźwięku 8mio kanałowego, nawet jego najstarsza wersja 1.0 sprzed 13 lat.
Podłączam więc XBOX do TV po HDMI, niestety w opcjach audio w XBOX jest wybór Dolby Stereo, Dolby Digital 5.1 i jeszcze coś ale pisze, że te ustawienia dotyczą tylko wyjścia optycznego (którego ta konsola nie posiada) lub HDMI audio (?). W telewizorze widzę tylko opcję PCM, na amplitunerze widzę, że wchodzi tylko stereo, no i w głośnikach również słyszę tylko stereo.
Pomóżcie proszę.
Pozdrawiam

Do góry