Dziękuję za wypowiedzi w temacie, jednak prosiłbym o jakieś konkrety co przemawia za danym amplitunerem. Nie ukrywam że lubię przy oglądaniu filmów emocje związane z dźwiękiem ale też bardzo lubię posłuchąć muzyki. Wiem też ,że każdy będzie chwalił swoje a ja chciałbym przeczytać takie obiektywne wypowiedzi i oceny na temat tych dwóch amplitunerów.
No ale tu każdy napisze Ci swoje wrażenia, niekoniecznie zgodne z twoimi oczekiwaniami.
denon wydawał się jakiś taki mniej dynamiczny, Onkyo daje lepsze efekty w filmach.
Ma też znaczenie jakie kolumny podepniesz pod ampli, od nich zależy moim zdaniem więcej niż od amplitunera.
Onkyo 820 mial problemy z kalibracja na basie. Ale 830 juz ma inna kalibracje.
Denon ma kalibracje audysey niby najlepsza w tych cenowo amplitunerach.
Znowu Onkyo gra podobno bardziej kinowo, dynamicznie, z podbiciem.
Mysle ze "glupota" byloby powiedziec ze ten jest lepszy od tego.
Sa tu na forum ludzie co zmienili D/M na onkyo i sa tacy co onkyo zmienili na D/M.
Dokładnie tak jak Don pisze : ważne jest to jakie kolumny pod to podepniesz.
Ja po odsłuchu wybrałem Onkyo do kina (wtedy Onkyo 676 vs. Denon X2400 - później zmieniłem 676 na RZ810).
Seria RZ jest bardzo fajnym budżetowym ampli do KD - Denona 4300 nie słyszałem.
Jak będzie ci coś brakować w stereo to dokupisz wzmaka i podepniesz pod pre-out czy to w jednym czy w drugim.
Ale jak zawsze warto posłuchać i porównać 1:1 i wybrać to co nam pasuje a nie z kogoś opowieści.