Denon vs Marantz

woytaski

New member
Bez reklam
Posiadam zestaw jak w stopce. Obecnie to wszystko napędzane jest AV Denon'a.
Zadowolony jestem z dźwięku w KD w stereo również. Po wygrzaniu głośniki zyskały na przejrzystości dźwięku a bas stał się pełniejszy, głębszy.
Ponieważ chciałbym zrobić krok w przód (zakupić wzmaka do zestawu) muszę zmienić ampli, bowiem obecne nie posiada pre-out :(

Zastanawiam się czy zostać przy Denon'ie (wtedy 2313) czy celować np. w Marantz'a?
Jak wypadnie Marantz SR5007 w stereo w porównaniu z Denonem 2313 (bo podejrzewam, że w kinie b. podobnie)?
Najbardziej odpowiada mi wersja slim NR1603 - ale podejrzewam, że nie wyrobi z mocą...
Jeśli OK, co stracę/ co zyskam w przejściu na SR5007 (poza preout ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak dla mnie to jest nie tak duży problem (brak Pre-out). Ja sobie poradziłem poprzez montaż końcówek bananowych na kabelkach i po prostu je przepinam. Dosłownie 5s roboty, a nie słucham kina i stereo na zmianę po kilka razy dziennie, więc jak przepnę nawet 2 razy na dzień to nic strasznego. Po drugie na sprzedaży nawet nowego ampli sporo stracisz, więc nie wiem czy nie lepiej by było dokupić taki dzielnik Beresford TC-7220 MKII- Przełącznik Audio - 2 pary Wzmacniacz-Kolumny - Beresford Media&Electronics | GFmod Audio Research i masz sprawę załatwioną. Ja też swojego czasu tak kombinowałem jak Ty i postanowiłem na początek spróbować z przepinaniem kabli, i mam tak do dzisiaj. Najwyżej w przyszłości żeby mi dzieciak jakiegoś zwarcia nie zrobił to dokupię w/w dzielnik. Jeżeli jesteś zadowolony z Denona, to ja bym nie zmieniał tylko dlatego żeby zyskać pre-out.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dimo

New member
Jeżeli ci twój ampli w KD chodzi dobrze to nie ma sensu wymieniać amplitunera tylko dla pre-out. Zastosowanie dzielnika pozwoli ci podłączyć dowolny wzmacniacz a systemy KD i stereo będą odseparowane. Do pre-out amplitunera najlepiej podłączać wzmacniacze stereo z wejściem main-in ( bezpośrednio na końcówkę mocy) a te są solidnie droższe.
Ja używam dzielnika już kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Wygoda jest duża. Należy się liczyć z kosztem dzielnika ca. 420 zł i kosztem dodatkowych kabli z końcówkami bananowymi. Ale to i tak będzie taniej niż wymiana ampli i wzmacniacz z wejściem main-in.

Ostatnia edycja:
Do góry