Denon PMA-1520AE - dobry wybór w pułapie do 4000 zł?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widzę, że masz Z7, a z nimi Music Hall gra w moim odczuciu wybitnie. Słuchałem a35.2 i grało to bardzo dobrze. Wyższy model a70.2 będzie jeszcze bardziej przyszłościowy przy ewentualnym zmianie kolumn.

lobos

New member
Bez reklam
Music Hall a35.2 to dość drogi wzmak i nie koniecznie popularny, ale Ty Paweł chyba coś wiesz o takich mało marketingowych wzmakach? ;-)
Piszę tutaj o obecnie posiadanym przez Ciebie Atoll IN100SE...
Ostatnio byłem w salonie AV nieopodal mojej pracy i jest u nich bardzo przyjemny pokój odsłuchowy. Stało tam wiele kolumn a na "tapecie" wzmak firmy Atoll. Niby nie znany a to co wyprawiał z podstawkowymi Jamo to normalnie masakra!
Wydawało się jakby dźwięk wydobywał się z dużych podłogówek a tu duże, ale monitory!
Ogólnie Sprzedawca bardzo chwalił za równo te Jamo jak i przede wszystkim Atoll'a za jakość brzmienia.
Gratuluję zakupu Paweł! Odnalazłeś już swoje brzmienie czy jeszcze eksperymentujesz? ;-)

P.s. co prawda mowa tutaj o Jamo C 103 czyli monitorach w cenie dobrych podłogówek, ale chodziło o same gabaryty kolumn i wydobywający się z nich dźwięk ;-)

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lubię mało popularne marki :) To prawda Atoll In100SE to mały wariat. Gra jak na sterydach :) W zakresie dynamiki i rozmachu bliżej mu do znacznie droższych konstrukcji. Jest w stanie wysterować naprawdę trudne kolumny. z czystym sumieniem polecam. Oczywiście też nie z wszystkimi kolumnami dobrze zagra. Co do monitorów to na własnej skórze się przekonałem, że świat na podłogówkach się nie kończy, a sam byłem ich zwolennikiem. W nie za dużych metrażach (20-25m2) spokojnie dają radę. Oczywiście nie wszystkie. U mnie nie raz kumpel wstaje, żeby sprawdzić czy nie gra sub :) Ja na razie pasuje z zakupami bo kobita przy następnym zakupie może wyrzucić mnie z domu. Jeszcze może źródło zmienię. Na razie nie wiem jeszcze jaką drogą pójść. Czy kupić cd do kompletu czy może DAC. Aha jeszcze czekam na dostawę kabli głośnikowych od blackninja. Co do MH to też polecam. Sprzedałem go właścicielowi Zensorów 7 i z tego co wiem jemu też podpasował.

Jamo C 103 wyglądają obiecująco. Marka często kojarzona z tańszymi modelami, a w swojej ofercie ma również "perełki".

Bipo

Active member
Bez reklam
Odnośnie samego denona pma 1500 1510 1520 potwierdzam, że dla mnie ta seria zrobiła bardzo dobre wrażenie. Słuchałem ich wszystkich na różnych kolumnach i moim zdaniem wzmacniacz wart każdej złotówki...;-) Pomimo że wzmacniacz ma duży zapas mocy to i wygląd oraz wykonanie na wysokim poziomie.

dzik87

New member
Atoll z przedziału 4000-5500 wychodzi najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, aczkolwiek np. na Marantza można wyrwać rabat, Roksan również jest w PL w jednym miejscu taniej niż normalnie. Nie wiem, jak z rabatem na atolla, nie jest dostępny w wielu miejscach, jak inne marki.

Porównywałem bezpośrednio in 100 se i pm8005 ale przekładanie kabli trwało tak długo, że nie słyszałem różnicy. Dlatego chciałbym przeprowadzić jeszcze raz kiedyś to porównanie, najlepiej u siebie w domu. Wówczas wybadałbym, czy różnica jest słyszalna.

dzik87

New member
Lubię mało popularne marki :) To prawda Atoll In100SE to mały wariat. Gra jak na sterydach :) W zakresie dynamiki i rozmachu bliżej mu do znacznie droższych konstrukcji. Jest w stanie wysterować naprawdę trudne kolumny. z czystym sumieniem polecam. Oczywiście też nie z wszystkimi kolumnami dobrze zagra. Co do monitorów to na własnej skórze się przekonałem, że świat na podłogówkach się nie kończy, a sam byłem ich zwolennikiem. W nie za dużych metrażach (20-25m2) spokojnie dają radę. Oczywiście nie wszystkie. U mnie nie raz kumpel wstaje, żeby sprawdzić czy nie gra sub :) Ja na razie pasuje z zakupami bo kobita przy następnym zakupie może wyrzucić mnie z domu. Jeszcze może źródło zmienię. Na razie nie wiem jeszcze jaką drogą pójść. Czy kupić cd do kompletu czy może DAC. Aha jeszcze czekam na dostawę kabli głośnikowych od blackninja. Co do MH to też polecam. Sprzedałem go właścicielowi Zensorów 7 i z tego co wiem jemu też podpasował.

Jamo C 103 wyglądają obiecująco. Marka często kojarzona z tańszymi modelami, a w swojej ofercie ma również "perełki".

Jak masz już CD, to weź dac :) za 2500zł audio gd i będzie klasowo odpowiedni do atoll in 200 i lepszych.

vectra1

Member
Bez reklam
Panowie udało mi się kupić nowego PMA-1520AE w dobrej cenie :cool:
Teraz potrzebuję przewody żeby podpiąć fronty, najlepiej coś w jakości dobranej do całości zestawu myślałem do 40zł /mb. Jak myślicie czy 2,5mm wystarczy czy lepszym kierunkiem będzie 4mm ? chciałbym od razu, żeby sprzedający założył banany.
Druga kwestia potrzebuję 2 x interkonekty żeby spiąć blu-raya z wzmacniaczem i wzmacniacz z amplitunerem. Planowany budżet 100-120 zł za sztukę, jeden wymiar 0,5m drugi 1,5m.
Pomożecie :lol:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Możesz się zainteresować głośnikowymi Qed Ruby. Z tego co wiem sprzedawane są na metry i z konfekcją. Interkonekty w tym budżecie polecam Melodikę. Zresztą na głośnikowe Melodiki też możesz zerknąć. Tanie, ale dobrze wykonane.

Henry

Active member
Bez reklam
Weź dłuższy niż 0,5 m, nawet jak klocki stoją jeden na drugim, to lepiej mieć jakieś 0,7 ; 0,8 m. Wtyki w lepszych interkonektach też zabierają trochę miejsca, poza tym same przewody są znacznie grusze i mniej elastyczne.
Zerknij też na Qed'y czy Gebl'e mam i sobie chwalę ;)

vectra1

Member
Bez reklam
Możesz się zainteresować głośnikowymi Qed Ruby. Z tego co wiem sprzedawane są na metry i z konfekcją. Interkonekty w tym budżecie polecam Melodikę. Zresztą na głośnikowe Melodiki też możesz zerknąć. Tanie, ale dobrze wykonane.

Pawel_Sz85 wcześniej właśnie interesowałem się interkonektami Melodiki MD2R w tym pułapie cenowym wyglądają korzystnie.
Patrzyłem też przewody głośnikowe MDC2250 lub MDC2400 z bananami MDBAN4, czytałem, że przez żyłę basscore wypuklają niskie tony co nie zawsze daje dobry efekt.
Czy w tym lub minimalnie zwiększonym budżecie zamawiać całość z Melodiki no i jaki przekrój ?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
W moim odczuciu kable melodika grają dość łagodnie na górze i basu nie ujmują. Można powiedzieć, że brzmienie jest lekko ocieplone. Ogromnych zmian się nie spodziewaj to raczej kosmetyka :) Sporym plusem jest to, że są są sztywne. Dlatego zaproponowałem również Qed Ruby, które są znane z neutralności. Mój kolega je ma i za jakiś czas może od niego pożyczę i sam sprawdzę. Co do przekroju to 2,5mm wystarczy.

Whiplash

New member
Bez reklam
Powiedzcie mi czy jest jakas roznica dzwiekowa miedzy kablami zwyklymi 2,5/4mm ktore sprzedawane sa w sklepach elektronicznych za 9zl z metra od tych markowych typu Cordial czy Klotz za 20zl/m?

Ja mam teraz 2.5mm i chcialbym zmienic na 4mm i ew. zalozyc banany jesli nie daly by sie wcisnac w terminale. Lepiej kupic markowy czy zwykly OFC z beztlenowej miedzi wystarczy?

Bipo

Active member
Bez reklam
Powiedzcie mi czy jest jakas roznica dzwiekowa miedzy kablami zwyklymi 2,5/4mm ktore sprzedawane sa w sklepach elektronicznych za 9zl z metra od tych markowych typu Cordial czy Klotz za 20zl/m?

Ja mam teraz 2.5mm i chcialbym zmienic na 4mm i ew. zalozyc banany jesli nie daly by sie wcisnac w terminale. Lepiej kupic markowy czy zwykly OFC z beztlenowej miedzi wystarczy?

Ja odpowiem z własnego doświadczenia, miałem tą samą zagwostkę co Ty. Czy pchać się w droższe kable niż mam teraz. Założyłem do mojego sprzętu kabelek Chord carnival siilver screen za ok.600zł (2x2,5m 2x1,65mm2) i chciałem go porównać z moim profigoldem PGC 7404(2x2,5m 4mm2 za około 200zł.) Moje uszy niestety ale nie wyłapały żadnej różnicy dosłownie żadnej....:D

Bipo

Active member
Bez reklam
Może bym usłyszał może nie, jestem jeszcze na etapie wymienia raczej elektroniki i kolumn niż słuchania kabli sieciowych, ic oraz głośnikowych. Na obecną chwilę wole wymienić głośniki i odczuć faktyczną różnicę niż zmieniać kable głośnikowe, gdzie różnica będzie na tyle delikatna że jej praktycznie nie odczuję... może kiedyś zacznę.... ;-)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Pytalem czysto teoretycznie, z tego wzgledu ze mozna by kupic kabel 4mm za 9,50. Potrzebuje ok 2m na strone to 40zl nie pieniadze ale pojawia sie problem czy 4mm zmiesci sie w terminal wzmaka i kolumny a banany na takie grube kable tez swoje kosztuja.

Do góry