Denon M40 - Melodika BL20 - Klipsch R-15M

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
To się kiedyś częściej zdarzało. Teraz w dobie internetu za szybko to wypływa :) Nie twierdze, że MBL to kiepska firma. Nie mam pojęcia jak to brzmi. Chodziło mi tylko o to, że przeszłości zaliczyła kilka takich wpadek. Ja na miejscu klienta który zapłacił 10k za CD i potem zobaczył, że za 2k można mieć to samo w innej brzydszej obudowie to bym się wkurzył.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Własnie też bym chciał posłuchać MBL pomimo moich usilnych starań się nie udało .Może to jest celowe działanie przez wywołanie pewnej "tajemniczości" co być może umacnia legendę ,trudno jest mi powiedzieć
Dla przykładu nie miałem problemów z odsłuchem Burmester ,a ta firma też jest z Berlina

Jak zwykle odbiegamy od głównego tematu ,ale zamykając ten wątek .Dla przykładu - napęd DVD można było spotkać w wielu odtwarzacz praktycznie we wszystkich przedziałach cenowych montował Harman ,Music Hall i montowali inni .I teraz co, ktoś kupuje odtwarzacz powiedzmy za 1500zł ktoś inny za 10 tyś i widzi "podobne bebechy" bo przecież napęd ten sam i co ma sobie pomyśleć ?
Oczywiście osobna kwestia czy dźwięk obu konstrukcji będzie taki sam

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przemku, ale mi chodziło o przepakowanie praktycznie całości w inną obudowę. Co jeszcze samo w sobie nie jest takie złe, ale branie za to 5 czy 10 razy więcej kasy już tak. Z tym co napisałeś się zgodzę. Zastosowanie takiego samego napędu w urządzeniach różnych klas mnie tak nie dziwi bo na efekt końcowy składają się też inne elementy. Ale faktycznie dajmy już spokój bo temat jest o kolumnach do Denka M40, a my tu wyjeżdżamy z MBL-em czy Burmester :) Jak uda Ci się posłuchać daj znać.

Sorry Jędrzejj za pisanie nie w temacie.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
W skrócie Kolega załatwił na dwa dni Klipsch , Taga Azure S 40v.2 i Melodika BL 20 i do dzisiaj zastanawia się nad Klipsch , a Melodika , Taga odpadły po paru utworach z płyty U2 Live in Paris i składanki POP . ROCK różnych wykonawców. W Klipsch ; podchodzi mu góra; która z kolei dla mnie przy dłuższym słuchaniu robi się zbyt ; szczegółowa ; i wydaje się mi całe brzmienie nie wiem jak to dokładnie określić- płaskie , kłujące?. Przy moich preferencjach elektronika M.Jarre , M.Oldfield , oraz U2 , POP , no i nasze podwórko szczególnie Czesław Niemen , Perfekt , Kombi...Klipsch i Taga odpadają . Teraz słucham (mam jeszcze dwie godziny czasu na odsłuch) Melodika i jak na razie jestem pozytywnie nastawiony na ; dzwięki ; które wydobywają się z tych kolumienek. Moim zdaniem góra jest dość szczegółowa ale mniej ; drążaca uszy niż w Klipsch; bardziej ciepła , melodyjna , a przy ustawienia siły dzwięku Denona na 25 potrafią dość mocno zaznaczyć bass mimo małych wymiarów. Jak dla mnie w moim większym od Kolegi pokoiku są z tych trzech ( więcej Kolega nie mógł w tym przedziale cenowym wypożyczyć) zestawików Melodika BL 20 sa dla mni warte wydania okoł 950-1000 złociszy. Przepraszam za ten nie fachowy opis , ale tak na szybko o moim odczuciu napisałem.

Do góry