Denon + Jamo

SebaMistrz

New member
Witam serdecznie formumowiczów.

Chce kupić KD (tzn ampli + głośniki) do 3000zł - chyba standardowa cena czytając fora :)
Prosiłbym o opinie i doractwo jak dobrać zestaw, mianowicie zastanawiam sie nad:
- Denon avr 1611 + JAMO 608 (faworyt)
- Denon avr 1911 + JAMO 606
- Denon avr 1611 + Wharfedale Diamond HCP
- Denon avr 1911 + Wharfedale Diamond HCP

W mojej okolicy nie ma mozliwości odsłuchu więc musze zdać się na rade na odległość.
KD ma grac w pokoju 20m2 [4x5], generalnie 70/30 muzyka/kino,TV. Słucham głównie dance, trance i jak to nazywam "muzyka radiowa". Chcę uzyskać dobry dźwięk, niski z dobrym basem, aczkolwiek bez suba na którego nie mam miejsca.

Z góry dzieki za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:

Adrian85

New member
Bez reklam
Chcę uzyskać dobry dźwięk, niski z dobrym basem, aczkolwiek bez suba na którego nie mam miejsca.
To zrób tak jak ja.Posłuchałem dobrej rady don111 i dokupiłem starszy model wzmacniacza Sansui 2x70W.Kolumny dostały takiego ''kopa'',że sub jest teraz tylko do....nie wiem po co?:niewiem::grin:

Dzięki don111 za pomoc w wyborze:eek:k:

Adrian85

New member
Bez reklam
Wzmak jest podłączony do Denona pre-out,więc nie ma problemu:)
I wcale nie trzeba włączać jednocześnie wzmaka i ampli,tylko w razie potrzeby.Przynajmniej ja ten problem sobie rozwiązałem.Jeśli chodzi o basy to w Denonie porównując do Sansui,to można ich szukać i to długo:-DNawet nie wiedziałem że wzmak może z kolumn jeszcze tyle ''wycisnąć'':)

Ostatnia edycja:

SebaMistrz

New member
ok, dzieki chłopaki w najbliższym czasie kupuje Denona 1611 i Jamo 608. Nieomieszkam opisać wrażeń po przetestowaniu sprzętu.

SebaMistrz

New member
No i stało sie, wszystko zakupione. Dzisaj będe sprzęt składać do kupy, ale jest pewna obawa związana z kablami: Pyt.: Czy moga byc róznej długości? Tzn fronty - jeden 1,5m, drugi 8,0m, tylne gł. jeden 8,0m, drugi 14,0m. Czy przy tej róznicy długości bedzie odczuwalne/słyszalne opóźnienie w dźwieku?
Kable 2x2,5mm2

Dzieki za odp.

Slawko1

New member
Bez reklam
Przy tak małych długościach kabli niema żadnego opóźnienia, wiec spokojnie jeden przewód możne mieć długość 1m a drugi np. 20m.

Prędkość przepływu prądu w przewodniku jest bliska prędkości światła.

Amra Lew

New member
Bez reklam
I tu pojawi się zaraz jakiś audiofil który powie,że nawet to jak jest włożona wtyczka od wzmacniacza do gniazdka ma ogromne znaczenie dla dźwięku:)Miałem ostatnio możliwość porozmawiać z takim jegomościem:)Ciekawa rozmowa.

Ostatnia edycja:

Jok3r

New member
Bez reklam
Prędkość przepływu prądu w przewodniku jest bliska prędkości światła.

Sama prędkość prądu wcale nie jest taka duża i wynosi zaledwie 1/6 mm/s w przewodzie miedzianym; prędkość fali elektromagnetycznej w przewodniku jest bardzo duża. Natomiast prawdą jest, że przy takich długościach nie będzie słyszalnych opóźnień.

Ostatnia edycja:

SebaMistrz

New member
Tak więc pora na moje podsumowanie. Najpierw odsłuch stereo i próba na co stać fronty – na początku tak jakoś spokojnie bez rewelacji, słuchałem głównie radia i kablówki HD (jakkolwiek to brzmi ). Więc nie obyło się bez wnikliwego przestudiowania instrukcji i mnogości ustawień dźwięku, różne systemy, korektor do tego ustawienia tonów i jakby jeszcze było mało indywidualne ustawienia dla głośników. po przebrnięciu przez ustawienia sprzęt zaczął pokazywać pazurki – jest naprawdę dobrze. Następnie system 5.0 i tu za dużo nie mogę napisać gdyż nie mam jeszcze DVD/BD, ale ….. wczoraj niechcący przełączyłem na Xfaktor TVNhd i tu elegancko program w DOLBY no i zdziwko, pełne 5.0 czysty dźwięk, basiorek, po prostu świetnie się słuchało, także potencjał na pewno jest.
Podsumowując, dobrze wydane pieniądze (w sumie 3,2tyś) i spora radocha ze słuchania. Nie mam porównania do innych zestawów więc nie będę zachwalał sprzętu, twierdząc że jest najlepszy na świecie.
Pozdrawiam \G/

SebaMistrz

New member
czy ktoś z posiadaczy Denona 1611 umiałby pomóc w rozwiązaniu problemu następującego: do ampli jest podłączona kablówka przez HDMI i z ampli do tv drugi kabel HDMI. Pytanie jak spowodować by po wyłączeniu ampli, do TV w dalszym ciągu przebiegał sygnał audio i video? Jest to irytujące, gdyż chciałbym oglądać TV bez udziału amplitunera, a jak wyłączę ampli to do TV nic nie dochodzi [przecież nie będę przełączał kabli co chwilę]. Przewertowałem instrukcje ale nie widzę tam rozwiązania. Spotkał sie ktoś z takim problemem?
Z góry dzięki za sugestie

Jok3r

New member
Bez reklam
czy ktoś z posiadaczy Denona 1611 umiałby pomóc w rozwiązaniu problemu następującego: do ampli jest podłączona kablówka przez HDMI i z ampli do tv drugi kabel HDMI. Pytanie jak spowodować by po wyłączeniu ampli, do TV w dalszym ciągu przebiegał sygnał audio i video? Jest to irytujące, gdyż chciałbym oglądać TV bez udziału amplitunera, a jak wyłączę ampli to do TV nic nie dochodzi [przecież nie będę przełączał kabli co chwilę]. Przewertowałem instrukcje ale nie widzę tam rozwiązania. Spotkał sie ktoś z takim problemem?
Z góry dzięki za sugestie

Daj HDMI Control na On i wybierz sobie przez które HDMI ma być puszczany sygnał w trybie Standby.

malekem

New member
cały zestaw :) niestety nie mam możliwości odsłuchowych, czy ten zestaw będzie współdziałał z ps3 i tv sony kdl40ex500?
czaiłem się na amp. sony dh810 plus głośniki 5.1 sa-p55h, mogłem go mieć za 2700, ale jednak zdecyduję się na denona plus jamo, z tego co przeglądam forum sony zwłaszcza głośniki nie mają pochlebnych opinii.

dzięki za wcześniejszą odpowiedź.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Jok3r

New member
Bez reklam
Jasne, że będzie współgrało z tymi komponentami, które wymieniłeś. Natomiast bardzo dobrze, że się decydujesz na Denona + Jamo, bo zyskasz o wiele lepszy sprzęt, ale rozumiem, że pokusa wszystkiego z jednej firmy tutaj działała:p Denon 1611 ma programowalny pilot, więc sterowanie też będzie jednym, jeżeli to było by dla Ciebie ważne.

Do góry