Denon do Dali Lektor 5.0 ?

maku99

New member
Cześć,
Od pewnego czasu przeglądam sieć w poszukiwaniu rożnych informacji na temat niskobudżetowego kina.
(najlepiej 4500zl, max 5000zl).
Niestety w kwestii audio jestem bardzo początkujący.
Szukałem informacji na stronach producentów i forach (m.in. hdtv ;))
Początkowo wybór amplitunera padl na ONKYO 515 (swoja droga model 525 jest nowszy ale wydaje się "słabszy" pod względem funkcji niz 515)
Nie wiedziałem jakie kolumny do tego dobrać.

Napotkałem promocję (w MM):
Denon AVR-X1000 + Zestaw kolumn Dali Lektor (5.0) 6 + 1 + LCR. Cena to 5tys, wiec to moje maksimum, a Dali Lektor to przyzwoity sprzęt. na suba mnie na razie nie stać przy tym zestawie.

I teraz moje wątpliwości. Porównywałem ONKYO 515 z DENON X1000 (m.in. znalazłem temat na tym forum - nie moge teraz wklejać linków)

DENON nie ma takich funkcji jak np.:
- Dolby ProLogic II - o co w tym chodzi ? Czy mi to będzie potrzebne ? Czy to jest tak, że jeśli amplituner ma Dolby ProLogic II to odtwarzając np. mp3 ze stereo 'zrobi" mi dźwięk na wszytkie 5 głośników ? Jak to możliwe, że taki sprzet nie ma formatu, który już jest znany i stosowany od klikunastu lat ? - info z wiki "Dolby Surround Pro Logic"
Powiedzmy, że nie jestem wymagającym słuchaczem, a może Dolby TrueHD wystarczy do zostąpienia Dolby ProLogic ?
- Skalowanie obrazu do 4k - rozumiem, że jest to rozdzielczość 4xobecne HD
Telewizor to Samsung 50 cali seria F6650 - max to i tak 1080p - tak więc po co ta opcja?

To są tak na prawdę dwie opcję, które mnie niepokoją.

Pozostałe np.
-ilość kanałow (ONKYO 7.2) mi nie potrzebne - 5.1 w zupełności wystarczy
- Ilość audio in/audio out w DENONIE też wystarczająco.

Z racji tego, że cenowo jedynie DENON łapie się w przedziale (taka promocja) poważnie biorę go pod uwagę, w przeciwnym wypadku zdecydowałbym się na onkyo 515 lub DENON X2000. A opcja z lepszym amplitunerem + słabsze głośniki to chyba sztuka dla sztuki ;)

Kino będzie służyć:
Muzyka - 40% - raczej spokojna "bez dyskotek" (mieszkanie)
Filmy - 50%
xBox-10%

Kino będzie w salonie połącznym z kuchnia (łącznie 27m2) kuchnia delikatnie odzielona 2m ścianką,
Fronty na szerokiej ścianie (około 5m szerokości)

Proszę o pomoc i wyjaśnienie mi powyższych zapytań i oczywiście ewentulne porady.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Denon ma Pro Logic. Nie wiem gdzie to wyczytałes, ale chyba juz wiesz, ze w interencie jest masa bzdur. Dzis chyba juz nawet kazdy plastik ma cos takiego.
Poza tym mylisz trochę pojęć. Nie ma to nic w spolnego z Dolby True HD. True HD to jedna z mozliwych najlepszsych jak dotąd zapisanych np. na Dysku BD z filmem sciezek audio. Jesli Amplituner nie ma Dolby True HD to odtworzy "jedynie" DTS, czyli nieco gorszą wersje audio.

KOlejna sprawa to najlepiej wybuerac sprzet audio na sluch, a nie wg specyfikacji. Kupowanie amplitunera tylko 5.1 (bo mam tylko tyle kolukmn) to bledne podejscie. Obecnie tylko najnizsze modele sa 5.1, rezta 7, 9, 11 koncowek. Wyzsze modele mają lepsze podzespoly, wiecej pary, lepsze konstrukcje. Graja po prostu lepiej. Pozostłe koncowki malo kto wykorzystuje.
4K jest potrzbne jeli masz telewizor 4K. Jesli nie, to funkcja bezuzyteczna.

Ostatnia edycja:

maku99

New member
Dzięki krzysztofradio,
Czyli do 4K mamy sprawę rozwiązaną.
Co do 5.1 a 7.2 itp. oczywiście masz rację, pewnie wziąłbym ONKYO 515, ale skusiła mnie własnie cena tych kolumn Dali + Denon x1000. W każdej innej konfiguracji cena znacząco przekracza mój budżet. Pokój ogólnie nie duży, na pewno nie będę tam inwestował w nagłośnienie 7.2 czy też 7.1.
Nie twierdzę też, że w przyszłości zmienię lokum, ale dopiero co kupiłem mieszkanie tak więc, nawet jeśli będzie zmiana to nie prędko, więc na zapas nie ma co kupować.

A co do Dolby ProLogic to zdaję sobie sprawę, że w internecie masa bzdur, ale wejdź proszę (nie mogę wklejać jeszcze linków) na strone oficjalną Denona. Jeśli porównamy specyfikację X1000, X2000 i np. 2113 widzimy, że tylko w X1000 (i niższych modelach np. X500 lub 1713) nie ma wzmianki o Dolby ProLogic.
Nawet w manualu ze strony DENONA nie ma wzmianki o Dolby ProLogic/ProLogic II

Niemniej jednak:
Denon ma Pro Logic ... Dzis chyba juz nawet kazdy plastik ma cos takiego
tym mnie torchę uspokoiłeś - rozumiem, że bez obaw będę mógł cieszyć się dźwiękiem 5.1 ?

Z góry dzięki i przepraszam, że dopytauje, nie ukrywam, że jestem słaby w te klocki.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Crutchfield: Car Stereo, Speakers, Home Theater, LED LCD TV, Cameras
http://www.denon.pl/pl/product/page...metheatre&subid=avreceivers&productid=avrx500
http://www.denon.pl/pl/product/page...etheatre&subid=avreceivers&productid=avrx1000

Nie przejmuj się brakiem PL nawet na stronie. Jaki widzisz jest, nawet w X500 ;) Tez jak często porownuje na stronie Marantza to sa puste pola, co nie znaczy ze jest brak danej funkcji, a jedynie, ze jakiś student - praktykant, ktremu kazali wklepać to na stronę spieszył się na impreze i pokpil sprawę lub pan Józek z magazynu nie przyniosl wlasciwej specyfikacji ;)

Ale czekaj, wszedłem na Denon.pl i PL jest jak byk ;)

Pro Logic działa w ten sposob, ze probuje z dwukanlowego zapisu wysuplac osobnych 5 sciezek, Efektem jest namiastka 5.1, czyli osobny kanal dla frontow, centrala, podkladu i suba. Nie będziesz miał we wszystkich kolumnach tego samego (chodzi ci pewnie o Multichannel?)

Ostatnia edycja:

maku99

New member
Nie przejmuj się brakiem PL nawet na stronie. Jaki widzisz jest, nawet w X500
Ale czekaj, wszedłem na Denon.pl i PL jest jak byk
hmm nie widzę nigdzie takiej wzmianki ani dla x1000 ani dla x500. Ale faktycznie, dziwne by to było, jakby sprzęt z "dzisiejszych" czasów nie miał formatu dekodowania z przed paru lat. Niemniej jednak wprowadziło to niemało zamieszania.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie nie kolego nadal mylisz pojecia. Dolby Pro Logic to nie jest zaden dekoder tylko bajer w kazdym amplitunerze ktory ze zwyklej sciezki stereo czyli np. plyta CD Audio robi Ci sztuczne 5.1 i graja wszystkie kolumny rozumiesz? Nie wiem czemu sie tego uczepiles, zadko kto chyba to wogole uzywa, stereo slucha sie na 2 kolumnach a 5.1 na 5 + subwoofer.

Moje zdanie jest takie zebys sobie dal spokoj z takimi zestawami a kupil amplituner i kolumny osobno. Wybierzemy wtedy najlepsze rozwiazanie, ten X1000 to troche slaby amplituner, a kino bez subwoofera nie ma sensu, dodatkowo Denon i Dali to dosc jasne polaczenie wiec basu tam duzo nie bedzie.
Szkoda ze 5000tys to max bo na X2000 i 5.1 zabraknie, wiec niech zostanie ten x1000 i do tego ja bym Ci polecil zestaw JBL Studio 180 5.1 z subwooferem. Moze nasz kolega Blackninja dalby ekstra rabat abys sie zmiescil w 5k.

Taka konfiguracja tylko ze z amplitunerem X2000 jest za 5600 takze jakbys znalazl dodatkowe 600zl to juz bedziesz mial konkretny zestaw.
http://allegro.pl/kino-denon-avr-x2000-jbl-studio-180-5-1-dealer-i3547946961.html

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zdecydownie lepsza opcja, ale nie wiem czy slyszales Lektor, bo raczej do jasnych nie naleza :) a X1000 to mocą faktycznie nie grzeszy.
PL to owszem bajer, ale daje rade ,gdy w telewizji nadal uswiadczasz tylko stereo ;)
Maku, w linkach które podalem, kliknij kartę 'szczegóły'

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
DPL jest fajny, ja slucham tak muzyki elektronicznej z radia internetowego, zadziwiajaco fajne efekty. Z tv podobnie. Kazdy ampli z dekoderami DD/DTS/HD bedzie mial na pokladzie DPL ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Zdecydownie lepsza opcja, ale nie wiem czy slyszales Lektor, bo raczej do jasnych nie naleza :) a X1000 to mocą faktycznie nie grzeszy.
PL to owszem bajer, ale daje rade ,gdy w telewizji nadal uswiadczasz tylko stereo ;)
Maku, w linkach które podalem, kliknij kartę 'szczegóły'

Co kto lubi ja nie korzystam z tych bajerow ale jak komus pasuje to czemu nie. Generalnie Dali raczej nie ma jakiegos bogatego basu, concepty z denonem = straszny jazgot, Denon tez nie grzeszy niskimi tonami obawiam sie ze moze to byc troszke za jasno grajcy zestaw no i brak suba. Ja bym wolal poczekac miesiac z wyplaty wziac 600zl i kupic juz cos fajnego bo 5000zl to jest sporo kasy. Jak juz wydac to na cos konkretnego.

maku99

New member
Dzięki Panowie.
Ok, temat DP niech będzie zamknięty :) (krzysztof - owszem jest tam wymienione:
Dolby TrueHD / Dolby Digital EX / ProLogic IIx
ale w kolumnie obok jest:
o / - / -
co w moim rozumowaniu oznacza TAK/NIE/NIE )

A jeśli chodzi o konkretne sprawy, to jednak doradzacie mi zostawić pomysł denon x1000 + Dali lektor 5.0 ?
Te głosniki JBL STUDIO 180 5,1 DEALER faktycznie w tym przedziale cenowym były by lepszym rozwiązaniem od Lektorów?

jeśli chodzi o budżet to jeszcze 2 tyg temu 4tys to było maksimum. Po przesłuchaniu
x1000+ Wharfedale OBSIDIAN 600 następnie x1000+dali, postawiłem jednak zdecydować się na 5tys (i wciąż jednak jest to dla mnie dużo - jestem w trakcie wykańczania mieszkania :/)

Dodam, że nie jestem bardzo wymagającym słuchaczem, ale jeśli JBL a Dali to duża różnica, może wezmę to pod uwagę. Aha nie planuję jakoś bardzo głośno grać w mieszkaniu więc może jakaś duża moc mi niepotrzebna.

Resumując, pomysł denon x1000 + Dali lektor 6 (5.0) to słaby pomysł za tą cene ? (4999zl komplet)

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
ja w DPL II cenie sobie mozliwosc ustawienia pod siebie.
szerokosc, balans przod-tyl. fajna sprawa jak ktos juz koniecznie chce miec upmix

Whiplash

New member
Bez reklam
Maku99 JBL nie beda lepsze, Dali to fajnie kolumny, JBL tez kazdy woli co innego i inny charakter brzmienia. + dla tego zestawu jest to ze za 600zl wiecej masz amplituner polke wyzej (X2000) i zestaw kolumn 5.1 z subwooferem co daje lepszy stosunek ceny do jakosci i zawartosci zestawu. Nie napalaj sie tak na ten zestaw z media. Na twoim miejscu bym sobie na spokojnie pochodzil po sklepch i posluchaj roznych konfiguracji. Teraz tak mowisz ze nie jestes wymagajacy ale sam mowisz ze 5000 to dla Ciebie sporo kasy wiec tym bardziej nie ma co kupowac na wariata a potem byc nie zadowolonym.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie jak pisze fan Mettalicy - Whiplash ;)
Wg mnie Lektory już lepsze, ale elektronika też ważna. Na JBL to muzyki az tak nie posłuchasz, ale z drugiej strony, nie ma co katować portfela, skoro są inne priorytety. Możesz tez zrobić tak jak robi wiele osob, czyli kupować sukcesywnie, np., najpierw fronty, potem reszta, albo chociaż dokupic później suba, lub na spokojnie dozbierać.
Obejrzyj i posluchaj Dali Zensor 7, Klipsch F20, Monitor Audio MR6, Roth Audio Oli 40. Bardzo wazny jest odsłuch, a wszystko to gra inaczej.

Ostatnia edycja:

maku99

New member
Dziękuję Panowie za pomoc. Przemyślę to dokładnie. Myślę, że do 2 tygodni skończy mi się remont i na spokojnie coś kupię. Może faktycznie jednak Dali z opcją suba w niedalekiej przyszłości, ale pewnie już innej firmy do dali są cholernie drogie suby.

(Wiem, że to słaby wyznacznik, ale Dali wizualnie bez "wodotrysków" i pasują ogólnie do wystroju w kolorze orzech, co żonie też przypadło do gustu ;) )

Dam znać :)

Muszę poszukać w Krakowie gdzie można iść na odsłuchy w takim razie (mały pomysł z kinem domowym przeradza się w coraz to większe kombinacje hehe).

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No niestety tak to jest, zobacz nasz watek o kalibracji czy o ustawieniu subwooferow, to jest choroba, nas tylko w kaftany bezpieczenstwa i do tworek hehe.

Krzysiu bez przesady ze na JBL nie posluchasz muzyki, ja tam slucham i lubie brzmienie JBL. Dlatego poradzilem koledze ten set Studio bo za 3400 ma zestaw dobrej jakosci 5.1 z subwooferem. Zensory, Oli czy np. Diamond 10.7 to juz inna liga cenowa jesli mowimy o secie 5.1.

Co do Metallicy to ja sie na nich wychowalem, ja generalnie kocham muzyke, towarzyszy mi ona praktycznie caly czas takze mam spora kolekcje plyt CD DVD Blu Ray rozny zespolow. Ja mam wogole sporo zajawek, od scigacza przez bycie klubowiczem Hondy, gitary elektryczne, basowe do Stereo i Kina domowego ;)

maku99

New member
To jeszcze jedno pytanko.
Czysto teoretycznie, na razie bez pieniędzy większych w kieszeni.
Zakładając, że podobają mi się te lektory 5.0 (pod względem akustycznym oczywiście) + może udało by mi się kupić w dobrych pieniądzach x2000 to czy w przyszłości (jeśli będę wyraźnie czuł brak basu, pewnie głownie w KD) nie przeszkadza dokupienie SUBa z innej firmy?. Dali jest strasznie drogi i na pewno nie będę go brał pod uwagę. Domyślam się, że jest sporo tematów w stylu jakiego suba do zestawu Dali, i nie chce tu zaczynac tego teamtu, tylko czy to ma sens?

Aha, pomysłu z JBL nie odrzuciłemi myślę nad tym, tylko nie mam gdzie ich porównać z Dali. A to najlepiej by było zrobić w tym samym miejscu, w tym samym czasie.

Może ktoś poleci dobre odsłuchy w KRK ?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiu bez przesady ze na JBL nie posluchasz muzyki, ja tam slucham i lubie brzmienie JBL. Dlatego poradzilem koledze ten set Studio bo za 3400 ma zestaw dobrej jakosci 5.1 z subwooferem. Zensory, Oli czy np. Diamond 10.7 to juz inna liga cenowa jesli mowimy o secie 5.1
Zgoda, napisałem, ze jeśli nie ma co nadwyrezac portfela ;) ale mi akurat JBL do muzy jakos nie przekonują. Nie mniej jednak u kolegi grają E80 na ok. 30m podłączone do amplitunera Pionka i całkiem fajnie to brzmi (tylko radia słuchałem). Jak się nie ma co się lubi...

Co do Metallicy to ja sie na nich wychowalem, ja generalnie kocham muzyke, towarzyszy mi ona praktycznie caly czas takze mam spora kolekcje plyt CD DVD Blu Ray rozny zespolow. Ja mam wogole sporo zajawek, od scigacza przez bycie klubowiczem Hondy, gitary elektryczne, basowe do Stereo i Kina domowego ;)
To witaj w klubie, mi muzyka towarzyszy od najmłodszych lat, a koncertow Metaliki też zaliczyłem, co prawda tylko dwa (Katowice, Spodek 1996 oraz Warszawa - Stadion Gwardii, 1999 razem z Mercyful Fate, Monster Magnet, Apocalyptica. Wtedy miałem okazje scisnąc dłon Hammeta) to dość dawno temu, ale kto nie był ten nie wie co to za show :D

Do góry