Denon DCD 520 a SACD

babeo

New member
Witam Was serdecznie,

od około 4 miesięcy użytkuję (kupiony z Waszą pomocą) zestaw: Denon DCD-520AE + PMA-520AE + Wharfedale Diamond 10.6, z którego jestem bardzo zadowolony. Chciałbym jednak spróbować coś nowego, a mianowicie format SACD i w związku z tym mam do Was parę pytań (przejrzałem forum i internet, ale znajduję sprzeczne informację):

1) czy Denon DCD 520AE odtwarza płyty SACD? (nie mam żadnej żeby sprawdzić)
2) jeżeli odtwarza to na co zwrócić uwagę przy zakupie płyty SACD? myślałem o Dark Side od the Moon, Brothers in arms. Czytałem, że są wersję stereo i 5.1 płyt SACD i teraz moje pytanie, czy każda płyta SACD jest zarówno stereo i 5.1 czy są różne wersje?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli się nie mylę Denon DCD 520 AE nie jest odtwarzaczem SACD, można to poznać po braku charakterystycznego loga

Płyty SACD są dostępne w dwóch rodzajach SACD i hybrydowa SACD ,ta druga ma także standardową warstwę CD(która znajduje się niżej ) i może być odtworzona przez normalne odtwarzacze ,przy czym obie warstwy CD i SACD nie muszą być takie same .Obie warstwy znajdują się po tej samej stronie płyty podczas odtwarzania odtwarzacz rozpoczyna odtwarzanie płyty od warstwy SACD, oczywiście możesz przełączać pomiędzy warstwami .Płyty SACD mogą być stereofoniczne lub wielokanałowe(możliwy jest każdy układ nie tylko 5.1 ) ,do odtworzenia płyt wielokanałowych trzeba mieć odpowiedni sprzęt i komplet głośników

Ostatnia edycja:
Do góry