denon avr390 i magnat 301a problem

mentosik

New member
Witam

Jestem w posiadaniu zestawu kina domowego :

amplituner denon avr 390 - kupiony wraz z glosnikami w makro w mega promocyjnej kwocie, więc proszę w miarę możliwości nie krytykować wyboru ;) do tego ampli dołączone są głośniki :

Front WHARFEDALE Vardus VR-200

* Głośnik średnio-niskotonowy 1x6" 150mmm
* Głośnik wysokotonowy
* tweeter TEX 25mmm
* Zalecana moc wzmacniacza 10-100W
* Impedancja 6 ohm
* Skuteczność 87 dB
* Pasmo przenoszenia 55-20 khz

Surround WHARFEDALE Vardus VR-S1

* Głośnik średnio-niskotonowy 1x3" 75mmm
* Głośnik wysokotonowy tweeter PEI 22mmm
* Impedancja 6 ohm
* Skuteczność 87 dB
* Pasmo przenoszenia 110-20 khz

Centralny WHARFEDALE Vardus VR-C1

* Głośnik średnio-niskotonowy 2x4" 100mmm
* Głośnik wysokotonowy tweeter TEX 25mmm
* Impedancja 6 ohm
* Skuteczność 89 dB
* Pasmo przenoszenia 80-20 khz

Pokój 36m/2, wszystko ładnie gra w standardowym ustawieniu. czyli telewizor z przodu, pod spodem centralny, na bokach fronty i z tyłu surround. Wszystko ładnie grało. Zachciało mi się subwoofera. Przeczesując forum doszedłem do wniosku : Magnat 301A. Piękny głośnik. wielki, ładnie wygląda.

Już na początku miałem z nim problem. W amplitunerze mam wyjście specjalne na suba : subwoofer pre out. Więc w to gniazdo wpiąłem kabel. W subie nie mam takiego wejścia, jest tylko left/right. wyczytałem, że to nie ma znaczenia - ok, wpiąłem w left.

Z racji tego, że te głośniki nie są z górnej półki a sub jest wart ponad połowę ceny zestawu, postanowiłem ustawić wszystkie głośniki na small (żeby całkowicie oddzielić pasma).

ustawienia w amplitunerze :

• tryb subwoofera mam na norm. jest jeszcze opcja sw+ która nie wiem co robi, opis w instrukcji mi nic nie mówi a różnicy nie czuje żadnej (przynajmniej przy zwykłym krótkim odsłuchu)
  • distance - ustawione tyle ile mniej więcej głośniki są oddalone od miejsca słuchania
  • X-Over - ponieważ mój front ma minimalny zakres 80hz, ustawiłem właśnie na 80 (dobrze?
  • Channel level - tutaj ustawiłem tak, żeby mniej więcej na tonie testowym wszystkie głośniki były na tym samym poziomie. suba dałem na +4 bo coś słabo słyszalny bas (może nie miałem dobrego pliku do testów)
i w zasadzie to wszystko. Na subie odcięcie też ustawiłem na 80, moc na połowę. Dziura dziurą, ale nie o to mi chodzi :)

nagrałem cd-audio z tonami testowymi. od 16hz do 130hz. Przy 16hz suba nie słyszę, ale membrana ładnie drga. Już od 20hz słyszę, ładny dźwięk. ale subwoofer nie odcina się na 80hz. gra nawet przy 130. wprawdzie membrana już nie skacze tak głęboko jak przy 20, ale mimo to czuje w dotyku że pracuje.

natomiast fronty też grają od 20hz. nie słyszę, ale czuje w dotyku. słyszalnie robi się bardzo przy 50hz. I tutaj właśnie się dziwię, czemu tak jest? Nie powinno pasma rozdzielić?

W zasadzie suba słyszę, czuję że działa. nie jak bas creative czy jakiś takich. Czuć poważny bas. nie wiem skąd jest, wiem że jest mocny, taki niepokojący wręcz.

To wina wzmacniacza? głośników? Czy po prostu tak ma być

Szukałem opinii na temat tego amplitunera, ale nie znalazłem więc będę wdzięczny za każdą sugestie.

schwarz

New member
Kolego wszystko masz dobrze i wszystko dobrze sobie wykombinowałeś ale...
Ustawienie odcięcia na subie na 80Hz nie powoduje wycięcia całości pasma powyżej 80Hz. Zwrotnica zmniejsza natężenie dźwięku powyżej odcięcia tj 80Hz a NIE wycina w całości wszystko powyżej 80Hz. Więc jest to normalne, że słyszysz nawet 130Hz. Słyszysz je jednak ze spadkiem np -15db w stosunku do 80Hz. To jak agresywnie wycina pasmo zależy od rodzaju zwrotnicy np 12db na oktawe, 24db na oktawę itd.
Podobna sprawa jest w usawieniami small na ampli. Od 80Hz w dół zaczyna zmniejszać natężenie dźwięku i możesz słyszeć 50Hz ale słyszysz je z wyraźnym osłabienie.
Podobnie z głośnikami :
Pasmo dla frontów masz podane 55hz-20khz. To nie znaczy, że nie usłyszysz na nich np 40Hz. Usłyszysz ale ze spadkiem głośności. Paremetr pasma przenoszenia nic nie znaczy bez podania odchyłek. I tak może być 55-20 dla -6db. A producent może podać np 35-22 dla -24db i też będzie to prawda...

pkomp

New member
schwarz dał ci perfekcyjne info - SZACUN !!!!!

bas minimum 8 cali na to co masz ale tutaj 10 cali byloby jak znalazł - jak słuchasz muzyki to 10 cali w obudowie zamknietej!!! :

pkomp

New member
:)

wywnioskowałem że dopiero wybrał i chce kupić :)

co do odcięcia to zadbaj by pasmo basu nie pokrywało się z frontami czy tyłami

mentosik

New member
tylko właśnie fronty są od 55hz a surround od 110hz. więc ustawić odcięcie od ~110? czy te 80 to będzie dobry wybór. Tzn pytam teoretycznie, bo będę podkręcał raz na jakiś czas o 5-10 żeby dobrać dźwięk pod swoje ucho/pokój.

jeszcze raz dzięki za sugestie

Do góry