Denon AVR-X4100W a AVR-X4200W

porkypol

New member
Cześć,

proszę Was o opinię czym różni się Denon AVR-X4100W a AVR-X4200W? Nie widzę zbytnich różnic poza DTS:X. Czy zakres Dolby Atmos'a w obu może być różny?

W instrukcji 4100 nie widzę możliwości podłączenia głośników (Dolby Atmos Enabled FDL+FDR) nakładanych na fronty podłogowe w systemie 7.1, jedynie możliwość podłączenia sufitowych TML + TMR. Czy to rzeczywista, różnica czy tylko objaw lakoniczności instrukcji?

Chciałbym zainstalować właśnie system 5.1 powiększony o 2 głośniki Dolby Atmos Enabled i w miarę możliwości nie przepłacać :)

Z góry dziękuję za pomoc.
Tomcio ;-)

porkypol

New member
Moim zdaniem można je jeszcze kupić np. w sieci. Moje pytanie dotyczy kwestii czy warto dopłacać ok. 800zł z 4100 do 4200?

Yamato

New member
jaki jest sens zmieniac x4000 na cos nowszego (odpowiednik) ? czy moze lepiej zmienic obecne kolumbrynki?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
X4200 testowałem pod stereo i gra bardzo dobrze jak na ampli. Wiele tanich wzmacniaczy by mógł zawstydzić.

porkypol

New member
Dzięki. Ja dopiero kompletuje swój zestaw. A może zamiast x4200w warto dopłacić kilka groszy do x5200w - większa moc i możliwość składu 5.1.4 bez dodatkowego wzmacniacza? (Z tego co widzę, brak w nim HDCP 2.2 i DTS:X - a nie wiem, na ile będzie to istotne w niedalekiej przyszłości?). W moim przypadku preferencje to 60% muza/ 40% filmy.

Jesli chodzi o kolumny, to chciałbym je podłączyć do Jamo C97. Parametry tych głośników wydają się ok. Robiłem odsłuch na nich na AVR X2200W i Marantz PM6005 i szczególnie w tej drugiej konfiguracji brzmiały dosyć zachęcająco ;-).

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Może Marantz SR7010, wg mnie ma lepszą sekcję stereo niż X4200

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry