Denon AVR-X2000 + Jamo S628

Kubowy

New member
Witam, proszę o pomoc w takiej sprawie, od niedawna jestem posiadaczem sprzętu jak w temacie. Generalnie zestaw spisuje się świetnie. Aby dokładnie go przetestować postanowiłem podłączyć kolumny w trybie bi-amp - Denon jest 7,1 kanałowy i oferuje taką możliwość. Moim zdaniem bas stał się o wiele głębszy i bardziej wyrazisty ale niestety na poziomie 70-80% mocy Denon wyłącza się czasem w trakcie jednego utworu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ponieważ oferuje on 150 W na każdy kanał i spokojnie powinien uciągnąć Jamo. Po podączeniu kolumn w normalnym trybie wszystko gra jak należy można długo i głośno słuchać bez żadnych problemów.

Macie jakąś radę co do tego problemu?

pilot102

New member
Amplituner potrzebuje miejsca żeby "oddychać".
Jak to wygląda w twoim przypadku?
Podłączając kolumny w bi-amp apli używa więcej kanałów przez co mocniej się grzeje. Uważam że tu pies pogrzebany.

Kubowy

New member
Denon stoi pod telewizorem, otwarta przestrzeń ale fakt grzeje się dość mocno. Generalnie szukam idealnej kalibracji pod ten sprzęcik. Użytkowanie sprzetu koncentruje się na słuchaniu muzyki elektronicznej, dość wymgającej.

pilot102

New member
Nie bardzo rozmiem "pod telewizorem". Tzn telewizor stoi na amplitunerze?
Bo jeżeli tak to czeka cie przemeblowanie. Ciepłe powietrze wydostaje się górą tego sprytnego urządzenia.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Możliwe że na 80% mocy właśnie znacznie się nagrzewa i zaczynają działać zabezpieczenia. Ja miałem Jamo s606 podłaczone w bi-amp i właśnie w tym podłaczeniu mniej mi się grzał niż przy normalnym, i jest to zupełnie zrozumiałe. Fakt, musiałem go trochę mocniej podkręcać żeby głośność była na podobnym poziomie co przy standargowym podłączeniu. U mnie nic takiego się nie działo. A na probę wystaw go spod TV i pograj trochę. Zobaczysz czy nadal to samo się będzie działo?

Rafal7

Banned
Ten amplituner ma 150 watt na jeden kanał przy obciążeniu(wysterowaniu) jednego kanału a nie dwóch,pięciu czy siedmiu.

Kubowy

New member
Źle się wyraziłem. TV wisi na ścianie, pod nim mam niski stolik na którym stoi Denon. Z każdej strony Ampli ma wolną przestrzeń, nic go nie zastawia. Fakt jest taki, że w podłączeniu bi-amp przy plikach muzycznych wysokiej jakości i na 80% mocy X-2000 nie daje rady.

Czy, któryś z kolegów wie jakie utawienia zastosować aby jak najwięcej wykrzesać z tego Denona?

Ostatnia edycja:
Do góry