Denon AVR-2809+BDP-2010 + Dali Ikon

rafalpiasek

New member
Witam

Szukam zestawu do salonu. Powierzchnia to 25 m2, głównie kino domowe (80%), trochę muzyki i PS3. Dostałem ofertę na taki właśnie zestaw:
Denon AVR-2809
Denon BDP-2010
głośniki Dali Ikon 6, Vokal 1, Ikon 1, Sub.
Oczywiście jestem umówiony na odsłuch oraz wiem że wiele zależy od indywidualnych preferencji ale chciałem zasięgnąć Waszej opinii czy dobrze to będzie brzmieć ze sobą? Jako alternatywę mam słabszy AVR-1910 oraz głośniki Canton GLE 470, 455, 410 oraz AS 85 względnie Dali z serii Concept.

Mumin6666

New member
Jestem ciekaw co powiesz po odsluchach.
Ja sluchalem wielu Dali,a takze Dynaudio i uwazam ze sa to niezastapione w swojej klasie kolumny do jazzu,klasyki i muzyki spokojnej.Do rocka a tym bardziej KD moim zdaniem sie nie nadaja,a juz zestawienie tego z Denonem w ogole mi nie pasuje.No ale dystrybutorzy potrafia wszystko:)
Daj znac jak zagralo dla Ciebie.
Ja osobiscie do Denona wzialbym chyba Cantona,mniej bedzie szkoda glosnikow,a w KD powinno zagrac lepiej.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafalpiasek

New member
Dlaczego zestawienie tego z Denonem jest bez sensu?

Dlaczego szkoda głośników, mógłbyś to przybliżyć prosze?

gadzeciaz

Member
Bez reklam
Dali i Denon to be ....

Również odradzam zakup Dali do Denona.
Wrażenie takie że mocy w amplitunerze nie dali :p
Te kolumienki w mojej ocenie nadają się pod wzmacniacz a kino domowe i jeszcze z denonem to szkoda kasy nie będziesz miał mocy a właściwie to jej raczej nie nie usłyszysz,miałem dali to je oddaliim czym prędzej i kupilim JBL i amplituner odżył !!!!!:mrgreen:

Mumin6666

New member
rafalpiasek napisał:
Dlaczego zestawienie tego z Denonem jest bez sensu?

Dlaczego szkoda głośników, mógłbyś to przybliżyć prosze?

Dali sa bardzo dobrze zrobionymi kolumnami,jednak sa dosc ciezkie do wysterowania,nalezy je zestawiac z elektronika ktora ma prawdziwe waty a nie papierowe.
Denon ma swietny marketing,swietny design i ogolnie prezna siec dealerska,ma tez kilka naprawde dobrych napedow DVD/BD.Ale ich amplitunery maja wspaniale parametry,wspaniale osiagi,brakuje im tylko jednej rzeczy.Zeby tego ktos posluchal przed wypuszczeniem z fabryki:)Bo wtedy wstrzymaliby produkcje,poniewaz tego sie sluchac nie da.Kazda nowa seria to kolejna obnizka jakosci wzgledem ladniejszej obudowy i drozszej reklamy.
Wydajnosc pradowa Denonow jest malutka,tranzystory najtansze,dzwiek jest mizerny i suchy,chlodny.Absolutnie nie nadaja sie do napedzenia kolumn wymagajacych,mozna sobie do nich podlaczac cos z pulapu Wharfedale,JBL,Canton,Magnat,czyli glosniki ktore zagraja ze wszystkim.
Dlatego jak zobaczylem w Galerii Mokotow zestawienie Denona z Sonus Faber to parsknalem smiechem:)
Szkoda dobrych kolumn na zasilanie ich czyms takim,po prostu.

rafalpiasek

New member
gadzeciaz napisał:
Również odradzam zakup Dali do Denona.
Wrażenie takie że mocy w amplitunerze nie dali :p
Te kolumienki w mojej ocenie nadają się pod wzmacniacz a kino domowe i jeszcze z denonem to szkoda kasy nie będziesz miał mocy a właściwie to jej raczej nie nie usłyszysz,miałem dali to je oddaliim czym prędzej i kupilim JBL i amplituner odżył !!!!!:mrgreen:
Zanim zajrzałem do salonu Denona chciałem wejść w sprzęt Onkyo. Konkretnie amplituner TX-SR806. Co o tym myślicie? Będzie to lepszy wybór?

Mumin6666 napisał:
...Wharfedale,JBL,Canton,Magnat,czyli glosniki ktore zagraja ze wszystkim.
Dlatego jak zobaczylem w Galerii Mokotow zestawienie Denona z Sonus Faber to parsknalem smiechem:)
Szkoda dobrych kolumn na zasilanie ich czyms takim,po prostu.
Bardzo dziękuje za rady:) Szczerze to się nie znam, wiem co potrafi marketing i dlatego tu się chciałem poradzić fachowców. Co w takim razie dobrać do tych Dali?

rafalpiasek

New member
Mumin6666 napisał:
Ile mozesz wydac?
Jakiej muzy sluchasz?
Chciałem wydać 12-13tys. za zestaw głośników z amplitunerem i odtwarzaczem BR, tamten zestaw wyszedłby jakieś 16, powiedzmy że jeszcze dałoby się przeżyć choć wolałbym się zmieścić w założonym budżecie.
Co do muzy bo jest to istotne raczej spokojny rock, trochę popu, Leonard Cohen i takie tam klimaty.

Mumin6666 napisał:
Czy na 100% zdecydowales sie na Dali ???
Nie, skądże, zaproponowano mi je, poczytałem trochę testów, wygląd także mnie odpowiada więc pomyślałem, że ok:) Jeśli jest coś co będzie bardziej odpowiednie to czemu nie.

rafalpiasek

New member
blackninja napisał:
To lepiej zainwestować w lepsze głośniki, RS lub nowa serię RX. Amplituner ok, ja bym zaoszczędził na BD.
Amplituner ok czyli według Ciebie ten Denon mógłby być?
Kurcze nie rozumiem już bo ludzie pisali że szkoda tych głośników do Denona a teraz mam że na odwrót, Denon ok tylko głośniki lepsze:)

pejotpe

New member
Bez reklam
Dali Ikon (przynajmniej szóstki) nie są trudne do wysterowania - mają wysoką efektywność i bez najmniejszego problemu napędza je integra 2x50W (w tej roli występuje u mnie NAD C325 - co prawda parametry NADa są z deczko przekłamane, ale raczej w drugą stronę). Do KD uzupełniłem je Conceptami (nie słucham koncertów na BD, więc szkoda wydawać trzy razy tyle na satelitki czy kolumnę centralną, bo taka jest mniej więcej róznica między seriami Concept, które wykonane są nieco gorzej (chińska robota) niż duńskie Ikon, ale specjalnej różnicy (poza wysokimi tonami) to nie zauważyłem). Ikony nie nadają się do rocka i ciężkiej muzyki, ze względu na swoją dominującą górę, która powoduje iż dłuższe słuchanie takiej muzyki męczy. Za to świetnie brzmią w lżejszych klimatach (włącznie z muzyką klasyczną). Pre-amp z Yamahy 661 zamula trochę górę przez co słuchanie rocka wydaje się być znośniejsze (ale cudów nie ma)...

Różnica między subami:
Concept to bardzo udany sub (konstrukcja zamknięta), którego cena niestety poszła w górę od zeszłego roku (wraz z kursem euro) i nie chce opaść - do 25m^2 będzie OK i w kinie i do słuchania muzyki.
Ikon - konstrukcja otwarta i w 25m będzie się dusił. Jak dla mnie jest trochę niewypałem (przynajmniej, jeśli chce ktoś go użyć do wspomagania niskich tonów w muzyce).

P.S.
W KD (poza koncertami) nie potrzeba super kolumn, chyba, że skupiasz się na efektach dźwiękowych, nie oglądając filmu (bo 90% informacji, jakie odbiera człowiek pochodzi z oczu).

P.P.S.
A może bv zainwestować dodatkowo w integrę? Wtedy nie potrzebny super ampli, za to muzyka będzie miała swój wyraz...

Ostatnia edycja:

gadzeciaz

Member
Bez reklam
i oto chodzi...

W moim rozumieniu seria Dali właśnie dla tego nie przypadła mi do gustu,po prostu wydały mi się za delikatne za bardzo sterylne.
JBL E wybrałem i już zostawiłem bo ten dźwięk który z nich się wydobywa dostarcza mi emocji i w stereo oraz wręcz niesamowitych w kinie domowym.
Ja lubię mocne zdecydowane brzmienie a czasem ŁUP jak trzeba :D
Ale ale podobno a ja już dwa razy mi się zdarzyło spaliłem wysoko tonowe głośniczki,raz przez głupotę drugi raz "sam z siebie przestał działać,serwis potwierdził że taki ich urok i się często zdarza :confused:
Weź to pod uwagę.

rafalpiasek

New member
Kurcze przyznam, że już się pogubiłem:(
Jedni twierdzą że głośniki są za dobre do tego amplitunera (wręcz, że szkoda takich głośników), inni że amplituner ok tylko głośniki do bani. Czytam a im więcej czytam o tym tym mniej wiem...Poradźcie co nabyć aby nie przepłacić zbytnio a uzyskać należytą jakość dźwięku w KD oraz przy słuchaniu muzyki.

Mumin6666

New member
rafalpiasek napisał:
Kurcze przyznam, że już się pogubiłem:(
Jedni twierdzą że głośniki są za dobre do tego amplitunera (wręcz, że szkoda takich głośników), inni że amplituner ok tylko głośniki do bani. Czytam a im więcej czytam o tym tym mniej wiem...Poradźcie co nabyć aby nie przepłacić zbytnio a uzyskać należytą jakość dźwięku w KD oraz przy słuchaniu muzyki.

Po prostu w tej kwestii decyzje musisz podjac Ty.Nikt nie da Ci gwarancji ze polecony sprzet bedzie akurat dla Ciebie tak samo dorby,jak dla osoby polecajacej.
Pamietam jeden ze swoich pierwszych odsluchow w Centrum HIFI jeszcze mieli pierwszy sklep na Armii Ludowej.Sluchalem systemu gdzie wymieniano jedynie wzmacniacz.Pan ze sklepu zachwycal sie Denonem,podczas gdy dla mnie to byla totalna kupa i ten wzmacniacz polecial od razu.
Wiec kazdy ma swoje ucho i swoj gust.
Wazne jest rowniez jaki jest punkt odniesienia?Kazdy z nas na forum pisze ze ten sprzet gra tak a tamten inaczej ale do czego sie odnosimy???
Dla mnie takim wzorcem jest muzyka na zywo.Bardzo duzo jej slucham,chodze na wiele koncertow,pozniej staram sie szukac podobnego brzmienia.Jesli wiec nawet nie osiagne idealnie neutralnego systemu to bedzie to system najblizszy temu co slyszalem i zapamietalem z wrazen na zywo...

pejotpe

New member
Bez reklam
W cenie do 10kPLN za kolumny stereo ciężko znaleźć coś uniwersalnego. Dali Ikon 6 są naprawdę dobrymi kolumnami (w swojej cenie), ale do muzyki klasycznej, jazzu i ogólnie lżejszych klimatów, w rocku męczą i jeśli ktoś preferuje cięższe granie, to powinien poszukać innych kolumn. Bez posłuchania kolumn nie wydałbym na nie kasy (najlepiej na własnej składance). Do KD prawie każde kolumny (od pewnej klasy) będą dobrym wyborem.

rafalpiasek

New member
Dobrze - czyli zacznę od kolumn stereo:)
Jakie inne kolumny - porównywalne jakościowo do Dali ikon 6 ale bardziej nadające się także do muzyki rockowej i popowej - możecie polecić? Oczywiście w tej półce cenowej.

Mumin6666 napisał:
Po prostu w tej kwestii decyzje musisz podjac Ty.Nikt nie da Ci gwarancji ze polecony sprzet bedzie akurat dla Ciebie tak samo dorby,jak dla osoby polecajacej...
Dziękuje za odpowiedź:) Ja to bardzo dobrze rozumiem, każdy ma swoje ucho ale dla zupełnego laika w temacie nawet wybór kilku zestawów do odsłuchania jest bardzo trudny a jak widać po temacie wątku nie można do końca liczyć na doradztwo w salonie:( Wybiorę coś z półki Dali ikon 6 ale bardziej "ostrym", no i muszę dobrać do tego resztę. Czy generalnie sprzęt amplitunery Onkyo będą lepszym wyborem czy to nadal zależy od indywidualnych preferencji?

Na razie mój wybór padł na Monitor Audio Rx6, względnie Rs6 choć ten kolor piano:) Co myślicie?

Do góry