Denon AVR - 1912 Jak włączyć dolby 5.1

Barosh

New member
Witam
Mam od roku Denona 1912 ale dopiero od tygodnia posiadam zestaw JBL ES 5.1
Po podłączeniu wszystkich głośników do amp i TV do amp po przez optykę, lub chinch nie mogę przełączyć dźwięku na wszystkie głośniki.
Kiedyś na pilocie bez problemu działały mi przycisk MOVIE, MUSIC, GAME, DIRECT, PARTY.
Teraz nie reagują i nie mogę przełączyć na Jazz, MultiChanel, Pop, Rock, itd. nawet ikonka M na pilocie nie zapala się podczas naciskania, a SLEEP bez problemu.
W menu Audio Adjust opcja Surr.Parameter jest niepodświetlona, czyli niedostępna.Resetowałem Denona i pilota też.
Zna ktoś rozwiązanie?????????????? :hmm:
Wiem że można słuchać dźwięku stereo bez problemu na przednich i tylnych głośnikach (MultiChanel) a u mnie nic nie działa.
Dodam że nie mam mikrofonu kalibrującego, ale ręcznie gdy sprawdzam głośniki to szumy przy teście słychać po kolei ze wszystkich.
Proszę o pomoc
POZDRAWIAM

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę niejasno to opisałeś. Rozumiem że TV podłączyłeś optykiem do ampli ( czy chinczem?) i nie masz dźwięku na wszystkich kolumnach. A czy materiał z TV jest nadawany w DD 5.1 czy może w 2.0? Masz jakiś odtwarzacz DVD/BD i czy problem na filmach też taki występuje?

Barosh

New member
Dopiero wróciłem po weekendzie.
Podłączyłem TV optykiem do Denona ale chinczem też.
Na optyce nie działają wszystkie głośniki nawet jak wejdę na neta w TV i włączam test Dolby 5.1 a na chinczach tym bardziej.
Nie podłączyłem DVD/BD bo nie mam, muszę od kogoś pożyczyć i sprawdzić.
Tylko czemu nie przełącza mi stereo na nawet stereo we wszystkich głośnikach skoro jest taka opcja w tym ampie?????

werf

Active member
Bez reklam
A TV masz podłączony przez arc czy światłowód ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli masz optykiem to już czincze nie potrzebne. Podobnie ma się sprawa o której pisze Werf. Jeżeli jedno to już nie drugie. Może w TV musisz zaznaczyć jakąś opcję odnośnie dźwięku DD/DTS?

Barosh

New member
TV mam podłączony przez optyczny, ale kiedyś podłączyłem wyjście słuchawkowe ale pod inne wejscie chinch w Denonie.(teraz odłączyłem chinch)
Musze sprawdzić w TV czy coś jest takiedo jak DTS ale nie sądzę.
Sprawdziłem i w menu dżwięku mam takie opcje,
WYBÓR SPDIF jest tylko AUTO/PCM
a w PREFERENCJE DŹWIĘKU mam AUTO/MPEG
i jeszcze kolejna opcja w DOOKÓLNY mam WYŁ/V-AUDIO/V-AUDIO SURROUND i na tym jest ustawiony.

werf

Active member
Bez reklam
Wyjście optyczne z telewizora nie przekazuje sygnału DD5,1 tylko DD 2,0 jeśli akurat taki jest nadawany w innym wypadku PCM To jest zły test

Barosh

New member
Czyli optyczny przesyła tylko stereo!?
A PCM napisałes to zły test jaki test ???

Czyli optyczny przesyła tylko stereo???
cyt. "...w innym wypadku PCM To jest zły test..."
Jaki test???

werf

Active member
Bez reklam
Nie tylko stereo Dolby Digital w dwóch kanałach Nie chodzi o to co przesyła przewód światłowodowy a co wychodzi z telewizora
PCM jest zły to też dwukanałowy
Nie masz dekodera TV satelitarnej albo dvd ?

Barosh

New member
Przed chwilą włączyły mi sie wszyskie głosniki ale tylko na polsacie i na Denonie wyszedł napis DIGITAL PL II a pod opisem programu na TV jest napisane DOLBY D+ ale głos faluje.

werf

Active member
Bez reklam
PL II to nie jest dźwięk wielokanałowy a podbijany do np 5,0

Temat nr 2 Denon i Marantz ma w ustawieniach wyświetlacza coś takiego jak info o sygnale który wchodzi oraz info o sygnale który wychodzi skoro na wskaźniku pokazały ci się wszystkie głośniki przy PLII to masz ustawione info o sygnale na jaki dekoduje AV

Barosh

New member
Nie mam dekodera bo mam DVBT już w TV LED a dvd i blu-ray jeszcze nie nabyłem - musze kupić ale PS4.
A jeśli ja chce dźwięk stereo podbić w Denonie na 5.1 to da radę takie cos zmotać czy tylko gdy jest to jakieś inne stereo które to umożliwia ???

werf

Active member
Bez reklam
Nie mam dekodera bo mam DVBT już w TV LED a dvd i blu-ray jeszcze nie nabyłem - musze kupić ale PS4.
A jeśli ja chce dźwięk stereo podbić w Denonie na 5.1 to da radę takie cos zmotać czy tylko gdy jest to jakieś inne stereo które to umożliwia ???

Dekoder DVB-T na pewno też może wysłać taki sygnał
Sam telewizor jeśli ma kanał zwrotny ARC też to zrobi

Rafal7

Banned
Wyjście optyczne z telewizora nie przekazuje sygnału DD5,1 tylko DD 2,0 jeśli akurat taki jest nadawany w innym wypadku PCM To jest zły test

I tu się kolego mylisz,tv, poda po optyku DD I DTS nawet potrafi podać sam Dts z Dts hd master,jakiś algorytm tv wyciąga ze ścieżki hd i podaje jako zwykle dts,wiem bo testowalem.

Do góry