DENON AVR 1612 wielki problem z obrazem i osd

Waldemarrro

New member
Witam serdecznie.
Parę dni temu kupiłem sobie pierwszy zestaw kina w życiu a właściwie tylko amplituner i głośniki są to Denon avr 1612 i QQ5000. na początku wielka radość aż nie pojawił się problem. Gdzieś mi prysł Obraz a raczej Osd bo obrazu ze starego DVD nawet przez chwile nie było. podłączyłem Denona do tv kablem HDMI 1.4b ze zwrotnym kanałem audio i owszem głos z tv w ampku był i ARC też działo aż tu nagle zabrałem sie do podłączenia DVD przez scart w odtwarzaczu i Kanał L I R oraz monitor w ampku, nie zadziałało a dodam że przypisałem wejście tak jak trzeba czyli coax. po mozolnym gmeraniu w opcjach coś się stało i głos oraz osd poszłooo, teraz tylko ARC działa a głos musiałem podłączyć optycznym.Ktoś tak już miał? dodam że próbowałem też podłączyć monitor out i to samo czyli nic się nie dzieje.
proszę bardzo o pomoc bo spać przez to nie mogę

Waldemarrro

New member
No i oddałem sprzęt na gwarancje czekam już miesiąc i nic nie słychać co z moim Denonem. Tak czy inaczej jestem zawiedziony bo to mój pierwszy taki sprzęt, popsuł się po 2 dniach i trzeba czekać chyba dość długo!

bagiennik

New member
Bez reklam
Ja nie rozumiem co ty w ogóle robisz i po co ?

Taki odtwarzacz podłącza sie Scartem do TV a dzwięk cyfrowo do amlitunera i by normalnie działało.
Przez takie dziwne kombinacje to mu sie wcale nie dziwie że padł, ale bardziej prawdopodobne jest że on jest w porządku tylko ty nie wiesz co robisz ;>

JanekM

New member
Tak jak napisał przedmówca. Jeśli w dvd nie masz hdmi, to łączysz go bezpośrednio z tv złączem euro, a dźwięk podajesz analogiem lub cyfrowo do amplitunera.
W inny sposób obrazu (a tym bardziej OSD) do tv przez ten amplituner raczej nie prześlesz.

Waldemarrro

New member
zaprzestałem prób podłączenia dvd i chcialem sam amplituner podlaczyc do tv i to wlasnie osd z amplitunera znikło.

stare dvd tak naprawde było starym malym kinem domowym LG takim na 700zl czyli wszystko w jednym i dlatego glosu nie bylo mozna dostac przez Denona.

Waldemarrro

New member
CDN. mamy grudzień i mój Denon wrócił z naprawy, po 3 dniach używania znowu wyjscie HDMI przestało działać bez mojej ingerencji (brak osd itd). podłączone tym razem było tylko optykiem i hdmi z tv. już się zagotowałem na całego a tu trafiłem na posta na innym forum z dokładnie taką samą awarią tylko tyczyła się Yamahy 573 chyba. Tamten użytkownik spędził godziny na wymianie kabli i szukaniu rozwiązań w necie aż wpadł na pomysł odłączenia od prądu na kilka sekund, Podziałało, zrobiłem tak samo i też podziałało, trochę dziwne bo reset mikroprocesora nie zadziałał.

Narazie się ciesze ale i zastanawiam o co chodzi czy coś się tam zawiesza, czy to jakiś problem z oprogramowaniem, czy może oddać na gwarancje, czas pewnie pokaże.

bagiennik

New member
Bez reklam
Zresetuj amplituner, podłącz wyjście HDMI do TV, sprawdź na wszystkich wejściach TV, na różnych kablach, wyklucz różne możliwości.

Instalowałem kilkadziesiąt AVR 1612 i nigdy nie miałem żadnych kłopotów.
Albo coś robisz nie tak ? Po pierwszych postach w których trudno wogóle zrozumieć co robisz więc na to bym stawiał :>

cnc1977

New member
Witam kupilem denon1612 kulumny pure acustic supernowa 8,gra tylko jedno gniazdo z amplitunera obojetnie jaka kolumna to gra tylko tam gdzie jest speaker left.czy mam cos zle poustawiane ze zamiast 5 glosnikow gra tylko na 1.pozdrawiam zdrowych spokojnych rodzinnych swiat

Waldemarrro

New member
hm zobacz może co sie dzieje po naciśnięciu guzika RESTORE podczas słuchania radia a najlepiej użyj automatycznego ustawienia za pomocą mikrofonu, jest tam również opcja sprawdzająca ilość głosników

Do góry