Denon avr-1306 + DVD 1730 + Klipisch

kis79

New member
Witam , to mój 1 post na forum, proszę o wyrozumiałość
Otóż zamówiłem dziś zestaw kina domowego :

Denon AVR 1306
DVD Denon 1730
Glosniki - Klipsch Synergry F1-C1-B2

Czy dokonałem dobrego wyboru ?
Używać bede do gier (ps3) muzy i filmów.
Czy potrzebny do tego zestawu jest sub?
Jesli tak , to czy jest sens zbierac na suba klipscha ( około tysiaka ) ,czy mozna kupic cos tanszego?

prosze o ewentualne wady i zalety tego systemu.

Pytanie nr. 2
Mam tv LCD Samsunga z 1 HDMI . Czy kupujac switcha z allegro "4-1 hdmi z pilotem" mam sie bac strat jakosci? ( w koncu sygnal cyfrowy - wydaje sie ze nie, ale...)

Zalezy mi na podlaczeniu Ps3 przez HDMI do telewizora ( narazie przez component ) ze wzgledu na super upscaler i Blue Ray.
Pozatym hdmi juz mam zajete przez recorder N-ki i VOD nie dzialajcy w pelni bez hdmi.

To narazie tyle, czekam na odpowiedzi, pozdrawiam i zycze wesolych swiat

evenement44

New member
Nie wiem kto Ci taki zestaw zmontował, ale trzeba przyznać że miał chłop wyobraźnie. Co do głośników Klipsche to jest dobra propozycja, ale elektronika to już nadaje się tylko do muzeum - ewidentnie ktoś chciał Ci wcisnąć "półkowniki" Stanowczo odradzam!
Jeżeli masz PS3 to szukaj amplitunera 7 kanałowego z HDMI (obsługujące bit stream), zastanów się również czy potrzebne Ci jest DVD? skoro odtwarzacz masz już w PS3, czy nie lepiej przeznaczyć te pieniądze na kupno lepszego amplitunera?
Co do głośników Klipsch Synergy F1/C1/B2 są OK! Możesz kupić do tego tańszy sub niż klipsch np Magnat sub301.

Ad2. Jeżeli masz 1-no gniazdo HDMi w tv to tym bardziej potrzebujesz amplituner`a z HDMI. Podłączysz wtedy wszystkie urządzenia (n,ka + ps3) po hdmi do ampl`a a z niego jednym kablem hdmi do TV. Wtedy nie potrzebujesz żadnych innych przejściówek, switchy itp.

Ostatnia edycja:

kis79

New member
dzieki za odpowiedz, co do zestawu to wcisnal mi to kolega , sprzedawca ze sklepu RTV. Zalezalo mi na zestawie do 2tys i sie wyrobilem.( na dobrego whiskacza zostanie )
Chcialem budzetowe kino z jakimis" drewnianymi" glosnikami, ale kolega wybil mi to z glowy.
Spytal mnie , czy mi nie przeszkadza ze ampli nie jest najnowszy model.
Powiedzialem ze nie i dlatego taki zestaw. Za te pieniadze nie bede wybrzydzal.

Czytalem same pochlebne opinie na temat avr 1306, a na dzwieku 7.1 absolutnie mi nie zalezy. Ma dobrze grac w stereo i czasami kino i ps3.

evenement44 napisał:
ewidentnie ktoś chciał Ci wcisnąć "półkowniki" Stanowczo odradzam!
gwarantuje ze sprzet jest nowka sztuka z magazynu, zadne półkowniki tp :)
(to jest moj bardzo dobry znajomy , nie 1 raz u niego cos okazyjnie kupuje )

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pejotpe

New member
Bez reklam
kis79 napisał:
a na dzwieku 7.1 absolutnie mi nie zalezy. Ma dobrze grac w stereo i czasami kino i ps3.
Cóż. Na 7.1 to rzeczywiście nie, bo to amp 5.1, ale w stereo... Cóż... gra raczej słabo - do tego trzeba było brać dwie kolumny i integrę stereo a nie amplituner...

kis79

New member
zalezy co dla kogo znaczy slabo, dla mnie salbo gra pewnie jakis bosschmann, albo inne Vk. Audiofilem nie jestem ,a do moich oczekiwan napewno wystrczy.

kis79

New member
czyli jak rozumiem kupilem denona, ktory w testach "video & dvd reporter " wypadl bardzo dobrze ,a w rzeczywistosci grajacego jako tako w 5.1 , a w stereo generujacego jakies tylko trzaski ??

:hmm:

pejotpe

New member
Bez reklam
Nie trzaski, ale dźwięk, który nie będzie tak precyzyjny (w sensie detali w każdym zakresie częstotliwości, czy kreacji sceny dźwiękowej) jak w zasadzie dowolny wzmacniacz stereo w tej cenie (tutaj nie ma za bardzo z czym dyskutować, bo 5 końcówek mocy, preamp, dekodery (w tym licencje) kosztują więcej niż dwie końcówki mocy i preamp stereo). Dlatego mi dziwne wydaje się kupno wielokanałowego amplitunera przy preferencji odsłuchu stereo...
Niektórzy podają następnującą różnicę między tanimi ampli, a wzmacniaczami: "narzucenie koca" na kolumny.

P.S.
Nie ufam testom. Najpierw muszę odsłuchać sprzęt, który chcę kupić - recenzenci często dostają pewne, nazwijmy to "drobiazgi" za preferowanie pewnych marek - w końcu o gustach się nie dyskutuje :twisted:

kis79

New member
Z innej beczki.

Ps3 podlacze do ampli kablem optycznym, natomiast dvd do ampli mam wybor optyczny lub coaxial . Czym lepiej? oba cyfrowe :hmm:

pejotpe

New member
Bez reklam
Obojętnie. Wybierz, co tańsze. Oba przenoszą ten sam sygnał (tyle, że jeden optyczny, drugi elektryczny). Współosiowy jest bardziej podatny na zakłócenia, a optyczny ma określony minimalny promień zgięcia (ważne, jeśli zamierzasz pchać przewody gdzieś w ścianie).

kis79

New member
panowie , posluchalem sie szanownego grona i pojawily sie nowe propozycje .

Zamiast avr 1306 i dvd 1730 moze byc :

onkyo HT-R508 + dvd 405 lub,
denon avr 1709?

co lepsze? onkyo denon + klipsch f1? ( kino )

kis79

New member
Witam, decyzja zapadla, troche bedzie drozej ale zostaje przy tym zestawie:

ampli - onkyo tx-sr506b
glosniki - klipsch f1 c1 b2
kable do frontow i centralnego sl-10 Da Vinci , jakie do reszty? 2x2 starcza jakies beztlenowki?
jako odtwarzacz dvd i blu ray - ps3 podpiete przez hdmi do ampli

n-ke tez podlacze do ampli przez hdmi. uffff

Dziekuje za sugestie i naprowadzenie na dobra droge.

Ostatnia edycja:

kazadoom

New member
a ile chcesz zapłacić ??

evenement44 napisał:
onkyo lepiej gra z klipshami, ale nadal twój kolega proponuje ci starocie 508 to też stary model ale ma już hdmi. Spytaj go czy ma onkyo 506.
przykro mi kolego ale nie mogę się na to zgodzić.
Onkyo modele z końcówką serii 6 grają bardzo wyraziście, a klipsch jest bardzo selektywny z dużą ilością piaskowych wysokich tonów. O wiele przyjemniej gra z takimi amplitunerami jak AVR 1709.

Wbrew pozorom, DENON 09 jest nieco bardziej maślany niż ONKYO 6 i Klipch wyrysowuje mu nieco bardziej dzwięki jednocześnie bez kontrastu.

Proponowane zestawy przez dystrybutora czyli ONKYO/KLIPSCH są przypadkowym doborem , ponieważ dystrybują produkty więc zestawiają sprzęt z tym co mają.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kis79

New member
panowie nastepne pytanie, czy jest sens podlaczac f1 przez bi-amping? co on konkretnie daje?

ps.czy ktos zna kod dekodera N-ki zeby przypisac do pilota?

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
taki offtopic-<kris79> niech ten kolega ktory wciskal ci do ps3 amplituner bez obslugi dzwieku przez HDMI twierdzac ze to dobry wybor poczyta sobie cos na ten temat..... chocby nawet to forum....

kis79

New member
mat74 napisał:
taki offtopic-<kris79> niech ten kolega ktory wciskal ci do ps3 amplituner bez obslugi dzwieku przez HDMI twierdzac ze to dobry wybor poczyta sobie cos na ten temat..... chocby nawet to forum....

to byla moja decyzja. chcialem ampli 5.1, mam male dziecko i nie chcialem rozstawiac 7.1 glosnikow. A to ze nie przesyla dzwieku przez hdmi tez mnie nie interesuje, chcialem zeby mial switch hdmi i mam. Jakosc dzwieku i tak mnie poraza

ps. ile razy jeszcze przeczytam " mogles kupic to ,a tamto . Parafrazujac" Dlaczego np ktos kupuje 6 letni samochod , zamiast nowe lambo?:roll:

Ostatnia edycja:
Do góry