Tyle wiemy z tytułu nagrody EISA.Nie jest łatwo przygotować przystępny cenowo amplituner kina domowego, który będzie nowocześnie wyposażony i zdolny zadowolić miłośników wysokiej jakości dźwięku i obrazu. Denon AVR-1910 wykonał to zadanie perfekcyjnie. Urządzenie zawiera dekodery wszystkich najnowszych formatów dźwiękowych HD, system automatycznej korekcji akustyki pomieszczenia Audyssey MultEQ, cztery wejścia HDMI i wydajną sekcję wideo, zdolną konwertować wszystkie sygnały do formatu 1080p. To jeden z pierwszych produktów na rynku, który jest wyposażony w system Dolby Pro-Logic IIz, rozszerzający konfigurację głośnikową o dwa kanały „przednie górne”. Sekcja siedmiu wzmacniaczy produkuje moc wystarczającą nawet w dużych pomieszczeniach, brzmienie wyróżnia się świeżością i dynamiką, odpowiednimi zarówno do kina, jak i do słuchania muzyki.
Trochę danych:
- W pełni dyskretny 7-kanałowy wzmacniacz o mocy 125 W (6 ohm) w każdym kanale
- Możliwość przypisywania końcówek mocy Surround Back do głośników przednich-górnych, Bi-Ampingu przednich głośników lub zasilania drugiej strefy przy konfiguracji 5.1
- Dekodery Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio
- Tryb Pure Direct dla osiągnięcia optymalnej jakości brzmienia
- Całkowicie nowa konstrukcja amplitunera mająca na celu dalszą poprawę jakości dźwięku
- Auto Setup i Auto Room EQ z Audyssey MultEQ i Audyssey DynamicEQ łącznie ze skuteczną korekcją kanału subwoofera z równoczesnym pomiarem w 6 punktach odsłuchu
- Audyssey Dynamic Volume automatycznie wyrównujący nagłe skoki głośności z dowolnych źródeł
- Dolby ProLogic IIz potęgujący wrażenia kina domowego dzięki dodatkowym kanałom przednim-górnym (Front-Height)
- 4 wejścia i jedno wyjście HDMI 1.3a
- Kompatybilność z sygnałem 1.080p (24, 50, 60 Hz)
- HDMI 1.3 Audio - obsługa Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio
- Auto LipSync
- Obsługa Deep Colour (30, 36 Bit) i xvYCC
- HDMI CEC
- Restorer skompresowanego dźwięku (MP3, WMA, AAC) odzyskujący utracone dane podczas kompresji
- Cyfrowa konwersja sygnału wideo na HDMI
- De-interlacer i skaler high-bit analogowego i cyfrowego sygnału wideo do 1.080p na wyjściu HDMI
- Nowy interface dla stacji dokującej ASD w celu podłączenia odtwarzacza iPod oraz internetu (z ASD-3N/W)
- Obsługa dwóch niezależnych stref audio
- Menu ekranowe OSD dostępne również na wyjściu HDMI
- Dwustronny, ergonomiczny pilot zdalnego sterowania
- Dostępny w kolorze Premium Silver i czarnym
- Cena: 2.295 ,- zł
Amplituner po wyjęciu z kartonu pachnie lakiernią, woń ustępuje po kilkakrotnym nagrzaniu.
Wyświetlacz poprosimy o czytelniejszy, nie znajdziemy tu jak u innych producentów ikonek kolumn i aktywnych kanałów.
Do dnia dzisiejszego rozmyślamy wspólnie z przedstawicielem dystrybutora do czego te plastikowe nakładki.
Miłośnicy amplitunera+wzmacniacz stereo będą zawiedzeni brakiem wyjść pre-out i produkcja dzielnika napięcia we własnym zakresie nie jest dobrym rozwiązaniem.
Denon postawił na mocny zasilacz i obiecuje pracę nawet z poborem 460watt. Przypominam im więcej na tej tabliczce tym amplituner lepszy, a nie bardziej prądożerny.
Front-panel odlany z tworzywa sztucznego.
Taśma z przewodami ekranowana, postarano się o wyciszenie zakłóceń.
Gąbeczka też potrafi pomóc w przekazaniu masy na obudowę.
Transformator też ekranowany miedziana opaską.
Kondensatory o pojemności 24000μF.
32-bitowy procesor.
Digitalizer video.
Jeszcze raz dbałość o ekranowanie.
Inne kondensatory także wysokiej jakości ELNA.
Menu no cóż nad tym jeszcze trzeba popracować, bo przypomina ZX-spectrum.
Pilot dwustronny rozwiązanie może i dobrze wygląda ale jest bardzo nieporęczne. Klapka przy częstym przekładaniu 100% oderwana
Przód wygląda dobrze.
Amplituner nie nagrzewa się zbytnio, nie można jednak przesadzać z zamykaniem w ciasnych szafkach.
Dookolny mikrofon do automatycznej kalibracji.
Odsłuch.
Pewnie się uśmiejecie ale na "pytanie jak gra?" można odpowiedzieć jednym słowem "nijak" i wcale nie jest to przekreślające dla tego amplitunera. Konstruktorom udało się stworzyć bezpieczne ogniwo naszego systemu, nienarzucające się swoim brzmieniem. Potrafi cykać, trzymać rytm, wstrząsać pomieszczeniem ale także być potulnym i ciepłym. Wszystko zależy od kolumn jakie do niego podłączymy. Kino świetne, dobrze działa kalibracja, nie odwraca polaryzacji jak to zdarza się firmie konkurencyjnej .
Restorer nadaje nagraniom blasku choć trzeba przyznać, że niektóre płyty przy mode 3 czyli HQ są już lekko przejaskrawione i podbarwione. Amplituner poprawnie współpracuje z nką. Jeśli już jesteśmy przy temacie video to troszkę trzeba poczekać na włączenie obrazu MENU amplitunera 3-4sek.akwidzynski napisał:Sprawdź proszę działanie RESTORERa 64,96,HQ oraz działanie nbox z ampli po hdmi.
Muszę potwierdzić opinię kolegi z Audio Video, AVR255, AVR355 to urządzenia droższe ale lepiej radzące sobie w stereo.ryba229 napisał:Jak to cacko gra w stereo porównując do Harmanów 2xx/3xx
Amplituner konwertuje także z wejść analogowych do HDMI więc jest to przydatne.jasiekp12 napisał:skalowanie do 1080p po hdmi uważam za zbędne gdy wszystkie nowe dvd i br, mają to w standardzie, interesuje mnie głownie porównanie do avr 1909 , czy warto dopłacać do 1910 ?
czy mogli byście sprawdzić jak sprawuje się w bi-ampingu, czy jest słyszalna różnica ?
Warto dopłacać do AVR1910 (jeśli w ogóle potrzeba dopłacać), dźwięk otrzymujemy klarowniejszy i dokładniejszy, bas nie usych juz w niższych rejestrach.
Decydując sie na BD warto rozszerzyć nasz system o dwa dodatkowe tylne głośniki, co do dodatkowych przednich z systemu Logic IIz to nie jestem pewien czy znajdzie się wielu odważnych poruszyć ten temat z żonąart2 napisał:Witam, przeczytałem gdzieś, że podłączenie dodatkowych monitorów do tego ampli do systemu 7.1 powoduje, że scena jest co prawda szersza, ale dużym kosztem precyzji- niejako się rozmydla. Może warto zrobić porównania brzmienia 5.1 i 7.1. Bardzo tez jestem ciekaw zdania testujących jak to jest ze stereo w tym denonie, zwłaszcza jak już ktoś napisał w porównaniu z HK, który (szczególnie model 255) podawany jest często przez sprzedawców jako alternatywa dla denona. Pozdrawiam.
Marantz to dość specyficzne brzmienie i może znaleźć swoich entuzjastów, uważam jednak, że SR4003 nie zagraża pozycji Denona. Patrz: gorsze wyposażenie.dzejoo napisał:Już miałem kupić Marantza SR4003 - ale czekam ne test Denona
Jeżeli będzie taka możliwość i doświadczenie jakiekolwiek Testującego z M SR4003, to proszę o słów parę porównujących Denona 1910 vs M SR 4003
pozdrawiam
Tak jak pisałem już wcześniej, testowany amplituner gra jak podłączone do niego kolumny.Lorenzo napisał:Też już się niecierpliwię w oczekiwaniu na test tym bardziej, ze amplituner już zamówiłem .
Jeszcze prośba - jeśli macie taką możliwość podłączcie pod niego Acustic Energy Evo 1, które to wczoraj nabyłem drogą kupna.
Jestem ciekaw jak to razem zagra.
Towarzyszyły:
Sharp BD-HP22
JVC LT-42HB1BU
JBL CSS-1500
Monitor Audio RX-8
Kimber 4PR
Ostatnia edycja: