Denon 2113 czy robić bi-amping ?

Golfiarz

New member
Witam,
Wyczytałem, że jest opcja podłączenia przednich głośników w bi-amp. Jest napisane w instrukcji, że podłącza się kabelki do wyjść na tylne głośniki surround.
Czy warto się w to bawić czy dać sobie spokój ?
Pozdrawiam,
Marek

DeeBass

New member
Bez reklam
Teoretycznie poprawia to jakość dźwięku. Jak masz możliwość i są niewykorzystane końcówki za które zapłaciłeś to spróbuj sam i oceń. Ja w moim 2809 mam ustawione właśnie w bi i wg mnie nieco lepiej

Golfiarz

New member
Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej kupując kable. Ale zrobię za to test dając na jedną kolumnę lepsze kabelki a drugą zrobię na budżetowych. Znając życie to oczywiście ta na kablach melodiki będzie grała zdecydowanie lepiej :) Lets see !

ps. a czy powinno się robić bi-amping na takich samych kablach czy można cieńszy 1,5mm2 z grubszym 2,5mm2 podpiąć ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
Ten system 2-okablowania z wykorzystaniem dodatkowych końcówek mocy w av daje możliwość rozłożenia mocy w taki sposób ,że av mnie się grzeje mniej jest obciążony , dodatkowo podłączenie bez zworek pod zaciski górne i dolne powoduje lepsze klarowniejsze wysokie i trochę więcej szczegółów ,ale to kwestia kolumn, o kablowania , melodiyk to dobre kable , średnica spokojnie 2,5 na fronty i 1,5 na tyły .
Jak podoba się połączenie Denon 2113, MA MR6 ??

WiTT

New member
Bez reklam
Tylko nie zapomnij wyjąć blaszek z kolumn! :)
Daj na górną parę melodika w obu kolumnach, a na dół zwykłe.
Ogólnie Bi-amp poprawia jakość dźwięku. Mam tak podłączone i odczułem różnicę. Nie żeby zwaliła z fotela, ale da się wyczuć. Jeśli zatem jest możliwość skorzystania z bi-amp, to należy skorzystać. Możesz tylko zyskać, napewno nie stracić ;)

Golfiarz

New member
Dzięki Wszystkim za rady. Jutro przetestuje bi-amping. Dzisiaj rozgryzałem ustawienia ampli i uaktualnienia oprogramowania tv/ampli. No i oczywiscie kibicowalem Borussi.

To moje pierwsze kino zatem nie mam zadnego porownania do innych sprzetow, ale pierwsze testy muzyki - Vangelis (flac) i Alicia Keys otworzyły mi otwor gębowy i po chwili pojawił się śmiech "ze tak to potrafi czysto grac". Koncerty na bluray juz czekają ! Oj będzie się działo. :)

d6500

New member
Czy bi Amp można na Denon 2113 odpalić jeśli ma się też tylne głośniki mam obecnie 5,0 , Denon jest 7.1 więc jeden port wolny

WiTT

New member
Bez reklam
Po edycji bo źle zrozumiałem pytanie ;)
Tak, bi-amp włącza się zamiast tylnych surround. Zatem we włączonym bi-amp pozostaje nam do dyspozycji 5.1.

Ostatnia edycja:

d6500

New member
No to mam kolejne pytanie , mam podłączone głośniki surrond wiszą za głowami po skosie . Ustawić je na surrond i bi Amp na front L/P z sorrund tyl tak ?
Amp jeszcze nie konfigurowany mam głośniki seri audio monitor mr 5.0
Czy jest jakaś lepsza opcja np zostawić surrond tyl , bi Amp z surrond
Nie wiem więc pytam jak uzyskać lepszy efekt .

Golfiarz

New member
Tylko nie zapomnij wyjąć blaszek z kolumn! :)
Daj na górną parę melodika w obu kolumnach, a na dół zwykłe.
Ogólnie Bi-amp poprawia jakość dźwięku. Mam tak podłączone i odczułem różnicę. Nie żeby zwaliła z fotela, ale da się wyczuć. Jeśli zatem jest możliwość skorzystania z bi-amp, to należy skorzystać. Możesz tylko zyskać, napewno nie stracić ;)

Podłączyłem wczoraj kabelki w bi-amp jak zalecone powyżej. Uruchomiłem autokalibrację (Audyssey) i po niej nie chodziły mi basy we frontach. Jak wróciłem do jednego kabla na fronty to znowu grają basami. W czasie autokalibracji miałem wyłączony TV i nie wiem, czy czegoś nie przeoczyłem. A może coś w ampli muszę odpalić, żeby system zagrał w bi-ampie ?
Proszę o radę!

Ostatnia edycja:

Piotr400

New member
Ja mam Marantza i do bi-amlingu trzeba było zmienić parametr “Amp Assign”
na “SPKR-C”. Denonie pewnie jest podobnie. Zajżyj do instrukcji.

WiTT

New member
Bez reklam
Podłączyłem wczoraj kabelki w bi-amp jak zalecone powyżej. Uruchomiłem autokalibrację (Audyssey) i po niej nie chodziły mi basy we frontach. Jak wróciłem do jednego kabla na fronty to znowu grają basami.

Po pierwsze - to co opisujesz to ewidentnie źle ustawiony AV, nie przekierowuje mocy z końcówek surround back na kolumny main front. Musisz poszukać w ustawieniach ręcznie.

Po drugie - zastanawia mnie trochę to co piszesz, że powróciłeś do jednego kabla i grają ok. Przy jednym kablu żeby grały ok kolumny to muszą mieć blaszki. Czy do bi-amp na pewno wyjąłeś te blaszki?

Golfiarz

New member
Oczywiście blaszki umieściłem jak należy po podłączeniu jednym kablem. Pokombinuję w ustawieniach ampli żeby to zagrało (właśnie studiuję instrukcję).

Poradźcie jeszcze jak podłączyć PS3 do ampli, żeby działała jako Bluray i dała dzwięk DTS ?
W ampli jest wejscie HDMI blueray i game.

Dodane:
Już wszystko jasne. Znalazłem szczegóły w instrukcji ampli. Jedna tylko sprawa, co do której mam wątpliwość to, który kabel podłączyć do górnych terminali, a który do dolnych. Na schemacie jest zaznaczone, że fronty w ampli są połączone z DOLNYMI terminalami a kolumn a górne terminale do tylnych surroundów. Kolega WiTT sugerował odwrotnie. Przypomnę, że mamdwa różne kable i chciałbym, żeby było optymalnie.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Ja mam górną parę z kolumn podłączoną pod Front w AV, zaś dolną parę z kolumn podłączone mam pod surround back w AV.
Sugeruję lepsze u Ciebie kable na górę, bo ta para obsługuje tony wysokie i średnio-niskie, więc tutaj bardziej się przydadzą niż tylko na niskich tonach (druga para).

Golfiarz

New member
Trochę to zajęło czasu, bo inne rzeczy na głowie, ale wreszcie wczoraj uzyskałem na wyświetlaczu ampli potwierdzenie odtwarzania muzyki w DTS HD MASTER AUDIO 5.1.
Trzeba było pogrzebać w ustawieniach audio w PS3, żeby uwolnić najwyższą jakość dźwięku (do tej pory dwa kanały), no i w ampli też ustawić sygnał po HDMI.

Podziękowania za rady dla wszystkich forumowiczów i Blackninja za przystępne ceny. Jak to mój starszy kolega audiofil mówi: "pieniądze - rzecz nabyta, a doznania - bezcenne". Warto mieć taki kącik, żeby się wyłączyć!

ps. basu jak dla mnie wystarczy z samych kolumn, przynajmniej na razie. Ogólnie czystość i jakość dźwięku powala, rzeczywiście jakby stać na scenie w trakcie koncertu. Wczoraj był Sting z Berlina, a dzisiaj Led Zappelin Unniversary koncert i taki pliczek od kolegi: "Hotel California 6ch 88 kHz 24b.flac - 386MB !)

panalgsung

New member
Wiem, że trochę odkopię temat, ale nie chciałem specjalnie tworzyć nowego - ten pasuje jak ulał.

Niedawno podłączyłem Klipsch F1 do Denona 2113 przez bi-amp i powiem wam, że różnica jest na prawdę duża - bas dostał lekkiego kopa i jest dużo lepiej kontrolowany, średnica też jest lepiej słyszalna, a i ogólnie separacja się trochę poprawiła. Przy okazji całość gra też głośniej.

I to wszystko nawet, gdy podłączyłem wysokotonowe zwykłym kablem CCA (niedługo zmienię na cały miedziany tak na wszelki wypadek, ale nie spodziewam się różnicy).

Moim zdaniem jeśli masz możliwość zrobienia biampingu to warto to wypróbować - koszt niewielki, a efekty mogą być lepsze niż myślisz.

Do góry