Denon 2113 czy robić bi-amping ?

appaloosa

New member
Mam pytanie nawiązujące do głównego tematu. Ustawiłem kolumny pod bi-amp i nie wiem które kable powinny być podłączone do których sekcji kolumn. W tej chwili podłączyłem głośniki niskotonowe jako front a średniotonowy i wysokotonowy pod surround. Pierwsze grubszym kablem a niskotonowe cieńszym. Czy tak powinno być? Czy ma to jakieś znaczenie?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

venom200

Member
Mam pytanie jak podłączenia kolumny bi AMP to.na amplitunerze jak mam ustawić wyjście dźwięku normalnie DD/DTS 5.1 czy np multi chanel stereo?
Bo jak włączę tylko stereo to będzie bez sensu i tak tylko dwoma końcówkami wypluje ampli dźwięk.
Proszę o odp

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

appaloosa

New member
Chyba nie masz racji bo u mnie w stereo w bi-amp grają wszystkie głośniki więc ampli daje dźwięk na cztery końcówki.

venom200

Member
Jak to jest według Ciebie możliwe jak masz stereo na.ampli ustawione to tyły nie grają przecież czyli dźwięk do końcówek nie jest kierowany. Wiec albo multi stereo albo DD DTS albo jakiś prologic

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

appaloosa

New member
Pisząc wszystkie głośniki miałem na myśli wszystkie głośniki w kolumnach głośnikowych - lewej i prawej z przodu.

Gdyby ampli w stereo nie dawał mocy na koncowki bi-amp (czyli łącznie cztery) to cześć głośników w kolumnie by nie grała :)

appaloosa

New member
Jeżeli masz ampl 7.1 z możliwością przypisania 6 i 7 wyjścia jako bi-amp to podlączasz wszystko normalnie z tym że wyjścia w ampli dla frontów i 6 i 7 kolumny podłączasz do frontowych kolumn wyjmując przy tym blaszki łączące zaciski w kolumnach. Kable od frontów podłączasz do części wyższych zakresów ( najczęściej wyższe zaciski) a kable idące od 6 i 7 wyjścia ampli podłączasz do części niższych zakresów. W stereo będą grały tylko fronty, ale w bi-ampingu, czyli będą w użyciu 4 końcówki. W dźwięku przestrzennym (Dolby pro logic, DD, DTS) będą grały wszystkie kolumny - w tym frontowe dalej w bi-ampingu.

Ostatnia edycja:
Do góry