Denon 1910 - brak dzwięku po SPDIF

Cezarek21

New member
Tak też zrobiłem i dzwięk jak pisałem wcześniej jest, ale tylko w STEREO nawet gdy odpalę film w DTS-HD. Na ampli nie zapala się logo DTS-HDMA tylko jest napis STEREO. Mogę ręcznie przyciskiem SORROUND MODE na ampli zmienić tryb na DTS: NEO6 lub na DD PL II Cinema itp. no i STEREO.
Nawet ręcznie nie mogę tym przyciskiem wybrać zwykłego DTS 5.1 a nie mowa już o DTS-HDMA.
Fakt, że np. po ustawieniu trybu DTS: NEO6 jest dzwięk wielokanałowy ale nie jest to to samo co zwykły DTS czy DTS-HD. Mówię tak dlatego, ponieważ jak w PC sprawdzam sobie po kolei głośniki to lewy front, centralka i prawy front odzywa się prawidłowo a satelity nie.
Jak kilkam żeby puścić dźwięk z prawej satelity to odzywa się tylko prawy front, jak kilkam na lewą satelitę odzywa się tylko lewy front. Czyli film działa niby na 5 kanałach ale tylnie kanały są jakby kopią przednich frontów.

Ostatnia edycja:

Cezarek21

New member
Kapusta7 a ty jak podłączałeś PC pod ampli i odpalałeś jakiś materiał w standardzie DTS-HD to zapalało ci się logo na ampli tego DTSa ???

Cezarek21

New member
Pogrzeb w ustawieniach programu którym odtwarzasz i w ustawieniach grafiki.

programów testowałem już kilka i np. w VLC ładnie mi pokazuje wybór ścieżki dzwiękowej DTS-HD ale niestety na ampli nadal stereo widnieje.
Jeżeli chodzi o ustawienia grafiki to nie za bardzo jest tam co ustawiać jeśli chodzi o dzwięk, no chyba że o czymś nie wiem.

Zrobiłem test z PS4 (dzwięk po HDMI) i tu jest OK, ampli sam wykrył i wyświetlił logo DTS, co prawda nie DTS-HD ale może w menu konsoli w takim standardzie jest dzwięk. Jak porzyczę film na BD w formacie DTS-HD to wtedy będę wiedział czy działa, ale skoro wykrył już zwykłego DTS'a to myśle, że HD też wykryje tylko musi mieć odpowiednie źródło.

Teraz pytanie czemu na PC po kablu HDMI nie działa DTS???
Jak by działało mi po kablu optycznym to bym spobie zrobił narazie zwykłego DTS'a tak jak miałem na starym ampli, ale SPDiF nie działa co jest kolejnym problemem.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Kapusta7 a ty jak podłączałeś PC pod ampli i odpalałeś jakiś materiał w standardzie DTS-HD to zapalało ci się logo na ampli tego DTSa ???

Podłączyłem kablem pc do amplitunera, zmieniłem urządzenie domyślne na denona i działało od razu
Film odtwarzałem programem Splash Pro Hd, w ustawieniach programu ustawiłem wyjście dźwięku na 7.1 i na Hdmi i miałem dźwięk hd na ampli.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Zrobiłem test z PS4 (dzwięk po HDMI) i tu jest OK, ampli sam wykrył i wyświetlił logo DTS, co prawda nie DTS-HD ale może w menu konsoli w takim standardzie jest dzwięk. Jak porzyczę film na BD w formacie DTS-HD to wtedy będę wiedział czy działa, ale skoro wykrył już zwykłego DTS'a to myśle, że HD też wykryje tylko musi mieć odpowiednie źródło.

Czyli ewidentnie problem tkwi w PC.

Cezarek21

New member
A więc jest już prawie DOBRZE :).....posiedziałem wczoraj i jeśli chodzi o niedziałający SPDiF wina była w konfiguracji amplitunera. Do źródła z którego korzyształem czyli gniazdo HDMI oznaczone jako "DVD" było przypisane wejście cyfrowe elektryczne. Przestawiłem na optyczne, zmieniłem INPUT MODE na DIGITAL i już ładnie DTS wskoczył. Filmy na PS4 tak jak myślałem też śmigają już w DTS-HDMA, wystarczyło jeszcze przestawić w opcjach filmu źródło na "Bitstream".
Zostaje ostatnia kwestia dzwięku DTS-HDMA na PC poprzez kabel HDMI, ale teraz jestem już pewien, że problem tkwi w samym oprogramowaniu. Muszę jeszcze pokombinować z przekierowaniem dzwięku z mojego X-fi na wyjście HDMI w grafice i zrobić zwykłego DTS'a tak jak jest teraz po SPDiF.
Wydaje mi się, że powinno to działać, ale nie wiem.....dam znać jak potestuje.
Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Cezarek21

New member
Niestety, ale dźwięku DTS przez HDMI nie mogę w żaden sposób zrobić.
Karta X-fi niby działa ale ampli nie rozpoznaje DTS'a a ustawienia są takie same jak w przypadku SPDIF gdzie DTS działa.
Mam jeszcze 2 pytania:
1. co to jest i do czego służy PURE DIRECT.
2. jak dobrze skalibrować ampli mikrofonem. Wiem że trzeba wykonać pomiar w 6 punktach powiedzmy kanapy na której przesiaduje. Kanapa stoi tyłem przy samej ścianie i słyszałem że mikrofon powinien być ustawiony około 30cm od odparcia kanapy w stronę głośnika centralnego.

Ostatnia edycja:
Do góry