Denon 1909 czy 1611 ?? Różnice...

edi17

New member
Witam:smile:
kompletuje swój pierwszy zestaw kd i mam pytanie do posiadaczy amplitunerów denon oraz osób zorientowanych:

który z tych dwóch ampli
denon avr 1909
denon avr 1611

warto wybrać do kina domowego oraz konsoli ps3. Jakie są różnice pomiędzy nimi ( funkcje, brzmienie ) Zaznaczam iż obydwa mogę kupić nowe w mnie więcej tej samej cenie ok 1300zł. Głośniki do jakich będzie podłączony ampli to prawdopodobnie Jamo 606 plus sub.

Jestem laikiem więc opisy poszczególnych funkcji na stronie denona niewiele mi mówią
Proszę o pomoc forumowiczów:blagam:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z podstawowych różnic: Denon 1909 - 7 kanałów, 120W na kanał, możliwość podłączenia bi-amping, druga strefa, skalowanie do full hd, HDMI 1.3a . Denon 1611 - 5 kanałów, 110W na kanał, przepuszczanie sygnału full hd ale chyba brak skalowania do tej rozdzielczości, kompatybilność z 3D, HDMI 1.4a, przepuszczanie sygnału HDMI w standby. Czyli po krótce 1909 starszy ale mocniejszy 7.1, 1611 nowszy ale słabszy 5.1. Jak byś nie korzystał z 3D i funkcji przepuszczania obrazu w trybie "Standby" to bym brał 1909.

mors111

Active member
Bez reklam
1909 ma też więcej wejść coaxialnych i optycznych

mocniejszy zasilacz

o ile nowinki techniczne nie są najważniejsze to pewnie dźwiękiem będzie lepszy

edi17

New member
czy skalowanie do rozdzielczości hd sprawdza się podczas oglądania filmów z dvd?
hdmi 1.3 , 1.4 ?? czy są jakieś różnice pomiędzy nimi i czy te standardy są ze sobą zgodne tzn nie będę miał problemów z podpięciem czegoś:-?

Ostatnia edycja:

edi17

New member
więc chyba wybór jest dla mnie jasny - 1909 ;)

a może polecilibyście jakiś inny dobry ampli w cenie do 1400zł ?

do yamahy ani pioneera przekonać się jakoś nie mogę ale wertując forum zauważyłem że amplitunery onkyo są bardzo popularne, zwłaszcza jeśli chodzi o kino. Czy jest coś co mogło by wyróżnić je na plus do tego denona :?:

diuczysko

New member
Bez reklam
Onkyo lepiej sprawdza się w kinie, ale ma słabsze stereo w porównaniu do Denoa. Jeżeli głównie do kina to zerknij również na Onkyo 608, 609 jest już sporo droższe od twoich propozycji.

mors111

Active member
Bez reklam
z tańszych starszych modeli Onkyo 608 było by dobrym wyborem - w kinie rewelka , w stereo trzeba troszkę poustawiać z menu i też będzie dobrze , ale i on nie przepuszcza 3D

diuczysko

New member
Bez reklam
z tańszych starszych modeli Onkyo 608 było by dobrym wyborem - w kinie rewelka , w stereo trzeba troszkę poustawiać z menu i też będzie dobrze , ale i on nie przepuszcza 3D

Onkyo 608 ma hdmi 1.4, przepuszcza 3d i skaluje ze wszystkich źródeł do hd, od 609 różnie się głównie brakiem funkcji sieciowych i inną obudową.

edi17

New member
608 już nieco przekracza mój budżet :sad:
na ceneo od 1500zł w góre,
czy waszym zdaniem warto dorzucić te kilka stówek i zamiast denona 1909 brać onkyo 608 ??
czy różnica w kinie i grach będzie zauważalna ??
na 3d raczej sie nie nastawiam, bardziej projektor hd w przyszłości...

diuczysko

New member
Bez reklam
Teoretycznie możliwościami Denon jest porównywalny z Onkyo 608, chociaż pamiętaj, że jest to model o dwie generacje starszy od 608-ki, odpowiednikiem dla 608 jest 1911-ka. Na pytanie jak ten Denon sprawuje się w praktyce musi wypowiedzieć użytkownik tego amplitunera.

edi17

New member
trochę poszperałem i zauważyłem że Onkyo 608 posiada tzw certyfikat THX przyznawany tylko najlepszym urządzeniom do kina domowego.
A jak wspomniałem wcześniej przeznaczenie tego zestawu to głównie kino z dodatkiem gier ps3 więc może warto jednak dołożyć troszkę grosza. Ostatecznie chyba mogę na jakiś krótki czas zrezygnować z zakupu suba;) Jamo chyba i tak mają go niemało:wink:

diuczysko

New member
Bez reklam
trochę poszperałem i zauważyłem że Onkyo 608 posiada tzw certyfikat THX przyznawany tylko najlepszym urządzeniom do kina domowego.
A jak wspomniałem wcześniej przeznaczenie tego zestawu to głównie kino z dodatkiem gier ps3 więc może warto jednak dołożyć troszkę grosza. Ostatecznie chyba mogę na jakiś krótki czas zrezygnować z zakupu suba;) Jamo chyba i tak mają go niemało:wink:

Jeżeli głównie do kina to polecam wspomniane onkyo, dynamika po kalibracji jest naprawdę duża.

Slawko1

New member
Bez reklam

Ten cały certyfikat THX jest G.... warty, płacisz i masz ten certyfikat.
Logitech Z-5500 też ma ten certyfikat.

Wpisz sobie w google: TEST DENON AVR-1909 i przeczytaj.
To jest bardzo dobry amplituner, ma wszystko co potrzeba, jedynie brak HDMI 1.4
i 3D z Blu-ray nie będzie przesyłać na TV

edi17

New member
czytałem;) znowu zdania uczonych są podzielone:smile: najlepiej podłączyć obydwa i odsłuchać wtedy można wydać obiektywny werdykt, szkoda że nie mam takiej możliwości...

jeszcze jedno pytanie: co sądzicie o głośnikach JBL Cine Pack. To już trochę wyższa półka cenowa od Jamo 606 ok 2600zł.Bardzo podoba mi się ich wygląd. Miał ktoś okazje słuchać, czy warto dorzucić trochę grosza?? Jak sprawdzają się w kinie?? W tym przedziale konkurencja to jeszcze Klipsch F1, oraz Wharfedale 10.5

Nie jestem audiofilem ale chcę kupić coś na lata i nie żałować ani trochę wydanej jakby nie było sporej gotówki...:niewiem:

Do góry