Denon 1907 a JBL E100

indi

New member
Takie pytanko. Czy Denon 1907 uciagnie w pelni Jbl e100. Zastanawiam sie nad nimi bo jest dobra cena. Anyway jak podlaczyc do tego ampi dzwiek z PS3 by otrzymac Dolby True HD. HDMI w ampi niestety nie posiadam. Component ? Moze mi ktos pomóc?

indi

New member
NIestety nie mam takiej mozliwosci. Bylem w roznych sklepach ale nigdzie nie maja na stanie. Da sie o tym dowiedziec z danych od producenta? I co z tym dzwiekiem czy to mozliwe do zrobienia?

ArtS007

New member
Bez reklam
Myślę, że dopiero 2307 ma szansę zagrać z tymi kolumnami. Pytaj Blackninję, on ma bardzo dobre rozeznanie w kwestii JBL. Choć pewnie od razu zarekomenduje Ci Harmana... ;)

ArtS :)

Leeonsjo

New member
Bez reklam
Poszukałem na allegro ps3 i poczytałem że ta konsola nie ma dekodera audio w systemie Dolby True HD.Jeżeli się mylę to mnie popraw ja tej konsoli nie posiadam napewno na obudowie pisze jakie dekodery posiada.Napewno jest dolby digital i jest wyjście dolby 5.1 które podłączysz do ampli.Albo optyk albo coax

don111

Banned
ten Denon ma nie więcej niż 30-40W x2 (rzeczywistej mocy znomionowej) więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy uciągnie takie lodówki ??

Arts - Denon 2307 (jeśli to jest to samo co 2106) pod tym względem nie będzie wiele lepszy...

moja rada - kup sobie mocny wzmacniacz stereo bo żaden tani amplituner po prostu nie zagra z tymi kolumnami (ewentualnie poczytaj sobie o połączeniu ampli kd i wzmacniacza poprzez pre-out)

ArtS007

New member
Bez reklam
Denon 2307 jest bezpośrednim następcą 2106, więc prawdopodobnie wydajność końcówek mocy jest podobna. Trudność wysterowania JBL E100 wynika pewnie z ich impedancji, a nie z gabarytów. Ponieważ Denon nie lubi kolumn schodzących nisko z impedancją, stąd może być problem. Zaś moc osiągana przez te modele w stereo jest na pewno większa niż 30-40 W. Zasilacz od 2106 ma 450 W.

ArtS :)

don111

Banned
40W to wg mnie i tak troche zawyżona wartość :grin:

zaznaczam, że porównuje opierając się na tym co słyszałem u siebie ze wzmacniaczami stereo NAD3240PE (2x35W 8ohm - w 100% prawdziwa moc - wyraźnie mocniejszy od Denona :)) oraz Denon PMA 260 (2x 50W/4ohm, 2x 36W/8ohm - również nieco mocniejszy, ale już w miarę porównywalny)
od wzmacniaczy z większą mocą to dzieli go już PRZEPAŚĆ jeśli chodzi o wydajność prądową i oddawaną moc (HK680 2x90W, Rotel 985 2x100W)

przy takich dużych kolumnach oprócz impedancji ma też znaczenie wysoki damping faktor (wpływa na kontrolę membram) a takowego w amplitunerach kinowych nie ma (przynajmniej w tych niedrogich)

indi

New member
Na konsoli jest format wypisany dekoder Dolby TrueHD ale BlackNinja Napisal mi ze konsola taki dekoder posiada tylko ze samego sygnalu juz nie wysyla co jest dla mnie troszeczke nie pojete. To po co wlasciwie ten dekoder jest? Jesli to prawda a takiemu czlowiekowi jak ww powinno sie wiezyc to Sony dalo ciala po calosci i nie ma na to zadnego wytlumaczenia. Co do ampi to Denon 19 posiada zasilacz 450W co jest nie malo natomias w specyfikacji technicznej jest napisane ze w stereo niby 2*80 co jest zapewne niezla sciema. BlackNinja napisal mi rowniez ze gdybym plug in E100 po biampingu nie bylo by tak zle choc to i tak nie takie jak bym zapewne oczekiwal. Czy JBL posiada Bi amping? Zapewne tak tylko chce sie upewnic.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
JBL posiada w kolumnie cztery zaciski więć biwiring lub biamping możłiwy.

Co do PS3 to też mi sie to wydaje dziwne ale ten problem wyskoczył u klientów podłączających PS3 do amplitunerów i szukającyh w tym połączeniu nowych formatów. Co prawda można w ps3 przekonwertować dzwięk HD do pcm i wtym przesłac do amplitunera ale to przeciez nie to :)

Do góry