Dekoder "N" bezpośrednio do TV, czy przez ampli?

Eskimos

New member
Hej,

Taka konfiguracja:

Ampli: RX-V663
DVD: DV-410
TV: LG 6000

i do tego kablówka HD (dekoder taki sam jak do "N").

Wszystko bym chciał połączyć kablami HDMI (słusznie?). DVD z ampli to wiadomo, ampli z TV tez, ale co z dekoderem? Wpinać go w amplituner i do TV puszczać tylko jeden kabel? Czy może zamiast do ampli, to podpiac dekoder bezposredno do TV? Pomozcie, bo nie wiem jakie długie kable kupowac ;)

Darz Bór,
Eskimos

greg hiszpan

New member
Eskimos napisał:
Hej,

Taka konfiguracja:

Ampli: RX-V663
DVD: DV-410
TV: LG 6000

i do tego kablówka HD (dekoder taki sam jak do "N").

Wszystko bym chciał połączyć kablami HDMI (słusznie?). DVD z ampli to wiadomo, ampli z TV tez, ale co z dekoderem? Wpinać go w amplituner i do TV puszczać tylko jeden kabel? Czy może zamiast do ampli, to podpiac dekoder bezposredno do TV? Pomozcie, bo nie wiem jakie długie kable kupowac ;)

Darz Bór,
Eskimos
ta yamaha ma konwersję sygnału do HDMI więc mozesz podłączyć jednym HDMI do TV a wszystkie połaczenia załatwi amplituner.
obydwa dekodery HDMI do ampli, DVD component+audio
http://www.audio.com.pl/index.php?page=testy&act=html&katId=13&id=109

greg hiszpan

New member
Eskimos napisał:
A DVD z ampli po HDMI nie wyda?
Idealne rozwiazanie to 3 kable HDMI (dekoder-ampli, dvd-ampli i ampli-TV). Ale czy to da się?
zasugerowałem takie rozwiązanie bo pozwoli przełączać obraz i dzwiek jednym pilotem (ampli), ale jeżeli masz dwa a jeszcze lepiej 3 wejścia w TV to oczywiście można podłączyć wszystkie 3 urządzenia poprzez HDMI lub, jak podałem dwa do ampli a trzecie, podłączone drugim kablem HDMI z TV. 3 urządzenia poprzez ampli można, wymieniając na inny ampli(3 wejścia HDMI a masz 2) lub kupując switch HDMI(nie warto)

Ostatnia edycja:

Eskimos

New member
greg hiszpan napisał:
ale jeżeli masz dwa a jeszcze lepiej 3 wejścia w TV to oczywiście można podłączyć wszystkie 3 urządzenia poprzez HDMI lub, jak podałem dwa do ampli a trzecie, podłączone drugim kablem HDMI z TV.
Urządzenia mam w sumie 3: dekoder, ampli i DVD. W TV sa 4 wejścia HDMI, ale chyba jednak zdecyduje sie na podlaczenie krotkimi kablami dekodera i DVD do ampli, a do TV puscic z ampli tylko jeden dlugi kabel.

Moje pytanie dotyczylo raczej tego, czy dźwięk po HDMI nie będzie gorszej jakości jak w przypadku optyka, czy innych połaczeń. Glupio by bylo skastrowac sprzet przez kiepskie połączenie ;)

greg hiszpan

New member
MÓWIMY TU O CYFROWEJ JAKOŚCI, więc nam zwykłym słuchaczom, na zwykłym sprzęcie audio video nie będzie dane odczuć różnicy jakości. tu składa się na to wiele czynników. jak masz ucho audiofilskie to być może zauważysz ja (wybacz) nie.
najważniejszą rzecz jaką zyskujesz to brak plątaniny kabli za TV, łatwiejsze przełączanie. ale jeżeli TV stoi nad wieżą sprzętu to żadna różnica.

właśnie stosując kabel optyczny ograniczamy wpływ zakłóceń na jakość dzwięku, po to wymyślili światłowód. w przypadku kabla HDMI mamy mozliwość podłączenia obu sygnałów (AV), do componenta musimy już ciągnąć drugi (A)
zasada jest tylko jedna, że jeżeli chcemy osiągnąć dźwięk 5.1, 7.1DD,DTS to musi iść kabel audio (HDMI, SPDIF, COAXIAL) do ampli...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry