Starling napisał:
U mnie po aktualizacji softu obraz na niektórych kanałach jest "szarpany", najlepiej widać to na TVN24, na pasku z wiadomościami, który przesuwa się na dole ekranu, przesuwanie nie jest płynne, tylko odbywa się "skokami". To samo jest też na Eurosporcie, Eurosporcie 2. Niezależnie od żródła, to samo jest po HDMI i po euro. Próbowałem różnych ustawień dekodera i nic. Wcześniej tego nie miałem. Telewizor mam Samsunga LE32N71B. Czy ktoś też coś takiego zauważył ?
Witam wszystkich (to mój pierwszy post tutaj

)!
Mam dokładnie ten sam efekt "szarpanego" ruchu po wgraniu softu 54. I w sumie nie ma się czemu dziwić, jest to bowiem spowodowane usuwaniem przeplotu przez dekoder. W końcu wszyscy chcieliśmy, aby nam "mili" panowie dorobili tryb 720p, to go mamy!

Od razu zauważyłem to zjawisko i to nie tylko na napisach, ale ogólnie w scenach z troszkę szybszym ruchem. I nie byłoby z tego powodu żadnego problemu (tryb bez przeplotu powinien być włączany tylko, gdy materiał źródłowy jest nadawany w ten sposób, np. właśnie Canal+ Sport HD), gdyby nie fakt, iż tryb 1080i nie działa już tak jak działał wcześniej! Po przełączeniu w tryb z przeplotem mamy niestety ten sam efekt "skokowego" ruchu.
Wniosek jest prosty: "genialni" informatycy dodając obsługę trybu 720p włączyli w dekoderze de-interlacing "na sztywno", zapominając o 1080i, przez co sygnał teraz jest zawsze poddawany usuwaniu przeplotu, a dopiero później skalowany do odpowiedniej rozdzielczości. Nawet to, że TV w trybie 1080i pokazuje, że niby faktycznie jest "i", to nie znaczy, że sygnał "idzie" z przeplotem - gdyby był, ruch byłby bardzo płynny (telewizory plazmowe i LCD wykorzystują przeplot do uzyskania płynniejszego ruchu). Oczywiście wszystko było OK przy sofcie 53, gdzie był tylko jeden tryb pracy dekodera, właśnie 1080i!
Najprostszym rozwiązaniem byłoby w ogóle wyłączyć ten nieszczęsny de-interlacing, którego wątpliwą przyjemność oglądania mamy obecnie. Dla kanałów HD nadawanych bez przeplotu nie robi to różnicy, natomiast dla wszystkich kanałów z przeplotem (SD i HD) należałoby stosować jeden z dwóch trybów, w zależności od matrycy telewizora: 720i lub 1080i - tak, jak jest w normalnych tunerach!
A w ogóle zastanawia mnie, dlaczego nie zrobili trybu 720i? Przecież jak ktoś ma TV HD Ready (czyli nie posiadający matrycy Full HD mającej 1080 linii w pionie) to powinien ustawiać właśnie 720, żeby nie było niepotrzebnego dwukrotnego skalowania!
Mam nadzieję, że uda im się popoprawiać wszystko w kolejnym sofcie, ale musimy ich o to męczyć. O wyłączenie deinterlacingu, oraz o tryb 720i. A więc, do boju!