Decoder PACE DS-810 hdtv Test

tuptus55

New member
Sorry nie jestem germanistą ale:
Besonders interessant für die HDTV-Wiedergabe sind der HDMI und der YUV-Ausgang. Letzterer ist allerdings nur für nicht geschütztes Bildmaterial benutzbar, bei Spielfilmen wird aus "Sicherheitsgründen" die analoge Ausgabe deaktiviert. Dies bedeutet, dass man für den vollen PremiereHD Genuss einen "HD-Ready" Projektor oder TV sein Eigen nennen muss, der eine digitale Bildübertragung mit HDCP-Kopierschutz unterstützt.
Oznacza, że (w wolnym tłumaczeniu) podczas emisji filmów "ze względów bezpieczeństwa" nie będzie sygnału HD na złaczu komponent i jak ktoś ma taki projektor/TV musi sobie wymienić na taki z HDCP!!!!!!!!!!!!!!
No nie źle pierwsze przeszukanie transponderów na satelicie 90 minut trwa.

machu

New member
Dla ludzi znających angielski polecam http://babelfish.altavista.com gdzie można przetłumaczyć stronę z niemieckiego na angielski.

Oznacza, że (w wolnym tłumaczeniu) podczas emisji filmów "ze względów bezpieczeństwa" nie będzie sygnału HD na złaczu komponent i jak ktoś ma taki projektor/TV musi sobie wymienić na taki z HDCP!!!!!!!!!!!!!!
Niestety jest to prawda a ludzie często nie zdają sobie z tego sprawy - nie raz widziałem posty na forum typu: Czemu mój Denon nie działa przez DVI ??? (ta sama historia jak wyżej - wszystkiemu wininen brak HDCP na odbiorniku.)

Do niedawna można było kupić DVIMAGIC - jest to DVI spiltter (jedno wejście i dwa wyjścia), który udawał urządzenie HDCP na wejściu., a na wyjściu sygnał był pozbawiony HDCP. Kiedy kupowałem to urządzenie dwa tygodnie temu, niestety było już wycofane z oficjalnej sprzedaży (kupiłem jedno z ostatnich) i strona internetowa została zdjęta. Jak się dowiedziałem, zostało to spowodowane problemami prawnymi.... i wcale się nie dziwię.

Jeszcze tylko słówko o tunerze Pace. Jeśli ktoś wie gdzie to można kupić to niech da znać. Ja złożyłem zamówienia w trzech sklepach internetowych w Niemczech (na Pace albo Humaxa HD 1000) ale wszędzie trzeba czekać do dwóch miesięcy. Nawet znalazłem to w polskim sklepie online, ale także ich nie ma do lutego.

janunio

New member
Bez reklam
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem o możliwości zdjęcia HDCP w SnaZio* tak jak i free region oczywiści.
Pytanie jest takie:

[1] Czy zdjęcie szyfrowania HDCP umożliwi przechwycenie bezstratne sygnału cyfrowego (np. TIVO HD) ?

[2] Czy kapturować sygnał HD po DVI ?

SnaZio* 1350 jest produktem chińskim a oni mogą olewać reszę świata. Była by to bardzo ciekawa cecha.

Podobnie wycofano kartę DVB SkyStar 1.
Przez moment była tylko na export. A teraz już jej nie ma w ogóle.
Karta ta tym sie różni od SkyStar 2 , że ma moduł CI i pozwala na oglądanie ( i rejestracje) programów HD TV SAT zakodowanych ale jeżeli sie ma kartę akcesyjną.

tuptus55

New member
konwersja dźwięku

Tu KLIK
jest Sky Star 1 Technotrend a tu KLIK oryginały Technisat. A tu jest karta z gniazdami CI do SS1 KLIK ale taniej jest pobawić się z programatorem Phoenix i kilkoma programami. Było na forum już to wyjaśniane.

machu

New member
1] Czy zdjęcie szyfrowania HDCP umożliwi przechwycenie bezstratne sygnału cyfrowego (np. TIVO HD) ?

Zdjęcie HDCP nie ma żadnego związku z jakością.
Jeżeli materiał (film DVD albo Sat feed) ma flagę CP (Copy Protection) to urządzenie na wyjściu cyfrowym ma absolutny obowiązek (wynikający z umowy licencyjnej HDCP) wysłać sygnał zakodowany. Urządzenie odbiorcze z DVI (Plazma albo LCD) mając HDCP rozumie enkrypcje i sygnał dekoduje. Ważne jest to, że kodowanie ma miejsce tylko wtedy gdy materiał ma flagę Copy Protection - bez flagi system jest nie kodowany (dlatego starsze DVD zawsze chodzą bez względu na zgodność urządzeń z HDCP)

Tak więc urządzenie które 'zdejmuje' HDCP otrzymuje zakodowany materiał, a wysyła niekodowany. Jest to identyczny materiał do źródła!

[2] Czy kapturować sygnał HD po DVI ?

Jak sygnał nie jest kodowany to można go kopiować...

SnaZio* 1350 jest produktem chińskim a oni mogą olewać reszę świata.

Nie do końca tak jest. To wszystko zależy w jaki sposób HDCP zostało zimplementowane w Snazio.
Jeżeli producent Snazio otrzymał legalną licencję HDCP to w chwili kiedy wyda się że łamią licencję, ich HDCP klucz zostanie wpisany na 'Czarną Listę', która jest częścią implementacji HDCP. Jeżeli urządzenie jest na tej liście to drugie urządzenie o tym wie i nie zaakceptuje klucza tego urządzenia - i nici z obrazu!

Jeżeli natomiast producent był 'przedsiębiorczy' i zdobył klucz innego urządzenia (np: popularnej plazmy Pioneera lub Pany) to nikt nie odważy się wpisać tego klucza na 'czarną listę' bo nagle miliony urządzeń przestało by działać....

janunio

New member
Bez reklam
[1] Na stronach producenta jest o SS1 : "Only for export".
http://www.technisat.com/
Ciekawe czy export oznacza kraje poza UE.
Yansat jest jednym z polskich dystrybutorów.

[2] Przez przechwycenie bezstratne rozumiem mozliwość cyfrowego kopiowania 1:1. A taka opcja jest starannie likwidowana we wszystkich systemach. Są jednak luki dzięki którym możemy oglądać filmy HD z sieci HDTV. Np. Discovery Theatre HD, INH2, HDNET itd.
Czeka nas za chwilę poznanie rozwiązań w tym zakresie z powodu BD i HD DVD.

[3] Kod HDCP podobnie jak region free nie jest oficjalną informacją i teoretycznie nie ma takiej możliwości.
DVD HD945 Samsung też jest tylko na strefę euro. I co z tego skoro wyszukanie w necie kodów trwa kilka sekund. A mam kilka amerykańskich płyt więc z tego korzystam.

Zapewne SnaZio* ma legalną licencję na HDCP bo jest sprzedawana na terenie całej europy.

Dziękuję za wyczerpujące informacje o HDCP.

Pozostaje pytanie:
Jakim urządzeniem można sygnał HD przechwycić i zarajestrować.

janunio

New member
Bez reklam
I jeszcze:

Czy szyfrowanie HDCP jest możliwe dla komponent, czy tylko DVI i HDMI ?

Gdzieś wyczytałem, że w przyszłości wyjście komponent nie będzie umieszczane w BD playerach.

machu

New member
Standard video w BlueRay i HD DVD

Czy szyfrowanie HDCP jest możliwe dla komponent, czy tylko DVI i HDMI ?

Komponent to sygnał analogowy więc musi dostać nie kodowany sygnał. Enkrypcja HDCP dotyczy tylko sygnału cyfrowego.

Gdzieś wyczytałem, że w przyszłości wyjście komponent nie będzie umieszczane w BD playerach.

Tak ponieważ licencje HDCP nakazują blokadę wyjścia komponent przy wejściu cyfrowym. (Obecnie producenci powinni down-skalować HD do SD na komponencie)

Przez przechwycenie bezstratne rozumiem mozliwość cyfrowego kopiowania 1:1. A taka opcja jest starannie likwidowana we wszystkich systemach.

Nie wiem co masz na myśli pisząc 1:1.... Jeżeli materiał jest cyfrowy i nie ma żadnej ochrony (usunięte HDCP) to nie ma żadnego problemu z kopiowaniem (to jest zwykły plik komputerowy) i każda kopia jest 1 do 1 (na tym polega HDCP - nie dopuszczaniu do kopiowania...nie ma HDCP-nie ma problemu.

Do góry