Sorry za odświeżenie tak starego tematu ale muszę podzielić się pozytywnym rezultatem zmiany firmware'u w AVR255.
Sprzęt mam od około roku. Nalepka z tyłu to marzec 2009, oryginalnie wgrany firmware to 0.93.1.1 (z października 2008 ) i oczywiście uciążliwe "pykanie" przy zmianach kanałów, typów strumieni audio, przy MUTE... itd...
Pomyślałem, że nie zaszkodzi wgrać 0.97.2.2 (dla EMEA). Jak nie pomoże, to najwyżej wyślę sprzęt do serwisu na naprawę, regulację prądu spoczynkowego i inne zabiegi...
Ku mojemu zdumieniu jednak wszystkie pykania ustąpiły. Co więcej, lepiej działa też post-processing video.
Polecam więc update AVR255 zanim wyśle się go do serwisu... A może rozwiąże to też Wasze problemy? Jak widać nie wszysko musi się kończyć na wymianie podzespołów i regulacji w serwisie...
Co do uwag kolegów, że czasami po updacie "blokuje" się ampli i nie można wybrać normalnie dostępnych trybów surround bo są "wyszarzone" to mam odpowiedź. Wyszarzenie tych trybów zależy od aktualnie odbieranego przez ampli rodzaju strumienia audio. Co więcej, tego typu "blokowanie", które z łatwością można "odblokować" wystepowało już też w moim oryginalnym sofcie 0.93.1.1 dokładnie z tych samych powodów - czyli jest to działanie prawidłowe, jedynie trzeba wiedzieć, że ampli zapamiętuje ustawienia np. na DTS NEO 6 gdy nadawany jest inny rodzaj strumienia... i tyle... wytarczy np. w kablówce przeklikać się na inny rodzaj programu... i jest już OK.