Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

Bali ja bym sie napalal na Golda.

Powiedz mi jedno czy jak miales kino, to wogole graly ci przednie fronty? Bo ja mam takie wrazenie ze fronty w kinie sa prawie wogole nie potrzebne.
O ile boczne I tylnie surround graja efektownir to majac super glosnik centralny wydaje mi sie ze frontow moglbym wogole nie uslyszec.

Tez szukam jakiegos centrala ale jakas krowe z bardzo wysokiej polki 3 drozna uzywke do maks 2k
No nie no fronty są potrzebne, toć ścieżka audio na płycie tak nagrana jest np.5.1 ;)
I tak jak miałem kino to grały przednie fronty np. Terminator na początku jak rakiety latały to od lewego frontu do centrala i do prawego frontu i do środka i do tyłu bo set 7.1 był, no masakra w pozytywie ;)

Zrób sobie test, zapodaj jakiś film z i bez frontów to się przekonasz ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

bl4ck

Active member
Bez reklam
Jaki model Klipsch? ja słuchałem RP-260 bez szału lepiej grały Tannoy Mercury 7.4.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jaki model Klipsch? ja słuchałem RP-280 bez szału lepiej grały Tannoy Mercury 7.4.

RP280. Te właśnie mam. Tannoye też słuchałem, jak to Ci lepiej zagrało, to sobie daruje dalsze dyskusje.
No, ale skoro Tobie nie gra w Pure i musisz kombinować podbiciami, to zmień kolumny, albo inwestuj w elektrownie.

Ostatnia edycja:
RP280. Te właśnie mam. Tannoye też słuchałem, ale daruje sobie co jest lepiej, a co nie.
No, ale skoro Tobie nie gra w Pure i musisz kombinować podbiciami, to zmień kolumny, albo inwestuj w elektrownie.
Każdy ma inne ucho ;) wiesz jak to jest Ty lubisz tak i Twoje ucho akceptuje a inni mają inaczej.
Jeśli kombinuje się nonstop z podbiciami to faktycznie coś nie tak, ale jak raz się ustawi i jest ok to po co zmieniać sprzęt ?

bl4ck

Active member
Bez reklam
To nie było tak że sam słuchałem 5 osób łącznie z 2 sprzedawcami. Mi tam pasuje teraz jak jest ale wiem że to wina elektroniki bo ze zwykłym wzmacniaczem grało to "inaczej" :D

ok armanig znalazłem
"Zensor 7, Klipsch rp-260f " takie osłuchiwałem i klipsch R-26F w innym salonie sorry to nie były 280.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bali,
Tak, każdy ma inne ucho zgadza się, ale czasami czytam oczywiste absurdy.
Ktoś tu pisał pare lat temu, że lepiej mu gra ampli za 2k w stereo, jak wzmak za kilka tyś. No, ale ok. Każdy ma inne ucho.

Może ktoś lubi ubarwiać dżwięki daleko idąca ingerencją, a może nie do końca muzyka jest dobrana do skrzynek, a każde mają swoje słabe strony.
Ale nic, ja też słuchałem z właścicielem salonu i też było kilka osób.
Były wszystkie "liczące" się skrzynki, a właściciel (stać go na wiele), dodał - właśnie dlatego sam mam Klipsche. Tyle w temacie, ale mi to lotto.
Skrzynek jest na prawdę dużo.

Dodam, że w innym salonie Denona - czyli firmowy, również ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Pominę to, czego nie chce tu publicznie powtarzać, odgórnie narzucone schematy w salonach to standard. Co ma się sprzedawać i dlaczego i co jest w salonach odsłuchu, a nie powinno być w salce demonstracyjnej.

Podsumowując, bo zboczyliśmy z tematu.
Jeżeli 656 nie gra kompletnie w pure z kolumnami Kolegi, to jaki jest morał?
Bo czegoś tu nie rozumiem.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Podsumowując, bo zboczyliśmy z tematu.
Jeżeli 656 nie gra kompletnie w pure z kolumnami Kolegi, to jaki jest morał?
Bo czegoś tu nie rozumiem.

Chyba jest 5 mozliwosci.

1. Wina glosnikow
Heco music 900 sa do dupy - malo prawdopodobne bo tych porownan, testow, odsluchow wiele ludzi uwaza je za bardzo dobre kolumny.

2 Wina amplitunera
Onkyo 656 nie nadaje sie do stereo??

3. Wina dopasowania
Onkyo + Heco zle dobrana para?

4. Wina sluchacza?
Moze slon nadepnal na ucho, a moze ma skrajnie odmienne proferencje

5. Akustyka.
Slucha muzyki na 100m^2 sali gdzie pelno echa, podbic, itp.

Teraz mam 2h wolnego spadam robic testybi kalibracje. :)

bl4ck

Active member
Bez reklam
Morał taki że kiedyś zmienię elektronikę na LX albo RZ a tymczasem gra ok a w pure nie jest już tak złe właśnie sprawdziłem, ostatni raz 2 miesiące temu testowałem czyli jak kupiłem wszystko zresztą pisałem w wątku z 656 że na początku na niego narzekałem ale gra coraz lepiej bo kolumny się widocznie wygrzały i wyrobiły.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Morał jest taki, że kiedyś trzeba będzie w końcu zrobić konkretne spotkanie forumowe, ściągnąć 5-10 par skrzynek, 5 ampli + wzmacniacze i zrobić taki test jak ostatnio gość w Tvn Turbo "Gadżet" z soundbarami.
Zakrył sprzęty materiałem i odpalał każdy po kolei, a 5 osób siedzących na kanapie wskazało co lepiej DLA NICH gra. Odpowiedzi były niemal jednogłośne.

W przypadku kolumn jest trudniej, bo dochodzi dobór elektroniki.
A co do tych Tannoy, to zaraz będziemy tu mieć następnych właścicieli. Normalne na forum.
Dlatego ja nie czytam opinii, bo zaraz wyskoczy posiadacz Marantza 5006 i napiszę, że porównywał i lepiej zagrały od Onkyo RZ1100.

Ostatnia edycja:
Morał jest taki, że kiedyś trzeba będzie w końcu zrobić konkretne spotkanie forumowe, ściągnąć 5-10 par skrzynek, 5 ampli + wzmacniacze i zrobić taki test jak ostatnio gość w Tvn Turbo "Gadżet" z soundbarami.
Zakrył sprzęty materiałem i odpalał każdy po kolei, a 5 osób siedzących na kanapie wskazało co lepiej DLA NICH gra. Odpowiedzi były niemal jednogłośne.

W przypadku kolumn jest trudniej, bo dochodzi dobór elektroniki.
A co do tych Tannoy, to zaraz będziemy tu mieć następnych właścicieli. Normalne na forum.
Dlatego ja nie czytam opinii.
Ja jestem za, ale zaznaczam od razu "kolorowy na myszach robiony %" lubię ;)
No wiadomo jak latem spotkanie to tylko nad Bałtykiem.

Henry

Active member
Bez reklam
Morał jest taki, że kiedyś trzeba będzie w końcu zrobić konkretne spotkanie forumowe...
To kiedy i gdzie? ;)
Może w końcu skończy się bronienie...bo ja mam i moje jest najlepsze, a to paskudnie wygląda i pewnie tak samo gra ;)

Zresztą z jednym Kolegą już rozmawiałem i pewnie w najbliższym czasie uda nam się posłuchać co warte jest nowe Onkyo i na ile faktycznie się zmieniło w stosunku do poprzednich modeli.
Mi design tej firmy kompletnie nie leży, ale kilka ich ostatnich urządzeń mnie naprawdę pozytywnie zaskoczyło i nie były to wcale topowe klocki, a budżetowe playery czy urządzenia mini.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak się zrobi cieplej? :)
Ale tylko i wyłącznie ślepe testy.
Co do Onkyo, to jest różnica względem starych.
Nie wiem jak te ostatnie, sam poluje jeszcze na RZ800-900.
Na priv dostaje podobne wpisy, z Bubą również doszliśmy do pewnych wniosków i daje mi to generalnie pewien obraz. Plus jest taki, że ja osobiście już Onkyo biorę pod uwagę.

Bali,
Jak w tamte rejony, to się piszę. Przyjemne z pożytecznym.
Do tego kamera i film z reakcji do wglądu.
Zresztą takie zjazdy z testami już były, ale dotyczyły innych sprzętów.
Bardzo fajnie, jak tylko czas pozwoli to świetna sprawa (%%%) ; )

Ostatnia edycja:
Jak się zrobi cieplej? :)

Bali,
Jak w tamte rejony, to się piszę. Przyjemne z pożytecznym.
Do tego kamera i film z reakcji do wglądu.
Zresztą takie zjazdy z testami już były, ale dotyczyły innych sprzętów.
Bardzo fajnie, jak tylko czas pozwoli to świetna sprawa (%%%) ; )

To ja wiem, że o 3city i okolice chodzi ;)
Latem morze-zimą góry ;)
Zimą na pomorzu też jest dobrze
https://g.co/kgs/Xjoq7P
Koszałkowo-Wieżyca polecam

Test na ślepo......jak się porobimy to zapewniam, że nic nie zobaczysz...

Ostatnia edycja:
Jako że nie mogę znaleźć wątku o ustawieniach do Dolby Atmos set 7.1.4 i 9.1.4 to piszę to u siebie ;)
Powiedziane było iż tylko Marantz7010 ma możliwość przypisania końcówek na "pre out" front.
Okazuje się iż AVR-X6200W też tak można.
Przypisać frontowe końcówki na "pre out" a resztę kolumn zasilać z avr.
c87a088192d6ee47a9ccd2ffb94ff1ac.jpg

Proszę o to dowód, przed chwilą kombinowałem i da się....układ terminali gdzie "pre out" jest na front
083e13702ed8b92521c7704245f11fb5.jpg

Można też jak ktoś chce pójść o krok dalej
9.1.4
a297248502b1067edf62c43d95cfe5ca.jpg

Tu przy takim ustawieniu nie da się przypisać frontów tylko przednie boczne kolumny efektowe a resztę zasilić z avr
9a4c5f3ae48d6fd4df95398e210d489c.jpg

I to fajna nowina dla mnie bo koszta odpadają bo mogę wykorzystać to co mam w domu i na tym mi zależało
Denon PMA-1510AE napędza frontowe kolumny w KD a Denon AVR-X6200W napędza pozostałe czyli mam to co chciałem set 7.1.4 z tego co mam ;)
Są różne ustawienia nie wiem jak to w Auro wygląda bo na dzień dzisiejszy nie planuje ale...ale da się i w Denonie przypisać fronty na "pre out"

Gdzie ta gatka o tym była hmmmm....????

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dobra a jeszcze jedno pytanie.

Na twoich screenach bylo widac ze jak puszczasz film I wciskasz na pilocie zielony guzik do przelaczania trybow dzwieku, to na tv widac pomiedzy jakimi trybami przelaczasz (dts, stereo, neutral itp).
A u mnie na marantzu te tryby widze tylko na wyswietlaczu amplitunera, na tv ich nie widze. Wie ktos moze dlaczego?

Na twoich screenach bylo widac ze jak puszczasz film I wciskasz na pilocie zielony guzik do przelaczania trybow dzwieku, to na tv widac pomiedzy jakimi trybami przelaczasz (dts, stereo, neutral itp).
A u mnie na marantzu te tryby widze tylko na wyswietlaczu amplitunera, na tv ich nie widze. Wie ktos moze dlaczego?
Pewnie masz na "piure direc" temu nie widzisz.
Jak zmienisz na movie lub inny tryb to masz wybór w czym ma to odtwarzać o ile oto chodzi bo tak do końca nie wiem o które skriny chodzi ;)

werf

Active member
Bez reklam

Przytrzymałeś guzik na pilocie ?

Do góry