Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

abdul0412

New member
Bez reklam
Niestety brutalna prawda jest taka, że tak jak pisałem wcześniej, aby wykorzystać w pełni możliwości kolumn głośnikowych, "potrzebna jest przestrzeń wokół nich". Dla "dużej" kolumny podłogowej minimum to 1,5m od ściany tylnej i 1,5m o ścian bocznych oraz zachowana zasada trójkąta równobocznego (tak z grubsza zakładając, że kolumny rozstawimy od siebie na odległość przynajmniej 2m to ściana za nimi powinna mieć 5m długości a boczna około 4m co daje nam pokój 20m2. Wystarczy że rozsuniemy kolumny na odległość 3m, wówczas tylna ściana musi mieć już 6m a boczna około 5m co daje pokój prawie 30m2)

Jak dobrze wszyscy wiemy, większa część kupujących takich warunków NIE POSIADA.
Dlatego też marketingowcy na potrzeby sprzedaży, wykreowali sobie własne zasady, które powielane są na różnych forach i nie tylko. Sprzedawca nie może powiedzieć wprost zainteresowanemu klientowi, że jego pokój jest np. za mały, gdyż straci klienta i szansę na zarobek lub też wcale o to nie zapyta bo dobrze wie, że temat jest problemowy. Bardzo często jest tak, że klient chce kupić ponieważ on już wszystko wie i jest przekonany, że będzie super a jakieś tam nieliczne posty, że kolumny nie zagrają?....to na pewno brednie, bo niby czemu miały by nie zagrać, przecież to kolumna gra a nie pomieszczenie ! - TO JEST BŁĘDNE MYŚLENIE, GRA JEDNO I DRUGIE.

Ważne jest umeblowanie, rodzaj podłogi itp. czyli wszystko to co degraduje nam dźwięk poprzez wzajemne nakładanie się fal czego przyczyną są po prostu odbicia od tych powierzchni.
Sam przechodziłem przez piekło, gdzie w pokoju 16m2, sprzęt za nie małe pieniądze, oparty na 30cm wysokości MONITORACH, grał zaledwie poprawnie. Szukałem przyczyny, ustawiałem, przestawiałem, a to bas podbity, a to góra cofnięta, a to scena płaska i co najważniejsze nie osadzona w głębi za kolumnami, zawsze coś nie tak miesiącami nie mogłem tego opanować.
Dopiero gdy, stworzyłem kolumnom przestrzeń, poprawiłem akustykę pokoju poprzez zastosowanie mat pochłaniających oraz rozpraszaczy, odizolowałem je od paneli które są złem totalnym, pojawiło się światełko w tunelu, pozostało tylko wyogniskowanie. Wielogodzinne próby sprawiły, że pewnego pięknego dnia, dosyć niedawno zresztą przyniosły nagły opad szczęki.
W 16m2 zestaw wykreował taką scenę, taką przestrzeń, że kolumny totalnie zniknęły z pokoju.
Utwory np. w których wcześniej dźwięk gitarzysty z lewej strony pokoju wydobywał się z kolumny zmieniły swoje oblicze. Gitarzysta stoi około 1m za kolumną a kolumna jakby wcale nie była podłączona. To jest właśnie "magia stereofonii" i ciężko w to uwierzyć a jeszcze ciężej to zrozumieć jak już się to usłyszy na własne uszy.

Ciekawostka:
Czemu salony odsłuchowe zapewniają dużo przestrzeni kolumnom, wykładają podłogi dywanami itp. ? Czemu klient przychodzi, siada, słucha, płaci, zabiera sprzęt, podłącza w domu i......klapa ?

Masz racje.

Ja wlasnie jestem na etapie kupowania mieszkania.
Bede robil generalny remont to jest pewne i akustyke takze chce odpowiednio zoganizowac w salonie.

fajnie jakbys sie podzielil swoim doswiadczeniem i podpowiedzial troche ;).
aaa no i jak mozesz wklej fotki swojego zaadoptowanego akustycznie pokoju.

pzdr

AudioFan

New member
Od ręki mam fotkę tylko od frontu gdzie nie widać mat akustycznych na lewej ścianie i oczywiście na tylnej, ale dobre i to :)
Starałem się zbyt mocno nie ingerować w wygląd, gdyż żona by mnie z domu wyyyrzuciła, ale jest wiele naturalnych ustroi które robią swoje.

HIFI.jpg

Od ręki mam fotkę tylko od frontu gdzie nie widać mat akustycznych na lewej ścianie i oczywiście na tylnej, ale dobre i to :)
Starałem się zbyt mocno nie ingerować w wygląd, gdyż żona by mnie z domu wyyyrzuciła, ale jest wiele naturalnych ustroi które robią swoje.

HIFI.jpg
Z tego co widzę to z lwej strony masz ściane a po prawej oka bo zaslony są. W takim przypadku możesz sobie pozwolić na wysunięcie kolumn do przodu. Ja mam akurat przejście i taki rozstaw odpada, maty mogę zrobić ale po remoncie bo teraz na siłę nie będę robić....coś wspominaleś o kierunkowym rozstawieniu ale na focie aż tak tego nie widać.

Denon AVR-X3200W
Dali Zensor 7/ vokal/ 1 Dali E-12F
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

D

Deleted member 452525

Guest
Twój wpis totalnie nic nie wnosi, co to znaczy "scena powinna być na środek" ?

Proszę cię nie pisz takich bredni, że wystarczy 30cm bo wprowadzasz ludzi w błąd.
Prawda jest taka, że mało kto ma warunki, aby zapewnić kolumnom głośnikowym odpowiednią przestrzeń zarówno po bokach, za nimi jak i przed nimi, dlatego też idzie się po prostu na kompromisy.

Co do ustawiania kolumn to rozumiem, że chodzi ci o ich wyogniskowanie i w tym przypadku wszystko zależy primo od kolumn, czyli ich rozdzielczości, a co za tym idzie ich umiejętności ogniskowania źródeł pozornych oraz pozostałej części toru, czyli elektroniki, gdyż jak wiadomo może ona ograniczać zdolności kolumn bądź odwrotnie, kolumny mogą stanowić ograniczenie dla elektroniki (o kablach już nie wspominając). Równolegle owszem grają, ale tylko kolumny z bardzo dobrą rozdzielczością. Może przytoczę swój przykład, gdzie KEF LS50 skręcone są zaledwie o 10 stopni a scena jest w pełni uporządkowana z doskonałym ogniskowaniem źródeł pozornych.
Żeby tego było mało, to odległość między kolumnami wynosi 3m i nie ma w tym żadnego przypadku, gdyż chodzi o to, żeby znaleźć balans między rozdzielczością a barwą dźwięku, czyli ten moment gdzie siadasz, włączasz muzykę i wiesz, że to jest to czego szukałeś i wierz mi na słowo, tego momentu nie da się przegapić :)

Może nie będę się już za mocno mądrzył bo tak to pewnie odbierzesz, ale może wkleję bardzo trafny i fajny opis prawidłowej sceny dźwiękowej:

"Prawidłowa scena ukształtowana jest W GŁĄB, z wyraźną LOKALIZACJĄ instrumentów, obecnych bardziej ZA LINIĄ głośników niż przed nimi. Scena powinna być GĘSTA w środku, ale z instrumentami ODKLEJONYMI od siebie. Instrumenty na scenie powinny być ODSEPAROWANE WARSTWOWO (przestrzennie, holofonicznie, w głąb), a nie liniowo (stereofonicznie, wszerz). Prawdziwe oderwanie dźwięku od głośników nie polega na jego wyrzuceniu do przodu i „rozlaniu” przed i pomiędzy dwiema kolumnami. Zamiast tego powinniśmy mieć wrażenie, jakby każdy instrument był odtwarzany z OSOBNEGO głośnika, o całkowicie ODMIENNEJ barwie i głośności, stojącego w konkretnym miejscu w trójwymiarowej przestrzeni przed słuchaczem. Każdy z tych wirtualnych głośników emituje ze swego miejsca WŁASNĄ falę dźwiękową która rozchodzi się niezależnie od innych i stopniowo zanika w przestrzeni wokół słuchacza. Fale te nakładają się na siebie, ale jakby w INNYCH WYMIARACH, gdyż pozostają całkowicie czytelne i nie zagłuszają się wzajemnie. Nie krzykliwy chaos, lecz uporządkowany spokój. Nie masywna ściana dźwięku, ale OSOBNE delikatne głosy.
Układ tych wirtualnych głośników powinien odzwierciedlać ustawienie mikrofonów względem instrumentów w nagraniach „jednoprzestrzennych” (akustycznych) lub/oraz ilość i wzajemny układ ścieżek na konsolecie w studiu nagraniowym. Opisuję tu poziom reprodukcji osiągalny jedynie w systemach wyczynowych, ekstremalnie rozdzielczych i przezroczystych."

.......z tymi systemami wyczynowymi przesadzili :)

Stek głupot. Ile ty masz lat dziecko? Wszedzie pisza ze 30cm wystarczy. Doucz sie troche zanim kogos bedziesz pouczal.Jak nie masz miejsca kolumny to kup sobie na bt i postaw na biurku.

AudioFan

New member
Tak na zdjęciu nie widać, ale jak pisałem jest to mała wartość bo około 10 stopni.
Może to opiszę:
- prawa ściana - duże podwójne szare firany + 2x zasłonka z włosa (aby było gęściej)
- lewa ściana - 1m2 maty akustycznej o pochłanialności klasy A
- przednia ściana - kamień dekoracyjny bardzo nierównomierny około 7m2
- tylna ściana - za głową 1m2 maty akustycznej o pochłanialności klasy A, w lewym rogu gęsty duży kwiat, w prawym zasłona przykrywa cały kąt
- podłoga - dywan typu shaggy

do tego takie moje własne patenty aby odizolować kolumny od paneli i nie tylko ;)

HIFI3.jpg

AudioFan

New member
Stek głupot. Ile ty masz lat dziecko? Wszedzie pisza ze 30cm wystarczy. Doucz sie troche zanim kogos bedziesz pouczal.Jak nie masz miejsca kolumny to kup sobie na bt i postaw na biurku.

Nie mam zamiaru jak to piszesz "DZIECKO" się z tobą przepychać bo szkoda mi na to czasu i nie o to tutaj chodzi. Zdecydowałem się podzielić swoim doświadczeniem i wiedzą i pomóc w tym temacie innym. Postaw sobie te kolumny 30cm od ściany i ciesz się efektem.

No właśnie chciałem sie zapytać o podstawy granitowe...po czemu mają one służyć. Podłoge mam bardzo sztywną a czy potrzeba jest dawac granity pod kolumnu czy subwoofer?? W Dali jak i innych zestawach Kolumniwych to producenci dorzucają czy to szpilki czy gumowe podstawki czy tak jak u mnie eleganckie stópki.
d7659a63af630639bfb533abed3c2f1f.jpg

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

A nie sądzisz, kolumny które posiadają otwór BR z tyłu różnią się w ustawieniach od kolumn które mają BR z przodu??? To nie jest tak, te które mają z przodu to mogą być ustawione pod ścianą, a te właśnie jak np.Twoje kolumny potrzebują przestrzeni żeby dzwięk mial się gdzie odbić i rozchodzić się???
Za namową kolegów rozstawiłem Zensor7 teraz są oddalone od siebie o 3.5m. Szeczerze mówiąc nie widzę róznicy a kalibracje przeprowadziłem.
A powracając do poprzedniego postu....jak to się ma z podstawami granitowymi pod kolumny?

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

0e2c490bc1c199b1d5bc18c5a96132cb.jpg

hmmm...wizualnie jak dla mnie gorzej, efekt dzwiekowy praktycznie ten sam, no może bardziej scena rozciągnięta jest.

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

Henry

Active member
Bez reklam
A nie sądzisz, kolumny które posiadają otwór BR z tyłu różnią się w ustawieniach od kolumn które mają BR z przodu??? To nie jest tak, te które mają z przodu to mogą być ustawione pod ścianą, a te właśnie jak np.Twoje kolumny potrzebują przestrzeni żeby dzwięk mial się gdzie odbić i rozchodzić się???
Za namową kolegów rozstawiłem Zensor7 teraz są oddalone od siebie o 3.5m. Szeczerze mówiąc nie widzę róznicy a kalibracje przeprowadziłem.
Czy przedni czy tylny....kolumny muszą "oddychać" i żadnych nie powinno się zbytnio przysuwać do ściany...

0e2c490bc1c199b1d5bc18c5a96132cb.jpg

hmmm...wizualnie jak dla mnie gorzej, efekt dzwiekowy praktycznie ten sam, no może bardziej scena rozciągnięta jest.
wysuń je do przodu, rozstawiłeś, a dalej są przytulone do ściany....

AudioFan

New member
Jak już pisałem wcześniej i jak też napisał "Henry" nie ma znaczenia czy BR z przodu czy z tyłu.
Wiem, że tak się utarło i tak to jest powtarzane na wielu forach, że przedni BR nawet dosuwają do ściany, ale wiesz mi na słowo, że to bujda.
Jak ktoś nie wierzy, niech proszę sam sprawdzi, czy kolumna z przednim BR będzie grała inaczej przy różnych odległościach od tylnej ściany.
NIE MA NIC LEPSZEGO JAK PRAKTYKA.

Co do kamieni pod kolumny....tutaj temat jest jeszcze bardziej skomplikowany i złotej recepty nie ma.
Ogólnie trzeba zadać sobie pytanie czy nasza podłoga pracuje.
Jeżeli są to panele, to wiadomo, że pracuje mocno i nazywa się je żartobliwie pływającymi panelami.
W takim przypadku należy koniecznie odizolować kolumnę od tego zła :)
Sposobów jest mnóstwo i co najgorsze nie ma najlepszego. Przetestowałem wiele materiałów, różne gumy, pianki, filce itp. i na jednych kolumnach była lepsza guma a na innych pianka akustyczna itd.
Jedno co mogę poradzić to (licząc od podłogi):

1. podkładki (guma, pianka akustyczna, filc itd.)
2. kamień (jak najbardziej gęsty a co za tym idzie ciężki - np. "Czarny Szwed")
3. podkładki (guma, pianka akustyczna, filc itd.)
4. kolumna lub stand (bezpośrednio lub na kolcach z talerzykami lub bez nich)

w twoim przypadku widzę, że masz chyba wykładzinę pokombinowałbym z wariantem kolumna + kolce, kolumna + kolce + granit, kolumna + kolce + talerzyki + granit.
Do tego przy wariancie z talerzykami można dołożyć podkładki.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie, odsuń od ściany.
Scena po rozstawieniu też na bank lepsza.
Wizualnie też bardziej leży, ale nie o to tutaj chodzi.

Czy przedni czy tylny....kolumny muszą "oddychać" i żadnych nie powinno się zbytnio przysuwać do ściany...

wysuń je do przodu, rozstawiłeś, a dalej są przytulone do ściany....
Jednym z głównych powodów był właśnie zakup kolumn z BR z przodu. Dali kupiłem w okazyjnej cenie i stylistycznie żonie się podobały. Nie mam aż tyle miejsca aby wysuwać kolumny. Max jaki mogę zrobić to 10cm. Albo około 25cm ale wtedy muszą być blisko rtv bo w innym wypadku okno balkonowe stoi na przeszkodzie. Czy coś się zmieni jeśli dam jeszcze podstawy z granitu, czy te org podstawy które mam lub szpilki nie wystarczą??? Pytam się bo nichce niepotrzebnych kosztów robić.

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

Dokładnie, odsuń od ściany.
Scena po rozstawieniu też na bank lepsza.
Wizualnie też bardziej leży, ale nie o to tutaj chodzi.
Panowie coś na wesoło...poczekam aż moje dobre ja wróci do domu bo jak dla mnie to bym i roślyny przestawił i kolumny ale...no właśnie zdanie żony się liczy to raz a dwa pokój też musi być praktyczny. Dzieciaki w domu latają, kobita na odkurzaczu lata a ja mam się martwić czy kolumny nie zostaną uszkodzone lub przesunięte.

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

86b59a6678f0a1805ffc355b12256b6e.jpg

Zobaczcie oco chodzi z tymi dzrzwiami balkonowymi i czemu to jest max. Pewnie jak bym mógł to bym odstawił od ściany...taaa zaraz usłyszę zmień okna hehe :)

Denon AVR-X3200W
TV Samsung DPD60
Blu-ray Samsung BD-H6500
Dekoder satelitarny nc+

AudioFan

New member
Na wesoło - jak się bawić to się bawić drzwi wy.... drugie obok wstawić :)

Tak na poważnie to fakt, problem jest i teraz to dobrze widać.
Trzeba by się nad tym dłużej zastanowić.

Henry

Active member
Bez reklam
86b59a6678f0a1805ffc355b12256b6e.jpg

Zobaczcie oco chodzi z tymi dzrzwiami balkonowymi i czemu to jest max. Pewnie jak bym mógł to bym odstawił od ściany...taaa zaraz usłyszę zmień okna hehe :)
A nie możesz tego zielonego wy... znaczy przestawić ;) ,
kolumnę trochę bliżej komody, ale do przodu.
Kolejna opcja, nie wiem jaki masz wieszak na TV, ale gdyby z całością przesunąć się bardziej na lewo, z drugiej strony, jeśli na samym wieszaku nie da się TV przesunąć, to 4 otwory, które i tak będą zasłonięte przez ekran i po sprawie, zresztą TV i tak obecnie chyba nie wisi centralnie ;)

Do góry