Dali lektor 6 -jaki wzmacniacz?

kaskader

New member
Witam
Jestem początkującym użytkownikiem audio. Planuje zakup na początek w promocyjnej cenie kina domowego dali lektor 6+1+LCR + Denon Avr-x1000. Na początek zabawa,nauka i kompletowanie płyt CD. Prawdopodobnie z czasem sprzedaż tylnych kolumn,centralnego,denona po to żeby całkowicie przestawić się na stereo. Chyba, że spodoba mi się zabawa w kino domowe to zostawie je.
Jaki polecacie wzmacniacz do kolumn które pozostaną tj dali lektor 6. Słuchałem ich w salonie z yamahą amplituner R-S500 + CD-N500 oraz Marantz PM5004 +CD5004. Niestety dźwiek był dla mnie jakiś taki wyostrzony,jasny. Jestem jeszcze laikiem wiec może źle to określam.
Szukam wzmaka, który ociepli dźwięk, żeby nie męczył po dłuższym czasie w pop,rock, elektroniczna,chillout. Pokój z aneksem 24m2

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z w miarę ciepło grających masz np. Advance Acoustic Xi60/Xi90, Xindak a-06, C326bee. Oczywiście najlepiej odsłuchaj.

edit. I jeszcze Exposure 1010

Ostatnia edycja:

kaskader

New member
Dzięki za porady. Kupione :). Stoi i zapoznaje się temperaturowo z pokojem :). Dali Lektor 6+1+LCR + Denon avr-x1000. Kable na tył sa juz pociagniete. Natomiast na fronty zastanawiam sie (tak żeby dały potem rade z poszukiwanym uzywanym wzmakiem) nad PROFIGOLD PGC 7404 w cenie 30zł/mb .Czy lepiej coś innego? Potrzebuję tego na każdy głośnik ok 3.5m. + banany Monster QL GMT-H MKII (100zł/4szt, zdzieraja u nas bo na amazonie jest za 18 dolców).
Nauki czas zacząć ...

Whiplash

New member
Bez reklam
No i po co ty kupiles tego x1000 skoro chcesz i tak stereo? Przeciez ten tani ampli w stereo zagra fatalnie i nawet w polowie nie ruszy tych Lektorow..

A tak to wydales kase i ani nie masz kina z prawdziwego zdarzenia bo brak suba a w kinie to podstawa, ani stereo bo amplituner kinowy a szczegolnie jeden z najtanszych zagra fatalnie. Zamiast za 1500zl kupic wzmacniacz stereo i cieszyc sie super brzmieniem..

Ostatnia edycja:

kaskader

New member
Normalnie nie kupiłbym takiego zestawu. Promocja 4200zł za wszystko (glosniki + ampli) mnie skusiła. Teraz mogę powoli szukać fajnej używki wzmacniacza. Wiem ze szału nie bedzie na tym denonie z audio ale liczyłem się z tym. To mój pierwszy w życiu sprzęt. Mam mało płyt i będe je powoli kompletował. Na denonie sprawdze alternatywne źródła muzyki + zabawa z kinem. Jeśli po kupnie zmaka stwierdzę ze kino jest zbędne to sprzedam amplituner AV, a z głosników zostawie tylko frontowe. Dokupię CD. Jesli stwierdze ze warto iść w alternatywne zrodla ktore moga byc w lepszej jakosci niż CD to moze i skusze sie i na DAC. Moze tak skonczyc sie ze polubie kino i cena sprzedaży będzie nieatrakcyjna to nic nie sprzedam. Tyle ze od cholery tego sprzętu wyjdzie :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Normalnie nie kupiłbym takiego zestawu. Promocja 4200zł za wszystko (glosniki + ampli) mnie skusiła. Teraz mogę powoli szukać fajnej używki wzmacniacza. Wiem ze szału nie bedzie na tym denonie z audio ale liczyłem się z tym. To mój pierwszy w życiu sprzęt. Mam mało płyt i będe je powoli kompletował. Na denonie sprawdze alternatywne źródła muzyki + zabawa z kinem. Jeśli po kupnie zmaka stwierdzę ze kino jest zbędne to sprzedam amplituner AV, a z głosników zostawie tylko frontowe. Dokupię CD. Jesli stwierdze ze warto iść w alternatywne zrodla ktore moga byc w lepszej jakosci niż CD to moze i skusze sie i na DAC. Moze tak skonczyc sie ze polubie kino i cena sprzedaży będzie nieatrakcyjna to nic nie sprzedam. Tyle ze od cholery tego sprzętu wyjdzie :)

Po pierwsze to "Wzmaka" a nie "Zmaka" masz Głosniki czy Łośniki? ;)

To albo masz na tyle kasy ze mozesz sobie pozwolic na proby i testy za 4200zl albo podejmujesz decyzje skrajnie nie racjonalne. Za 4200 to wiesz jaki zestaw stereo kupujesz? Na 100% nie bedziesz zadowolony z tego Denka w stereo i o ile uda Ci sie go sprzedac to wezmiesz grosze, za kolumny tez wiec jak odzyskasz z calosci z 40% to bedzie sukcses. Widze ze sam nie wiesz do konca czego oczekujesz od zestawu, bo albo stereo albo kino albo albo DAC, pytanie po co Ci DAC do amplitunera skoro "waskim" gardlem bedzie tani amplituner i co bys do niego nie podlaczyl to i tak brzmiec to bedzie slabo. Ale to twoje pieniadze i twoje decyzje, pierwszy raz sie spotykam z takim podejsciem jak Twoje.

Ostatnia edycja:

kaskader

New member
Tyły, centralny i denek sprzedane za 2350, więc lektory 6 wyszły za 1850. Może to dla niektórych i kiepski biznes ale mi opłacało się. Dzięki za podpowiedzi

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Hahaha no dobry z Ciebie Kaskader! Kupil, na drugi dzien sprzedal a sluchales go w ogole czy przeczytales moj post i nawet bez wyjecia z pudelka poszedl?

kaskader

New member
Odsłuchany :). Przed zakupem miałem już 2 potencjalnych kupców, dlatego zaryzykowąłem. Myslalem ze potrzymam je troche dłuzej. Co prawda niewygrzane kolumny ale było słabiutko :)

Whiplash

New member
Bez reklam
A jak mialo byc? Lektory to dobre kolumny ale nie z najtanszym ampli. Takie amplitunery to sa zabawki nie majacy nic wspolnego z brzmieniem nawet na srednim poziomie. Kup do tego jakis Amp stereo + CD + Blu ray i zobaczysz co to znaczy brzmienie! ;)

Do góry