Dali Ikon 6 set oraz Marantz PM17 - czy NR1504 lub SR5008 to dobry wybór do tego zestawu ?

volcjj

New member
Mam obecnie Dali Ikon 6 set (Ikon 6 + Ikon 1 + Vocal 2 + Sub), Marantz PM17 oraz Marantz CD17. Chcę do tego dokupić amplituner - czy Marantz NR1504 lub SR5008 to dobry wybór ?

Amplituner musi miec PreOuty, bo fronty chcę wpiąć przez PM17.

Chciałbym kupić coś relatywnie najtańszego. NR1504 spełnia podstawowe wymagania, ale nie grzeszy mocą. Z drugiej strony fronty i tak będzie napędzać niezbyt mocny PM17, więc może 50W RMS z NR1504 wystarczy do reszty ?

SR5008 to inna klasa, ale jednak 850zł więcej :( Jeżeli jednak SR5008 i NR1504 dzieli przepaść to jakoś to przeboleję :)

NR1604 odrzuciłem, bo kosztuje prawie tyle co SR5008, a jednak SR5008 oferuje dużo więcej.

Co o tym myślicie ?

Pozdro :)

lll

New member
Były na forum opinie, że 1504 (i to odsłuchiwany właśnie z Ikonami, z tego co pamiętam) nawet przewyższa 5008/6008 pod pewnymi względami - z czym osobiście zupełnie się nie zgadzam, tym niemniej to pokazuje, że nie można go przekreślać. Widzę, że jesteś z Poznania, najlepiej podjedź do salonu do Browaru i porównaj sobie te ampli na żywo. O ile mają jeszcze 5008, bo coraz trudniej o ten zeszłoroczny model. Jeśli o mnie chodzi, to dołożyłbym do 5008.

volcjj

New member
Mój wzmacniacz stereo PM17 ma tylko 60W RMS. Może lepiej go odsprzedać i zwiększyć budżet na amplituner ?

Pewnie wystarczyłoby wtedy na SR6008, a może nawet SR6009 lub SR7007.

Jest sens rezygnować z dedykowanego wzmaka stereo ?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do stereo ja bym zostawił wzmacniacz. Jeśli już bardzo byś chciał go sprzedać to najpierw wybierz się na odsłuch i porównaj z amplitunerami. Bo potem może być niemiła niespodzianka :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja bym powiedział, że może być bardzo nie mila niespodzianka i kilka osób się o tym przekonało.
A warto się uczyć na błędach popełnionych przez inne osoby, znacznie lepsze to jest dla zdrowia :)...

volcjj

New member
Dzięki za porady. Zupełnie odpuściłem możliwość sprzedaży PM17.

Nadszarpnąłem budżet i zdecydowałem się na zakup SR5008. Mam nadzieję, że nie wymyślą jakiś super nowych bajerów i ten amplituner posłuży trochę lat, chociażby do czasu rozpowszechnienia się 8K :)

Pozdr

lll

New member
Jedyne, czego brakuje mi w SR5008, to WiFi i drugie wyjście HDMI. Poza tym dla mnie to świetny, wystarczający ampli. Niestety, z uwagi na powyższe, za rok będę rozglądał się za SR5009 (lub raczej SR6009, niech stracę). :) Natomiast jeśli powyższe dla Ciebie nie ma znaczenia, powinieneś być zadowolony.

volcjj

New member
Dzieki za uwage. Teraz mi dales do myslenia.

Drugie HDMI moze sie kiedys przydac do rzutnika albo 2giej strefy.

Niestety Marantz to jak juz to SR6008, a ten juz swoje kosztuje.

Pytanie czy duzo strace jakbym budzetowo wybral Pioneera VSX-924. Fronty by i tak szly przez Marantza PM17, a do KD zgranie Pioneer+Marantz chyba nie ma takiego znaczenia.

lll

New member
Niestety Marantz to jak juz to SR6008, a ten juz swoje kosztuje.

I tak i nie.
Marantz SR6008 Schwarz ˇ 7.2 AV-Receiver

Pomyśl po prostu dobrze, czy potrzebujesz dwóch wyjść HDMI (przy czym myślenie "przyszłościowe" nie zawsze się sprawdza, często wcześniej wymieniamy sprzęt, niż mamy okazję wykorzystać jakiś przyszłościowy ficzer). Zawsze można też zastosować splitter HDMI, dobry nie powinien powodować żadnego spadku jakości. Jeśli uznasz, że drugiego wyjścia HDMI w amplitunerze nie potrzebujesz, wybór masz prosty - SR5008. Jeśli zaś naprawdę Ci się przyda, to przy Twoich dobrych kolumnach, osobiście brałbym możliwie dobry amplituner, wszak to on stanowi swoiste centrum domowej rozrywki. Masz wzmaka Marantza, trzymaj się Marantza - SR6008, SR5009, SR6009.

volcjj

New member
W sumie racja. W przyszłości splitter HDMI + optyk z powrotem audio z TV powinnien załatwić sprawę. Dzięki za pomoc :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tyle, że dobry, porządnie działający i wszystko przepuszczający bezproblemowo splitter to wydatek taki jak różnica w cenie 5008 vs 6008... Zdecydowanie nie bawiłbym się w półśrodki.

Do góry