D6500 - zawiesza się? żyje własnym życiem?

dudi82

New member
Witam
Jestem posiadaczem UE40D6500, który ostatnio zaczyna żyć własnym życiem. Z tv nic nie było robione, nic nowego nie instalowałem, a mimo to:
- sam się wyłącza i włącza o północy. Tak jakby pobrał aktualizacje i się resetował. Aktualizacje automatyczne są jednak wyłączone. Tuż przed tym resetem tv bardzo muli, z opóźnieniem reaguje na pilota,
- przy wyłączaniu tv obraz gaśnie od razu, ale dioda przechodzi w stan stand-by dopiero po kilku sekundach i dopiero wtedy słychać cyknięcie przekaźnika. Tak jakby przy wyłączaniu zamykał jakiś program pracujący w tle i dopiero się wyłączał,
- w nocy czasami słychać cyknięcie przekaźnika. Tv się nie włącza, dioda nie zaczyna migać, ale cyknięcie słychać (to nie sen ;) ),
- dzisiaj tv mnie nie obudził (nie włączył się budzik). Tzn ... obraz się nie wyświetlił, cyknięcia przekaźnika nie słyszałem, dioda świeciła na czerwono, ale po włączeniu tv pilotem obraz wyświetlił się bardzo szybko, a normalnie trwa to przecież jakieś 5-8 sekund.
Poza tym tv działa normalnie. Soft najnowszy 1026.0, ale problemy zaczęły się nie po jego wgraniu, lecz o wiele później.
Jedyna "zmiana" w otoczeniu tv to zakup Samsung`a Galaxy Trend. Możliwe żeby się tv jakoś z nim łączył, parował, synchronizował? Telefon ma wyłączone wi-fi i z nim nic się nie dzieje, więc raczej to wykluczam, no ale ...
Co z tym fantem zrobić?

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Jaki masz soft nie instalowałeś sammy go nie zmieniałeś nic w menu serwisowym, czy jak wyłączysz wifi w TV to nadal jest tak samo???

Jaka wersja softu?

dudi82

New member
Soft 1026, ale problemy zaczęły się długo po jego wgraniu. SamyGo nie instalowałem. W menu serwisowe wszedłem tylko raz zaraz po zakupie tv, ale to było 2 lata temu i nic tam nie zmieniałem. Z wi-fi nic nie sprawdzałem. Tv jest podłączony kablem.

tdx

New member
Bez reklam
Odepnij dziada i sprawdź czy nadal się tak będzie zachowywał >> to tylko by zdiagnozować usterkę...

dudi82

New member
Tak też zrobię wieczorem i zobaczymy co będzie o północy. Pytanie tylko co jeśli mu przejdzie? Będziemy wiedzieli, że to wina netu, ale co z tym fantem zrobić?
Wczoraj tv prawie cały dzień był wyłączony z kontaktu. Nic to nie dało.

dudi82

New member
Wczoraj net odłączyłem i zostawiłem tak na noc. O północy nie wiem, czy byłby reset, bo już spałem. Wcześniej jednak kilka razy przestawiałem godzinę na 23:58, czekałem, i nic się nie działo.
Z kolei o 2:50 cyknął przekaźnik. Brak obrazu, dźwięku, dioda świeci. Po około minucie włączyłem tv pilotem i obraz z dźwiękiem pojawiły się w ciągu 1-2 sekund. Zatem to cykanie w nocy oznacza, że tv się jednak włącza i pewnie dlatego budzik się wczoraj nie włączył, bo tv do rana pracował bez obrazu i dźwięku. Żaden dysk czy pendrive do tv nie jest podłączony. Żadne nagrywanie nie jest zaplanowane. Dzisiaj, skoro w nocy po cyknięciu tv włączyłem i wyłączyłem, to budzik rano normalnie się włączył.
I jeszcze coś mi się przypomniało. Przeszedłem jakiś czas temu na próbę na przewodnik Rovi. Chciał on coś pobierać, ale mu to przerwałem. Przewodnik mi nie przypadł do gustu więc wczoraj go przestawiłem z powrotem na Samsunga. Nie wiem, czy to dzięki temu, ale drugi z opisywanych przeze mnie objawów przeszedł. Wyłączając tv cyknięcie słychać od razu i dioda też zapala się od razu, bez kilkusekundowej zwłoki.
Dzisiaj planuję przejść jeszcze raz na Rovi i pozwolić mu dokończyć aktualizację. Może to on uruchamia w nocy tv i resetował go o północy?
Czy może jeszcze jakieś sugestie?

prezy

New member
Bez reklam
dudi82 też miałem takie cykanie w samsungu ue32B6000, okazało się, ze dziad chce pobierać aktualizację przez antenę i dokładnie po 45 min cykał, wyłączyłem to dziadostwo i wszystko śmiga jak trzeba.
U mnie jest tak Menu>>Aktualizacje oprog.>>Tryb gotowści do aktualizacji>>Wył.

dudi82

New member
tdx - przypomnisz jak to się robi? I jak to w końcu jest z gwarancją w takim przypadku? Mam przedłużoną do 5 lat i nie chciałbym jej stracić.
prezy - aktualizacje są wyłączone.

dudi82

New member
A więc.
Przewodnikowi Rovi pozwoliłem się zaktualizować, po czym go wyłączyłem. Pozostał problem nocnego cykania przekaźnika. Wziąłem go sposobem :). Cykanie ma miejsce o 2:50, więc ustawiłem, by tv wyłączał się o 3:00 i chyba ten patent działa. Jest to jednak obejście problemu, a mnie interesuje jego rozwiązanie. Od 2-3 nocy cykanie mnie nie budzi, więc może mu przeszło. Wyłącznik dzisiaj wyłączę i zobaczymy.
Według mnie winny był przewodnik Rovi.

Do góry