D-sub

batonx

New member
Witam Szanownych Forumnowiczow

Od razu przejde do 'rzeczy' :

Komputer Samsung NC 10 z wyjsciem D-SUB. Telewizor Sony Bravia z wejsciem D-SUB.

Chcialbym wyswietlic zdjecia z komputera w rozdzielczosci 1920x1080 (full HD). Czy to jest mozliwe?
We wlasciwosciach obrazu (2 odbiornik) teoretycznbiej jest taka mozliwosc (a nawet wyzsze rozdzielczosci). Czy to prawda?

Zdjecia mam w rozdzielczosci 3008x2000 - zostana obciete, czy jak?

Z gory dzieki za pomoc

Bartos81

Member
Bez reklam
po d-sub nie osiągniesz rozdzielczości fullhd bo jest to złącze analogowe. d-sub na max poś ponad 1300x dopiero po dvi czy hdmi osiągniesz fullhd
a co do zdjęć to zostaną przeskalowane

batonx

New member
po d-sub nie osiągniesz rozdzielczości fullhd bo jest to złącze analogowe. d-sub na max poś ponad 1300x dopiero po dvi czy hdmi osiągniesz fullhd
a co do zdjęć to zostaną przeskalowane

Rozumiem, dziekuje za odpowiedz... Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. Otoz we wlasciwosciach pulpitu ---> Ustawienia moge ustawic rozdzielczosc dodatkowego monitora nawet na 2048x1536... czy to ma jakies znaczenie?

Na kompie maksymalna rozdzielczosc to 1024x600

Moj komputer to samsung NC10, ma tylko wyjscie D-SUB

lukilodz123

New member
A to dziwne, bo na tym forum czytałem, że kablem d-sub da się przesłać braz fullhd, np jak podłączy się monitor 19 cali to da się ustawić rozdziałkę koło 2000 pixeli więc czemu nie użyć LCD jako monitora?

darkmajin

Member
Bez reklam
co za bzdury boze.........

po d-sub mozna praktycznie osiagnac kazda rozdzielczosc jedynie moze byc ograniczone przyjmowana rozdzielczoscia przez d-sub i mozliwosciami karty graficznej

zdjecia z wyzszej rozdzielczosci na ekranie nawet full hd zostana przeskalowane do mniejszej rozdzielczosci narazie niema matrycy ktora by to uciagnela ( w sprzedazy ;) )

dlatego nie sluchaj tych ... ehh znawcow tylko pokombinuj z ustawieniami zobacz jaka rozdzielczosc przyjmuje tv

batonx

New member
dlatego nie sluchaj tych ... ehh znawcow tylko pokombinuj z ustawieniami zobacz jaka rozdzielczosc przyjmuje tv

No jesli jest full HD, a jest (Sony Bravia) to chyba max. 1920x1080...

Taka rozdzielczosc moge 'wyslac' z laptopa, ale moge rowniez 2048x1536 (przynajmniej na to wyglada...)

Wiekszosc zdjec mam w rozdzielczosci 3008x2000

Jade do MM po kabel i bede kombinowal... :D

darkmajin

Member
Bez reklam
kombinuj jak masz matryce full hd to taka rozdzielczosc uzyskasz jezeli ja przyjmuje po dsub :)

po drugie nie oplaca sie robic tylo Mpixelowych zdjec bo nigdzie w domowych warunkach ich nie wyswietlisz 1:1

batonx

New member
Zakupilem wiec ekranowany kabel firmy Hama (5m) w cenie 100pln :???:
Na opakowaniu malo zachecajacy napis, ze maksymalna rozdzielczosc to 1600x1200

Po wstepnych testach: obraz wyswietlany jest na calej wysokosci telewziora (wiec tutaj pewnie lapiemy 1200) , natomoast jesli chodzi o szerokosc to 'brakuje' po kilka cm z lewej i prawej strony ... ale moze to problem formatu 16:9 i nie da sie wyswietlic obrazu z kompa na telewizorze lcd zapelniajac caly ekran...

Bede dalej testowal i podziele sie doswiadczeniami.

ivf

New member
przeczytaj w instrukcji telewizora jaką maksymalną rozdzielczość obsługuje prze to złącze, a jeśli nie możesz się doczytać to podaj chociaż model telewizora to ktoś to odczyta (samo bravia niewiele mówi)

i zapomnij o tym (nie powtarzaj dalej), że D-sub nie obsługuje rozdzielczości HD. sam interfejs obsługuje te rozdzielczości, a nawet większe, tylko od producenta danego sprzętu zależy na ile pozwoli "temu złączu" ;)

Bartos81

Member
Bez reklam
sory za wprowadzenie w błąd (zły dzień) oczywiście po d-sub uzyskasz dużą rozdzielczość, ale wszystko zależy od TV jaką max po tym złączu obsluży

sory.

Do góry