Czyżby rewolucja w kinach ? Samsung chce, aby w kinach zastąpić projektory filmowe wyświetlaczami LED.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czyżby rewolucja w kinach ? Samsung chce, aby w kinach zastąpić projektory filmowe wyświetlaczami LED.

Nowe kina Cinema Screen firmy Samsung mają wykorzystywać technologię LED do wyświetlania obrazów w formatach 4K DCI i HDR (High Dynamic Range). Ekrany te nie są przeznaczone do potrzeb domowych. Samsung chce oferować alternatywę dla projektorów filmowych w kinach.

4K HDR dla kin

Ponieważ coraz lepsze i większe telewizory w salonie zabierają widzów kinom, to te będą miały wg Samsunga, nowe możliwości polepszenia jakości obrazu. Wyścig kin pod względem możliwości technicznych ma sięgać po nowe technologie projekcyjne. Nowe projektory już wykorzystują technologię laserową, ale Samsung uważa, że ​​ma też swoją alternatywę dla projekcji - pod nazwą LED

- "Ekrany kinowe Samsung o długości 34 stop ( stopa 30,48 cm) łatwo dostosowują się do nowoczesnych wymiarów kin. Koncern proponuje jakość obrazu LED przy rozdzielczości 4K (4,096 x 2160) i obiecuje lepsze parametry specyfikacji DCI, które mają zapewniać jednolity i wysoki poziom techniczny wydajność, niezawodność i jakość w cyfrowym kinie .

Dotychczasowe ekrany kin to 30 do 90 stóp (10,5 metra - 27,5 metra).

Jasne jest to, że są to prawdziwe ekrany LED, w przeciwieństwie do tych telewizorów LCD, które firma Samsung prezentowała w ostatnich latach jako "LED TV". W tym roku Samsung zacznie operować nowym nazewnictwem dotychczasowych wyświetlaczy LCD - pod nazwą "QLED".

To wszystko bardzo mylące, ale jednym z powodów, dla których wyświetlacze LED były do ​​tej pory zastrzeżone dla dużych płyt reklamowych, jest to, że fizyczne piksele są dość duże. Samsung ma zaoferować znacznie mniejsze. Mają być wystarczająco małe, aby pasowały do ​​ekranu kinowego. Nowa technologia nazwana jest microLED i obiecuje to naprawić. - "Bezpieczna technologia Cinema Screen’s direct-lit LED zapewnia wysoką dynamikę obrazu (HDR) i prezentuje obraz na ekranie z maksymalnym poziomem jasności prawie 10 razy większym niż jest obecnie oferowana przez standardowe projektory kinowe (146fL w porównaniu z 14fL).
Obraz ma mieć ulepszoną jednolitość i ma być pozbawiony zakłóceń i zakłóceń optycznych.
Ten futurystyczny ekran oferuje także bardzo dokładną i doskonałą prezentację kolorów, która przyciąga uwagę widza. Komplementarne ustawienia ultra-kontrastu i niskich tonów umożliwiają wyświetlanie zarówno najjaśniejszych kolorów, jak i najgłębszych czerni - dodał.

146 fL równa 500 nitom. Jak widać, najjaśniejsze telewizory HDR w domu przekraczają 1500 nitów i prawdopodobnie zbliżą się do granicy 2000 w tym roku. Samsung twierdzi, że wyższe poziomy jasności umożliwiają lepszy odbiór pokazywanych wydarzeń, koncertów, wydarzeń sportowych i konkursów gier.

Przed nami wielkie zadanie

Samsung ma stoi przed wielkim wyzwaniem - jak przekonać właścicieli kin do swojej wizji.
Kina używały projektorów od dziesięcioleci. Dolby rozpoczął już instalację kin, w które wykorzystany jest standard HDR, nazywane "Dolby Cinema". Wykorzystują tam właśnie systemy projekcji laserowej.

- "Gdy popularność zaawansowanych domowych systemów rozrywki i platform strumieniowych wzrasta, kina muszą zmienić wizerunek i prezentować niezrównaną jakość oglądania.
Taką jakość, jakiej konsumenci po prostu nie zobaczą gdzie indziej."
- powiedział Sang Kim, wiceprezes Samsung Electronics America.

Aby pozyskać partnerów firma Samsung, zaproponuje kompletne rozwiązanie obejmujące również gotowy system dźwiękowy opracowany przez firmę Harman, której niedawno Samsung stał się właścicielem.

Ekran kinowy Samsunga jest obecnie w trakcie procesu certyfikacji DCI. Firma nie podała, kiedy i gdzie, kinomani mogą doświadczyć "kina przyszłości".
flatpanelshd.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A co samsung zrobi jak w ich panele led wejdzie kurz :D

Będzie wina użytkownika czyli - kino zapłaci :) a tam większy kurz niż u nas w domu .. chyba że kino da sprawę na fejsa i inne portale to może się ugnie Samsung i zrobi konserwację raz w ramach gwarancji.. :)

rabit

Active member
Bez reklam
Ciekawe jak szybko wymienią cały ekran, w razie uszkodzenia. Wymiana projektora zajmie chwilkę a LED-a?

Myślę że w teraźniejszych czasach, wyjście do kina, to nie tylko film, ale przede wszystkim odcięcie się od rzeczywistości. Bardzo dużo ludzi ma w domach, obraz dużo lepszy niż w kinie, a i tak idą z przyjaciółmi na seans. Tak więc jakością, chyba rynku nie zdobędą.

Drunk

New member
Bez reklam
Nie wiem jak właściciele kin się na to rozwiązanie zapatrują, ale ja na ich miejscu na taką minę bym się nie ładował. Jak dla mnie, to projektor jeszcze przez długi czas pozostanie najprostszym rozwiązaniem do wielkoformatowego wyświetlania obrazu.

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Domyślam się, ale jak się zepsuje ten na środku (3 metry na ziemią), to nie chciałbym tego wymieniać... :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ciekawe jak szybko wymienią cały ekran, w razie uszkodzenia. Wymiana projektora zajmie chwilkę a LED-a?

Myślę że w teraźniejszych czasach, wyjście do kina, to nie tylko film, ale przede wszystkim odcięcie się od rzeczywistości. Bardzo dużo ludzi ma w domach, obraz dużo lepszy niż w kinie, a i tak idą z przyjaciółmi na seans. Tak więc jakością, chyba rynku nie zdobędą.

Dokładnie o to chodzi... Kolego.. choć w Imax zarówno dźwięk jak i obraz jest naprawdę spoko..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Piramida nie ma szans żeby na to kina poszły - wszyscy to wiemy :) a na pewno przez kolejnych x lat... a już nie wspomnę o takich bogatych krajach jakim jest RP.

iT!T

Member
W chwili obecnej temat jest odległy choćby z przyczyn kosztowych. Do czasu spadku cen LED kalkulacja jest prosta, kinowy Barco DP4K-17BLP to około 60k USD, ścianka, taka jaką Samsung pokazał na tegorocznym ISE, to koszt niewiele ponad 100k USD (ich własne słowa). Rozmiar trochę mniejszy, ale siła światła pozwala na oglądanie bez zaciemniania pomieszczenia, co pokazuje spory potencjał technologii.
Atut LED - całość zbudowana z małych elementów więc w wypadku awarii nie wymienia się elementu za dziesiątki tysięcy USD. Mało tego, zawsze można mieć kilka "klocków" pod ręką, ich wymiana i kalibracja będzie na pewno szybsza niż sprowadzenie czy też wysyłka projektora do serwisu w celu wymiany lasera, a czas to pieniądz.

Kolejnym aspektem związanym z przyszłością kin LED jest samo postrzeganie obrazu. Dla mnie światło odbite od ekranu jest dużo przyjaźniejsze dla oka, niż emitowane bezpośrednio z niego i tu, w mojej opinii, projektor zawsze wygra z ekranem.

Patrząc na powyższe, kina LED to temat trudny, jest sporo różnych Za i Przeciw. Czas pokaże, koniec końców to widz zdecyduje do jakiego kina pójdzie.

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Dokładnie o to chodzi... Kolego.. choć w Imax zarówno dźwięk jak i obraz jest naprawdę spoko..
W imax przynajmniej Warszawskim , spoko to jest tylko obraz bo dźwięk tam to jest całkowita paranoja dla uszu :lol: jest tak głośno że można ogłuchnąć a zarazem jakość samego dźwięku to zwykły łomot bez żadnego niuansu brzmienia, subwooferów jakby wcale nie było a o brak Dolby ATMOS albo nawet zwykłego 7.1 nie wspomnę więc domowe kina wygrywają w tej kwestii a kto ma projektor Sony VW550 to nawet i obraz z płyty UHD będzie miał nie gorszy :popcorn:

cygan

Member
"Kolejnym aspektem związanym z przyszłością kin LED jest samo postrzeganie obrazu. Dla mnie światło odbite od ekranu jest dużo przyjaźniejsze dla oka, niż emitowane bezpośrednio z niego i tu, w mojej opinii, projektor zawsze wygra z ekranem. "

Coś w tym jest. Sam ostatnio więcej oglądam z projektora niż z plazmy. Podsumowując, rzeczywistość którą oglądamy jest oświetlana a nie świeci sama z siebie...prawa fizyki :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
"Kolejnym aspektem związanym z przyszłością kin LED jest samo postrzeganie obrazu. Dla mnie światło odbite od ekranu jest dużo przyjaźniejsze dla oka, niż emitowane bezpośrednio z niego i tu, w mojej opinii, projektor zawsze wygra z ekranem. "

Coś w tym jest. Sam ostatnio więcej oglądam z projektora niż z plazmy. Podsumowując, rzeczywistość którą oglądamy jest oświetlana a nie świeci sama z siebie...prawa fizyki :)

Myślę że wielu ma podobne zdanie.. :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ogólnie kino zachowuję atmosferę tajemniczości.
Ale ciekawy jestem jak zagra taki zestaw Crystal Led.

Do góry