Czy znajdzie sie cos do 2000 zl?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Miałem możliwość słuchania Harmana HK 980 to świetny wzmacniacz pod względem dźwięku ale też wygląda bardzo nowocześnie .Wzmacniacze Harmana podobnie jak amplitunery mają jeszcze jedną zaletę - wysoką wydajność prądową ,nie słyszałem o takim przypadku żeby Harman się "wyłożył" przy jakiś kolumnach

Zamykając temat kolumn ,zwróć uwagę na Audio Pro Avanto FS 20 ,mają 97cm wysokości i do głośnego grania się nadają

Kprf

New member
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Mam juz ostatnie pytanie odnosnie Klipsch R26-F one maja polaczenie tzn wejscia z tylu na wysokie i niskie tony tak? Czyli 4 czyli np trzeba kabla 2x po 1.5m srednicy np 1mm dla wysokich i 2x po 1.5m srednicy 4mm dla niskich ? Czy kombinuje jak kon pod gore wiem ze te glosniki sa dosc czule na kable ale czy to prawda nie wiem. Moze jakies doradzicie?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
No trochę kombinujesz na wyrost. Większość kolumn ma możliwość bi-ampi/bi-wire ale jest to tylko opcja i domyślnie podłączasz jedną parę kabli.
Są tam odpowiednie zwory.

btw
Wszystkie kolumny różnicują kable.

Kprf

New member
Dzieki teraz rozumiem.
A prosze powiedz. Taki zestaw jak ponizej (znalazlem wszystko u jednej osoby do kupienia ale to juz zestaw dla mojego szwagra co sie napalil na te Klipsy) Raczej to nie stary piernik ale lubi sluchac rapu, regge, rocka:

- Kardon HK680 lub HK970 (ktory lepiej te kolumny napedzi?- jedynie 970 nie ma pilota ale moze od CDka bedzie sterowac i jest zdeka porysowany od gory) badz HK 980 (chyba najlepszy dla tych kolumn?)
- CD HD Kardon 740
- Klipsch RP250F

To bedzie dobry zestaw dla niego w metrazu 18m2?
Te Klipsy to chyba troche nowsze od tych 26f ale czy lepsze?

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ze wzmacniaczy wybierz HK 970 lub HK 980 ,odtwarzacz może być .Lepszy byłby HD 750 .Nie wiem jak u Ciebie z finansami ale jeżeli pozwolą wybierz nowy kompakt .Świetny jest Pioneer PD S10 pomimo że to podstawowy model oferuje bardzo dobry dźwięk ,dodatkową zaletą jest gniazdo usb więc będziesz sobie mógł odtwarzać pliki mp3 lub WMA

Kprf

New member
Dziekuje a powiedz mi tylko czy lepiej isc w Klipsch RP250F uzywane ale w bardzo dobrym stanie czy kupic nowki Klipsch R26F? Co tutaj sie lepiej sprawdzi z Kardonem HK 980 w pokoju 18m2. Rap, rock, regge? Czyli musza miec walniecie ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Koszt nowych R 26F to jakieś 2600zł wszystko zależy za ile możesz kupić RP 250 F - te kolumny też narobią hałasu, dwa baniaki basowe i efektywność 96db zakładając, że jest to prawda to wystarczy niewiele odkręcić potencjometr wzmacniacza i będzie w uszach dzwonić :krol:

Kprf

New member
1999 za pare.
A to jedno z ich real foto
Screenshot_2016_10_02_21_51_11.png

Wygladaja chyba ladnie ;)
Cena podejrzanie niska?;>
W grudniu beda mialy rok. Od 1 wlasciciela jest faktura kolce instrukcja

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wyglądają bardzo ładnie ,myślę że technicznie jest OK ,ale trudno jest mi jednoznacznie powiedzieć na odległość
Też nie można z góry zakładać ,że to sciema nie wszyscy są przecież oszustami

Kprf

New member
A czy Kardon HK980 + CD HD970 ladnie beda miauczec na tych RP250F?
Chodzi mi o to ze do 980 CDka nie mam gdzie kupic bo w sumie nie ma w ladnym stanie HD980 ale za to moge kupic ladne HD970. Pasilo by?

Ostatnia edycja:

Kprf

New member
Dziekuje.
A czym najlepiej CD polaczyc ze wzmacniaczem HK980? 2x rca?

Ps. Znalazlem HD 980 ale z taka wada ze jak sie wlacza CDka lub wylacz i tylko wtedy to kolumny trzeszcza. To wina odtwarzacza czy wzmaka? Chociaz ten chlopak mowi ze ma nowy CD i juz nie strzela mu nic ....

A prosze doradz mi jeszcze w tym... Rp250f ma bass z tylu a r26f z przodu. U mnie jedna kolumna bedzie stala miedzy barkiem na wys 1.10 na tym bedzie hifi a wysokim slupkiem\szafka. druga miedzy mala szafeczka na wysokosc 35cm wiec raczej by nie przeszkadzalo . kolumny z kazdej strony mialy by wolna przestrzen po 15-20cm glownia ta rawa miedzy slupkiem a barkiem z hifi bo druga kolumna lewa bedzie miala o wiele wiecej miejsca i tu pytanie czy to wystarczy dla rp250f zeby ladnie bas trzymalo bo one maja tylny bass... Chyba ze w takim ustawieniu r26f bedzie lepsze?

Ostatnia edycja:

Kprf

New member
Dziekuje panowie za wszystkie odpowiedzi. Zestaw zlozony
Wzmacniacz Harman HK980
Harman CD HD970 (980 nigdzie nie ma jak sie pojawi to na pewno sobie zmienie)
Para kolumn nowe Klipsch R28F. Czyli nie R26F i nie RP250F tylko jeszcze troche inne ;)
Zawazylo to ze beda staly miedzy meblami i bas wole z przodu.

Czyste polskie miedziaki 2x4mm2 do glosnikow, 2x RCA Future Prolinka do CDka. Troche dobrej muzy i moze jakks to zagra hehe

Ostatnia edycja:
Do góry