Czy znajdzie sie cos do 2000 zl?

Kprf

New member
Witam.
Interesuja mnie kolumny stereo wysokie nie jakies srednie nascienne. Do tego jakis wzmacniacz ktory ladnie sobie z nimi poradzi. Czy zestaw kolumn i wzmacniacz w 2000zl (lub troche ponad) znajde cos godnego polecenia? Pokoj ok 20m kwadratowych. Fajnje jak by dobrze to wszystko dudnilo dosc glosno zeby zaraz twittery nie siadly ;D Moze ktos cos doradzic? Pozdrawiam.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Przeważnie ludzi boją się dudnienia i tak dobierają kolumny aby tego uniknąć

Dobra propozycją mogą być Heco Victa 701 ,kolumny zrobione bardzo porządnie o wysokości ponad metra ,mają lekko dudniący dźwięk i dość wysoką obciążalność (ok 1200zł ) .Gdyby okazały się za duże można pomyśleć o modelu 501
Na wzmacniacz zostaje 800zł z nowych to Denon PMA 520 albo Yamaha AS 201 .Denon ma dość suchy dźwięk i ograniczenia w niskim basie, ale na tych kolumnach nie będzie to aż tak bardzo drażnić ,Yamaha ma stosunkowo wysoką moc .Jeżeli nie boisz się używek kupno takiego wzmacniacza byłoby najlepsze .W takim przypadku dobrą propozycja będą modele Onkyo ,albo starsze Yamahy z serii AX (np. 4xxx/5xxx)

Kprf

New member
Myslalalem jeszcze nad kolumnami Magnum Quantum 675 co wy na to? I do tego jakis wzmacniacz yamahy as 201 lub moze jakis z usb jest godny polecenia?

Kprf

New member
A raczej sklaniam sie do dolozenia do porzadnego stereo i mysle nad Dali Zensor 7 tylko jaki wzmacniacz to obsluzy jakis do 1000zl uda sie? Z usb na mp3 jest cos konkretnego?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Najlepiej to się zastanowić czego się najbardziej chce i ile można na to przeznaczyć

po pierwsze - nowe wzmacniacze Pioneer są naprawdę niezłe podobnie jak odtwarzacze CD ,ale kosztują więcej .Nie ukrywam też że dobrze jakby wzmacniacz był stosunkowo mocny jeżeli ma napędzać duże kolumny a jak wyczytałem "wszystko ma głośno grać "

po drugie - Magnat Quantum 675 to bardzo dobre kolumny ,znacznie lepsze niż Heco Victa 701 ,ale kosztują 1999zł a jak słyszałem na wszystko masz 2000zł

po trzecie - Dali Zensor 7 to już kolumny zupełnie z innej "półki cenowej" i innym stylu gry niż Magnat czy Heco .Gdyby wybór padł na te kolumny, to potrzeba lepszego wzmacniacza żeby takie połączenie miało sens ,wtedy by to oscylowało w granicach 5 tyś

Kprf

New member
No dobrze. Powiedzmy ze na pierwsze moje stereo wybral bym Magnaty (nowe na allegro mozna wyrwac po 1600 nie 1999) jaki najlepiej wybrac do nich wzmacniacz z tych ktore tu byly polecone? Czy oplacalne jest szukac wzmacniacza z usb na mp3 czy lepiej dorzucic odtwarzacz cd? No mp3 wiadomo wygodniejsze ale czy z takim dodatkiem multimedialnym nie strace na jakosci sprzetu? Wiecen dupereli = slabszy wzmacniacz? Wtedy powiedzmy ze z 2000 naciagniemy cene tak by kupic do tych kolumn dobry wzmacniacz. ;)

Ps. Wiem sorry kolumny Z7 to juz porzadniejszy sprzet i musza miec jakiz ciekawy wzmacniacz za te 3000zl aby to ladnie bylo ogarniane ;)

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Dobry wzmacniacz to połowa sukcesu. W tej cenie nia ma dobrych nowych, przykładowy Denon 520..to lipa i szkoda na to kasy.
Poluj na jak najwyższe modele w swoich latach produkcji. Wtedy wiek sprzętu nie ma znaczenia.

edit
W tej cenie kupisz Arcam A22. I nie wybrzydzaj wyglądem w takim zakresie cen ;)

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Do głośnego grania i dobrego dudnienia niech Kolega kupi Klipsch F2 na taki metraż kub F3 jak chce łomot.
Do tego wzmacniacz dual mono jakiś starszy i będzie duden :D

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
mp3 to śmieciowy format zabijający dynamike nagrań. Jak myślisz o jakiejkolwiek jakości to zapomnij o tym.
Jakiś player miałby sens w wypadku korzystania z formatów bezstratnych.

Na początek głównie skup się na jakości wzmacniacza, np ten co wyżej wspomniałem. W przyszłości zawsze możesz dołączyć do niego jakiś odtwarzacz sieciowy który połączy funkcje odtwarzacza plików z np radiem internetowym itp.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Magnaty Quantum to niezłe kolumny ,tylko musisz zwrócić uwagę ,że mają dwa otwory bas -reflexu na tylne ściance ,wiec potrzebują przynajmniej 0,5 metra odsunięcia od tylnej ściany .Gdyby wybór padł na te kolumny to najtańsze sensowne wzmacniacze to coś w rodzaju CambridgeAudio 640/650 albo NAD C350 .Świetne też by były starsze modele Rotel z serii RA np RA 1060 albo jeszcze lepiej RA 1070 .Nowe modele Rotel też by były bardzo pożądane ,tylko że są drogie niestety

Kprf

New member
Na moja kieszen kolumny stereo znalazlem takie (pisze tak podsumowujac) <takie chyba godniejsze polecenia?>:
- Indiana Line Nota 550
- Magnat Quantum 675
- Klipsch R26-F
- Klipsch F2
- Heco Victa 701
- Dali 400

Wszystko do zlapania za okolo 1600zl wiec cena dla mnie ok. Ktore najlepiej z nich wybrac dalej obstawac przy Magnatach czy moze jakis KLIPSCH lub INDIANA?
Glownie slucham czarnych rytmow, amerykanski rap ...

Jak bym przekonal sie do ktorys z w/w to latwiej bylo by tez juz konkretnie dobrac wzmacniacz.
Prosze o wskazowki i bardzo dziekuje za aktualne odpowiedzi naprawde doceniam :)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Indiana Nota to dobre kolumny ....ale do spokojnych klimatów i "normalnego" słuchania tzn na umiarkowanym poziomie głośności .Te kolumny nie zapewnią też imponującego basu, ani powalającej dynamiki

Jeżeli lubisz ekstremalne doznania ,to wybierz Klipch te kolumny potrafią ustawić "ścianę dźwięku" - będzie bas ,będzie dynamika i dużo wysokich tonów ,kolumny mają podbite krańce pasma ,więc dźwięk jest efektowny ,nie wszystkim to odpowiada ale są miłośnicy takiego brzmienia
Pamiętam taki przypadek - kiedyś wstąpiłem do MM ,ledwo się drzwi otworzyły i już było słychać te kolumny, pomimo że znajdowały się na drugim krańcu sklepu ,nie widząc byłem niemal pewny, że to pracuje subwoofer ,a to były kolumny Klipch
Mówiąc w skrócie - chcesz czadu bierz Klipch .Magnat w kategorii basowo -dynamicznej też jest bardzo dobrą propozycją ,tonów wysokich będzie mniej ale będą lepszej jakości ,będzie dobra przestrzeń (stereo) i niezła muzykalność
Zamykając temat Magnatów ,bardzo udane są też mniejsze Quantum'y ,pomimo małych wymiarów kolumny potrafią stworzyć naprawdę duży dźwięk z dobra podstawą basową ,i też są w stanie nagłośnić taki metraż, tylko oczywiście ich skala dźwięku nie może się równać z kolumnami wolnostojącymi
Heco Victa 701 to dobra propozycja ale w przypadku kiedy liczy się każda złotówka, a ktoś bardzo chce mieć duże kolumny

Kprf

New member
Ale Klipschy ktore f2 czy r? A co sadzisz o Dali 400 lub 450?

Edit: bo w sumie Klipsch R26-F to cena za jedna kolumne para wychodzi ponad 2.5 tysia zapomnialem o tym ich myku na allegro ze podaja cene za 1 szt... ;;(

A f2 sa chyba dosc niskie? Preferuje conajmniej 100cm zeby mialy.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dali 450 jest starszą konstrukcją jeszcze z połowy lat 90-tych ubiegłego wieku,ogólnie to dobre kolumny z tzw. czerwonej serii ,jak dobrze pamiętam była jeszcze większa kolumna z tej serii Dali 850 .W tym czasie byłą jeszcze jedna seria tzw niebieska (lub błękitna) dla mniej zamożnych melomanów

Powiem tak - kupno używanych kolumn zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem ,bowiem głośniki jest bardzo łatwo uszkodzić.Takim częstym typowym objawem jest charczenie- objawia się przy głośniejszym odtwarzaniu .Dobrze by było posłuchać takie kolumny przed zakupem i zobaczyć jak wyglądają same głośniki .Wbrew temu co wypisują handlarze z Allegro moje zdanie jest niezmienne - głośniki nie powinny mieć żadnych wklęśnięć i załamań ,nie mówiąc już o klejonych membranach - wtedy takie kolumny maja wartość sentymentalną
Jeżeli będziesz miał możliwość kupna takich kolumn - upieraj się na odsłuch i możliwość ich zobaczenia w realu zwłaszcza ,że nie czarujmy się kolumny są dość leciwe
Jak już przy używanych kolumnach jesteśmy ,tak sobie myślę może Quadral to też kolumny które mają w sobie potencjał ,albo Mission M35i

Kprf

New member
To zawezam juz poszukiwania miedzy Mission M35i a Magnat Quantum 675. Z tych dwoch co bedzie nieco mocniej walilo?

Ps. Nie zakladajac watku kolejnego dopytam tutaj rowniez. Maz mojej siostry napalil sie na te klipsche rf-26f czy to napedzic? Z tych ktory najlepiej by sie sprawdzil: NAD C316 BEE moze Harman HK 680 lub HK980, Pioneer A30, Denon PMA-1500R tanszy 1055r?? Do tego pieterko z CD odtwarzaczem aby nie bylo problemu dokupic...

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
To zawezam juz poszukiwania miedzy Mission M35i a Magnat Quantum 675. Z tych dwoch co bedzie nieco mocniej walilo?

Ps. Nie zakladajac watku kolejnego dopytam tutaj rowniez. Maz mojej siostry napalil sie na te klipsche rf-26f czy to napedzic? Z tych ktory najlepiej by sie sprawdzil: NAD C316 BEE moze Harman HK 680 lub HK980, Pioneer A30, Denon PMA-1500R tanszy 1055r?? Do tego pieterko z CD odtwarzaczem aby nie bylo problemu dokupic...

Do Klipsch to dobralbym cos o cieplym brzmieniu, muzykalne bo to dosc zwawo grajace glosniki.

Do góry