Czy wszystkie plazmy mają wiatraczki ?

jtd

New member
Bez reklam
Podobno trafiaja sie plazmy te same modele, a wiatraczki z tylu moga byc glosniejsze lub cichsze, roznie to z tym bywa.

Niekote slychac, niektore nie, jak to z tym jest? Ktos jest w temacie i moze opisac ten problem ?

Czy sa tez plazmy bez wiatrakow z tylu ?
Czy LCD tez maja wiatraczki ?

kowal

New member
Raczej wszystkie mają wiatraki. Jest tam kupę buzującej się elektroniki i jakoś to trzeba schłodzić. Co do różnicy w głośności wiatraków to moge to potwierdzić w stosunku do LG PX5R - ten który kupiłem do domu chodzi troszeczkę głośniej niż drugi, który kupiłem do roboty. Zaznaczam jednak, że to "głośniej" jest na tyle ciche, że nie chce mi się ściągać ze ściany tego domowego i podmieniać z tym z roboty.
Możliwe jest też to, że wiatraki chodzą podobnie, ale TV w domu jest powieszony na ścianie i dźwięk wiatraka odbija się bezpośrednio od ściany, gdy tymczasem firmowy stoi na stoliku w odległości ok 50 cm od ściany i może przez to wydaje się, że jest cichszy...
Tak czy siak szum jest minimalny, nawet w nocy ginie w szumie jaki dochodzi z za otwartego okna ( a nie mieszkam w centrum Wa-wy:D )...

autorus

New member
Z tymi wiatrakami to nie ma co przsadzać. U mnie słyszę wyraźnie nagrywarke philipsa z dyskiem ale tv wogóle. W skrócie z mojego doświadczenia moge powiedziec ze przy normalnym użytkowaniu nie ma takiej mozliwości zeby to usłyszec.

Autorus

Zonk

New member
to i ja się dorzucę :)

PV60 też ma wiatraczki ... jedyny moment kiedy je słychać to przy uruchamianiu telewizora bo wtedy są na najwyższych obrotach przez chwilę ..
podczas normalnej pracy i tak "zagłusza" je nagrywarka z HDD szajsunga ..
ale bez przesady .. jest to tak niski poziom szumu, że nie przeszkadza przy normalnym oglądaniu .. no chyba, że ktoś ma jakieś super szczelne pomieszczenie gdzie nie ma żadnych "obcych" hałasów albo mieszka w środku pustkowia .. :)

Tigr

New member
kowal napisał:
Raczej wszystkie mają wiatraki. Jest tam kupę buzującej się elektroniki i jakoś to trzeba schłodzić. Co do różnicy w głośności wiatraków to moge to potwierdzić w stosunku do LG PX5R - ten który kupiłem do domu chodzi troszeczkę głośniej niż drugi, który kupiłem do roboty. Zaznaczam jednak, że to "głośniej" jest na tyle ciche, że nie chce mi się ściągać ze ściany tego domowego i podmieniać z tym z roboty.
Możliwe jest też to, że wiatraki chodzą podobnie, ale TV w domu jest powieszony na ścianie i dźwięk wiatraka odbija się bezpośrednio od ściany, gdy tymczasem firmowy stoi na stoliku w odległości ok 50 cm od ściany i może przez to wydaje się, że jest cichszy...
Tak czy siak szum jest minimalny, nawet w nocy ginie w szumie jaki dochodzi z za otwartego okna ( a nie mieszkam w centrum Wa-wy:D )...

Poważnie w LG 42PX5R jest wiatraczek?? Nic nie słysze....z której strony?? W menu serwisowym mam nieaktywną opcję Fan Control....tak jakby nie było wentylatora....

kowal

New member
Może masz wybrakowany, albo wersję dla grenlandii:D. A tak na serio to wystarczy spojrzeć do środka od góry telewizora przez kratkę wentylacyjną i wyraźnie widać wiatrak...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
nie wszystkie plazmy mają wiatraczki. Ale nie jest to powodem zachwytu bo w przypadku wysokich temperatur plazmy lądują w serwisie z powodu przegrzania. Wydaje mi sie ,że jeśli wiatraczek nie przeszkadza - jest super.
pozdrawiam

Do góry